Site icon TechTrends България

Най-добрите смартфони за 2021 г.

best-smartphones-2021

За четвърти пореден път от създаването на TechTrends поглеждаме назад във времето и ще определим най-добрите смартфони за изминалата пълна пандемична 2021 г. Тя беше белязана освен от хроничния вече недостиг на чипове, но и от по-масовото навлизане на 5G технологията. Последната вече може да я намерим дори в най-ниските класове умни телефони.

Традиционно в настоящата класация място намират едни от най-добрите модели, които излязоха през изминалата година и можеха да се намерят на българския пазар. Липсата на чипове доведе до някои производители да свият своето портфолио, но това не доведе до понижение на конкуренцията. Напротив, в някои от сегментите имаме интересни размествания, които може да положат основи за дълготрайна тенденция.

Преди да се впуснем към нашата селекция за най-добрите смартфони за 2021 г., да си припомним критериите и категориите. Вторите бяха обновени, за да може да се обхванат по-ясно тенденциите на пазара и различните ценови класове.

Критериите

  • Цена – Един от най-определящите фактори е стойността, на която всеки смартфон излиза на пазара. Това важи с още по-голяма сила в България, предвид чувствителността на потребителите по темата. Използвани са крайните цени, при заплащане в брой, без обвързване с дългосрочен абонаментен договор с някой от операторите. Така се елиминира моментът със субсидирането или изкривяването на цената покрай месечните вноски. Разгледали сме цените към 1 януари 2022 г., а не в момента на излизане на устройствата. Което може да включва и някои настоящи намаления, а някои модели излезли през по-ранните месеци на годината – преминаването им в по-долна категория към края.
  • Наличност – Избрани са само модели, които са официално налични на българския пазар. Смартфони, които потребителите могат да си поръчат от чужбина, не са включени. Така например, ситуацията беше малко странна за OnePlus през 2021 г., но все пак техните модели може да се намерят и в момента. Като цяло виждаме тенденция в България да навлизат все по-интересни марки и модели.
  • Възможности – Обикновено границите между отделните категории са все по-размити, но се опитахме, да ги сортираме устройствата според възможностите, за да има максимално равнопоставеност. Особено в ценовите сегменти под 800 лева, ситуацията става все по-трудна за диференциране на отделните модели. Там, използваме все повече наличието на 5G, тъй като от тази година технологията е вече по-достъпна и ключова за пазара. Допълнително объркване вкарват и самите производители, които в ниските класове започват да специализират устройствата си. Така срещу сходни цени, получавате смартфони, които са много добри в осъществяването на определени дейности. Например ползването им за селфи или нормални снимки, издръжлива батерия и др.

Категориите

  1. Сгъваеми смартфони – умните телефони със сгъваеми екрани и корпуси дебютираха през 2019 г., конкуренцията се увеличи през 2020 г. и имаме леко затишие през изминалата година. Третото поколение сгъваеми смартфони ще видим е доминирано от една марка през 2021 г., но запазваме категорията, защото се очаква конкуренцията да се засили през следващите.
  2. Премиум модели – това са смартфоните, които в момента заемат най-високия потребителски клас. Дефиницията за момента е крайна цена към момента от над 1 800 лева. Това са модели, които се опитват да изстискат максималните възможности и иновации, които производителите са готови да пуснат на пазара. Без сгъваемите смартфони, които вече са отделени в собствена категория.
  3. Флагмани – Иронично, но вече флагманите са на втора линия на пазара за смартфони. Те разполагат с повечето последни технологии, но залагат или на по-компактни размери или на други дребни компромиси, спрямо премиум устройствата. През 2020 г. ги определяме като модели с цена в рамките между 1 200 до 1 800 лева и запазваме тези граници и през настоящата.
  4. Достъпни флагмани – Наложени от нас през 2020 г. моделите в ценовия диапазон 800 и 1 200 лева се отделиха като самостоятелна категория. Тя все повече може да се охарактеризира, като достъпни флагмани, като моделите в средния клас все по-ясно се диференцират. В нея вече има доста компромиси спрямо високите класове смартфони и обикновено са техни по-достъпни версии.
  5. Среден клас смартфони – С въвеждането на достъпните флагмани улесняваме доста определянето на средния клас и претендентите за него. 5G трайно присъства сред моделите в ценовия диапазон между 500 и 800 лева. Който вече е определението ни за средния клас.
  6. Достъпни смартфони – Познат още като бюджетен или нисък клас, това са устройствата, които най-лесно и евтино могат да бъдат намерени на пазара. Тук се правят доста компромиси, за да може да се влезе в даден ценови сегмент. Разглеждаме модели между 250 и 500 лева. Има и по-евтини смартфони, но все пак, търсим да има задоволително качество и издръжливост от поне две години. Наличието на 5G е предимство, което също ще разглеждаме тук.

Традиционно, разделяме всяка една категория на три сегмента – лидер, два подгласника и Топ 5 или Топ 6 модели. Единственото изключение са сгъваемите смартфони, тъй като там имаме само две устройства, излезли на българския пазар през 2021 г.

Преди да започнем със самата класация ще очертаем няколко от най-важните тенденции, които ни направиха впечатление през изминалата година.

Тенденциите на пазара

Изминалата 2021 г. затвърди една тенденция, за която писахме от доста време  – изчезването на Huawei от смартфон пазара. Китайската компания успя да пусне само ЕДИН телефон през годината, който е без лицензиран Android, без услугите на Google и най-важното – без 5G. Въпреки това, дружеството използва контактите си в телекомите и медиите да рекламира устройството си сравнително агресивно и затова някои потребители сигурно все още усещат присъствието на Huawei. Реалността обаче е друга – ако политическата ситуация около тях не се промени, те няма да са фактор на пазара.

Липсата на Huawei обаче отваря вратите на другите китайски компании. Най-силно от това се възползват Xioami, които навлизат ударно и ако през 2020 г. бяха основно в ниските ценови сегменти, то те вече обърнаха поглед и към високите. Същото важи за OnePlus, но при тях през годината имаше проблеми с дистрибуцията в България, заради рязката смяна на регионалния представител. Което доведе до странната ситуация, в която някои модели бяха налични, други – частично, а трети закъсняха. От 2022 г. това би трябвало да се промени.

Honor вече е самостоятелна марка и се завръща през 2021 г., макар и със само два модела. Oppo навлизат също, а българските дистрибутори все повече предлагат и по-специализирани модели, като тези на Asus например.

Друга ключова тенденция е наличието на 5G. Технологията вече не е глезотия за най-премиум устройствата, като тя може да се намери дори в най-достъпния сегмент. Затова тя е и ключов фактор при съставянето на настоящата класация. Но да преминем и към самата нея.

1. Сгъваеми смартфони

За три години, сгъваемите смартфони извървяха дълъг път. Вече са доста по-надеждни, здрави и цената им падна близо двойно. Но все още има какво да се желае и по трите показателя. Те си остават луксозен продукт, който е по-скоро за деклариране на статус или за най-запалените ентусиасти, отколкото практичен такъв.

През 2021 г., покрай пандемията и недостига на чипове, единствено Samsung предложи сгъваеми модели. По един във всяка една от двете подкатегории – хибридни и компактни. Това са съответно Samsung Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3. Ключовото тук е, че цената все повече се доближава до тази на традиционните премиум смартфони, което показва, че може би скоро те ще ги заменят.

Xiaomi представи също сгъваем смартфон, но той така и не достигна до международните пазари, включително и България. Затова южнокорейският гигант остава непокътнат тази година в категорията. Догодина, при сгъваемите смартфони очакваме засилена конкуренция, като най-вероятно ще навлязат производители като Oppo, OnePlus, Motorola (с обновен Razr) и може би Huawei. Затова, въпреки липсата на модели през настоящата година, запазваме категорията като отделна за момента.

2. Премиум смартфони

Тази година имаме голямо разместване при премиум смартфоните. Доскоро в категорията основната битка е между Samsung и Apple, особено след отпадането на Huawei от надпреварата. Сега, в нея се включва Xiaomi със своя първи международен премиум флагман – Mi 11 Ultra. Смартфонът е отличникът в тази категория, не само като характеристики, но и като цена. Единственият недостатък е, че бройките за него в България бяха бързо изчерпани. Флагманският Snapdragon процесор го поставят пред аналога му от Samsung – тенденция, която ще видим и в следващите две категории.

За феновете на Apple тазгодишният отличник е iPhone 13 Pro Max. Въпреки, че той по-скоро е S-версия на миналогодишната 12-ка, моделът ще е подходящ за тези, които все още не са ъпгрейднали към 5G устройство под iOS.

С подобни козметични промени се отличава и новото предложение от Samsung – Galaxy S21 Ultra. Предходния Ultra модел вдигна летвата доста високо и сега, компанията предпочете да наблегне повече на външния вид. Много е вероятно новият дизайн да се използва за отправна точка в не един или два от бъдещите флагмани през 2022 г. Затова, Samsung най-вероятно ще получи признание, ако се окажат верни изтеклите снимки на следващите смартфони от висок клас на OnePlus и др. производители. Като цяло, Exynos процесора на S21 Ultra и прекалено малкото други промени, правят техния модел едва трети избор за 2021 г.

Което е малко жалко, предвид факта, че Samsung тази година не представи Note версия. Като подгласници на премиум флагманите включваме Sony Xperia 1 III – малко нишов смартфон, насочен към запалените фенове на снимачното изкуство. Освен с флагмански хардуер, той се отличава с оптимизиран софтуер специално за любители фотографи и филмаджии. Японският гигант е един от малкото традиционни производители, които все още смеят да пускат в премиум сегмента и продължава да го прави за поредна година.

Другите два подгласника са Samsung Galaxy S21 Plus и Apple iPhone 13 Pro. Добри смартфони в своя клас и са просто по-достъпна алтернатива на своите наистина премиум събратя. За разлика от други марки, на тези два производителя държат цената висока във времето и затова към края на годината конкуренцията при смартфоните за над 1 800 лева не е толкова голяма. Някои от моделите, които стартират при подобни цени, бързо се преориентират към по-ниския флагмански сегмент.

3. Флагмани

Флагманите са може би най-непредсказуемата категория в нашата класация, ако трябва да се сравнява на годишна база. Тя е и най-атрактивната от гледна точка на различни производители да представя своите представи за смартфон от висок клас.

Лидер според TechTrends за 2021 г. е OnePlus 9 Pro. Страхотен смартфон с отличен баланс между силен хардуер, добри камери и лесен за ползване софтуер. Първоначално позициониран в премиум сегмента, българските дистрибутори и търговци бързо го преориентираха към флагманския ценови клас. И с право – защото тук, той е най-балансирания избор.

Негов подгласник е друг интересен представител – Asus ROG Phone 5. Истинско хардуерно чудовище и една от малкото причини, да не е лидер е, че все пак това е смартфон предназначен и оптимизиран за геймъри. Което означава, че доста потребители ще му намерят други проблеми – че е по-тежък и обемен, че загрява повече от останалите, че няма изискан дизайн. Добрата новина е, че вече по-лесно може да се намерят такива модели, за разлика от предишни години.

Челната тройка се допълва от Xiaomi Mi 11 – смартфон, който се появи в самото начало на 2021 г., но успява да запази добрите си позиции до края на годината. Добър баланс с минимални компромиси спрямо OnePlus 9 Pro и най-вече и трите изброени дотук модела са с флагманския чипсет на Qualcomm – Snapdragon 888.

Подгласниците в тази категория се допълват от най-евтиния iPhone 13 Mini, който показва, каква е най-ниската цена за феновете на Apple да притежават нов смартфон от марката. Както и от Samsung Galaxy S21 – базовата версия на южнокорейския гигант идва с доста разочарования. Фактът, че все повече модели успяват да я изпреварят в този сегмент показва, че компанията може би трябва да преосмисли своята политика за чипове в Европа. Samsung все повече губи от това, че ползва Exynos при флагманските си модели.

4. Достъпни флагмани

При достъпните флагмани нещата са още по-пъстроцветни. Motorola прави една крачка надолу през 2021 г., като новият ѝ смартфон Edge 20 Pro се позиционира в този сегмент, вместо при пълнокръвните флагмани. Смартфонът е един от малкото с перископни камери на цена под 1 300 лева, което в комбинация с добрия хардуер и 144Hz-ов дисплей ѝ дават лидерската позиция.

Xiaomi 11T Pro е също силна заявка за първото място при достъпните флагмани, особено с най-високия клас чипсет – Snapdragon 888. Което е поредното силно включване на новия доминиращ китайски бранд. Силата му е и в 120W бързо зареждане на батерията, което не е характерно за много модели през тази година.

Челната тройка при достъпните флагмани се допълва от Honor 50. Може Huawei вече да е мъртва марка при смартфоните, но това определено е нейния духовен и дори частично физически наследник. Силен хардуер и микс от възможности при цена от под 1 000 лева. Това предлага първото включване на Honor като самостоятелен производител на смартфони.

Realme GT 5G е първият ни подгласник в тази категория. Премиум хардуер, който определено идва със силно съотношение между качество и цена. Това се компенсира с по-слабите камери от досегашните представители при достъпните флагмани и затова не е в челната тройка.

Последният претендент в тази категория е базовият Xiaomi 11T. Големият компромис тук е чипсетът, който е на Mediatek, но и цената е по-приемлива за потребители с бюджет от около 1 000 лева. Силни камери и отличен екран, допълват предложението на Xiaomi, които са с два представителя при достъпните флагмани.

5. Среден клас смартфони

Samsung отстъпват доста позиции при премиум продуктите, но при по-ниските класове продължават да показват мускули. Тихо и спокойно, през 2021 г. може да кажем, че лидер при средния ценови сегмент между 500 и 800 лева е техният Galaxy A52S. Отлична комбинация между камери, екран и най-вече Snapdragon чипсет с 6nm архитектура го правят идеалния избор в този клас. При това на доста приемлива цена от 599 лева.

Доста сходно е предложението на Realme GT Master, които нареждаме втори в средния клас. Смартфонът идва с бързо зареждане от 65W и сходни характеристики спрямо Samsung Galaxy A52S, но и със 100 лева отгоре. Затова и този модел не е на лидерската позиция.

Трети е OnePlus Nord 2, който им също идентични характеристики с вече изброените. Ахилесовата му пета е процесора на Mediatek, който макар и 6nm е с една малка идея по-надолу. Другият му недостатък е цената от 759 лева. Голямото предимство – 50MP сензор от флагманската серия, който се е доказал като доста добър избор.

Подгласниците при средния клас също са в оспорвана надпревара. Poco F3 на Xiaomi отстъпва при камерите, а процесорът макар и 7nm, все пак се води от по-флагманския модел Snapdragon 870. Базовият Motorola Edge 20 изпъква с телефото камера, а Oppo Reno 5 допълва класацията. Конкуренцията в тази категория определено е силна и разликите между смартфоните стават все по-малки.

6. Достъпни смартфони

Пъстрият свят на достъпните смартфони е така устроен, че всеки да намери нещо за себе си. Тази година дебютират и първите устройства с 5G на цени под 500 лева. Което е повече от отлична новина и затова се концентрираме повече върху тях.

Poco M4 Pro 5G на Xiaomi е най-добрият 5G избор за под 500 лева, който можете да направите в България към момента. Само две са основните камери, но с доста добри сензори, силен за класа си чипсет и традиционен за сегмента LCD екран. Всичко това го прави доста балансиран избор, което е нещо рядкосрещано при достъпните смартфони.

Веднага до него се нареждат два модела. Това са Samsung Galaxy A22 5G и Xiaomi Redmi Note 10 5G. Големи разлики между тях няма, като имат сходни чипсети, камери, батерии. Моделът на Xiaomi има предимство в цената – 399 срещу 459 лева, но софтуерът на Samsung по-традиция е по-оптимизиран. Затова даваме паритет между тях.

Извън челната тройка намираме последното ни 5G предложение – Motorola Moto G50. Новата технология идва с доста солена цена – един от най-слабите екрани. Добрата новина е, че е единствения представител в класацията с чипсет Snapdragon под 5G.

Ако все пак не държите на петото поколение мобилна връзка, тогава предлагаме два модела, които я жертват в името на по-добри екрани и/или камери. Това са базовият Realme 8 и Oppo A74. Двата разполагат с AMOLED екрани, за разлика от LCD дисплеите при 5G представителите на достъпните смартфони до момента. Realme 8 има дори по-добри камери, но за сметка на Mediatek процесора, докато при Oppo A74 имаме по-надеждния Snapdragon 662. Първият идва на цена от 413 лева, а вторият – 409 лева.

Exit mobile version