РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy A52 – Новият претендент в средния клас

Има две конкретни причини, южнокорейският гигант Samsung да е на върха при смартфоните вече повече от десетилетие. Първата е очевидна – тя предлага устройства за всеки, независимо дали разполага с бюджет от 300 или 3 000 лева. За втората трябва да познаваш историята на компанията в сегмента много добре. Тя е, че Samsung се учи много задълбочено от грешките, както собствени, така и тези на своите конкуренти.

Точно, заради това, технологичният конгломерат премина почти без сътресения след различни изпитания. Било то „възпламеняващия“ се, но изключителен като дизайн и възможности Galaxy Note 6 или първите чупещи се версии на сгъваемия Galaxy Fold. Когато падне, Samsung става, изтупва се и продължава. Същото важи, до голяма степен за тазгодишното портфолио от по-достъпната ѝ серия Galaxy A.

samsung-galaxy-a52-specs

Компанията разбра, че в този сегмент най-добрият начин да се конкурира е да предложи висока стойност, на максимално ниска цена. Когато свали стойността на скъпия Galaxy A71 до 649 лева, той се превърна в безапелационен лидер в средния сегмент за 2020 г. Сега, на същата цена идва Samsung Galaxy A52. Той е „одрал“ кожата на своя предшественик, като предлага няколко ключови подобрения, които все още не са толкова широко разпространени в този клас.

Достъпен дизайн

Samsung-Galaxy-A52-6

По дизайна посрещат, по камерите – изпращат“ може би е фразата, която идва наум при ревюиране на смартфон. Ситуацията е идентична със Samsung Galaxy A52. Изцяло пластмасов корпус – рамка и заден панел, като първият е полиран, а вторият е матов. Това е един от компромисите, с който се сблъскваме в достъпния и средния клас. Погледнато от друга гледна точка – предимството е, че няма да се притеснявате от пръстови отпечатъци и при изпускане, че няма да се счупи задния стъклен панел.

По отношение на дизайна, Samsung са подходили максимално опростено. Отдясно са бутона за включване, двата за управление на звука. В долната страна на рамката е единичния говорител, 3.5мм аудио жак и USB Type-C конектор, който вече се превръща в стандарт, Samsung все още предлагат в кутията зарядно, поради хората, които купуват достъпни смартфони, надали разполагат с излишни такива за USB Type-C.

Samsung-Galaxy-A52-4

Другият елемент, който ще се набие на очи са големите рамки на екрана. За сметка на силния дисплей. За този ценови клас, все още са малко моделите, които предлагат 6.5-инчов AMOLED, с 1 080p резолюция и 90Hz честота на опресняване. Последното е черешката на тортата, защото смартфонът не само, че предоставя страхотна картина, но и позволява доста плавни движения при работа с интерфейса.

Хардуер и възможности

Samsung-Galaxy-A52-5

Samsung Galaxy A52 идва в две версии – с 5G и без. Версията, която тествахме беше втората и с 8GB оперативна RAM памет и 256GB място за съхранение. Моделите, които се предлагат масово на пазара са с 6GB RAM и 128GB пространство. Тези с 4GB не са налични в България, поне по официалните канали. 6GB са достатъчни за Galaxy A52 да се представя на ниво.

Това се комбинира с чипсета Snapdragon 720G по 8nm архитектура. Не е флагмански процесор, но е повече от добър в класа под 700 лева. Отделно, че премиум моделите на Samsung в Европа идват с чиповете Exynos, които доближават своите аналози на Qualcomm, но все още им отстъпват с малко.

Добрият процесор, в комбинация с AMOLED екран и високата честота на опресняване от 90Hz позволяват бърза и плавна работа. Особено в приложенията, които поддържат подобна технология. Не е 120Hz, но отново е сравнително рядко срещано явление засега в този ценови клас.

Тази екстра не успява много да изцеди батерията с 4 500 mAh на Samsung Galaxy A52. Тя издържа около ден и половина при нормално натоварване и пълен ден при интензивно. USB Type-C позволява интеграцията на бързо зареждане от 25W, което ще зареди малко повече от половината батерия за около 30 мин. Проблемът е, че зарядното в комплекта предоставя само 18W и за 25W трябва да вземете отделно такова.

Познати камери

Samsung-Galaxy-A52-2

Конфигурацията от камери на Samsung Galaxy A52 е почти идентична на пръв поглед спрямо миналогодишния A71. Имаме основен сензор от 64MP, широкоъгълен от 12MP, по 5MP макро и дълбочинен такъв. Селфи камерата е 32MP интегрирана в дупка в AMOLED панела, като няма любимия отпреди няколко години „прорез“.

Това, в което Samsung надгражда и то с доста добри темпове през последните две години, е софтуера на камерите. Компанията полага доста усилия в тази насока и реално това са подобренията. Като постепенно възможностите на флагманите се пренасят в по-достъпните модели. Затова, повечето режими са идентични от S-серията на Samsung. Интеграцията на добавена реалност, нощни снимки и лесния интерфейс за превключване на типа камери присъстват в Samsung Galaxy A52.

Основният 64MP сензор работи в режим от 16MP, но предвид добрите алгоритми за овърсемплиране препоръчваме да превключите на максималната резолюция. Така ще имате доста детайл на снимките и при фокусиране на конкретен елемент и впоследствие го изрежете, ще можете да компенсирате частично недостатъка с липсата на телефото камера. Този елемент все повече става като основна детерминанта на флагманите. Нощният режим е над средния като качество, особено спрямо конкурентите в класа на смартфони под 700 лева.

Софтуерът на Samsung

Samsung-Galaxy-A52-3

Samsung продължава традицията да поддържа своя интерфейс One UI. Компанията опрости и олекоти доста от него, но все още има доста екстри, които интегрира в своите смартфони. Гласовият асистент Bixby е изтикан леко в ъгъла. Преди, южнокорейският гигант използваше за него специален бутон. Сега, той се активира прзе бутона за включване.

С добавения софтуер, Samsung дават доста възможности за настройване и допълнителни услуги. Видимо, това не влияе върху работата на телефона. Факт е, че все повече компаниите, които надграждат интерфейса все повече се опитват да се доближат до оригиналния чист Android. Samsung докарва 11-та версия на популярната платформа директно от кутията, Отделно компанията подобрява темпа на обновяване на своите смартфони.

Samsung-Galaxy-A52-7

Все пак, за любителите на по-чистите версии на Android, могат да се ориентират към моделите на Motorola и Nokia, ако последните бързо изкарат новите си устройства на пазара. Факт е и, че Google тихомълком позабавя инициативата си Android One. С което любителите на подобни решения все по-трудно ще си намират подобни модели.

Като заключение, Samsung Galaxy A52 е доста силен претендент в средния клас. С настояща цена от 649 лева за 8GB версия със 128GB място за съхранение изглежда като добра оферта. Но и конкуренцията е доста силна, като от тази година по-агресивно ще навлизат китайските производители в лицето на Xiaomi и OnePlus.


  • Ярък AMOLED с опресняване от 90Hz
  • Повишена производителност с процесор на Qualcomm
  • Доста възможности на камерите
  • Добро съотношение цена-качество
  • Пластмасов корпус
  • Големи рамки на екрана
  • Липсва телефото камера
  • В комплекта не е включено 25W зарядно
  • 5G моделът е по-скъп

Samsung Galaxy A52

Дизайн - 6
Хардуер - 8
Софтуер - 7.5
Камери - 8
Батерия - 7.5
Цена-качество - 9

7.7

Добър

Много добра сделка при цена-качество, с различни опции, които доскоро бяха при флагманите, но с много базов дизайн.

User Rating: 2.95 ( 4 votes)

Свързани статии

Back to top button