АНАЛИЗИРЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Най-добрите смартфони за 2020 г.

За трети пореден път от създаването на TechTrends поглеждаме назад, за да оценим, кои са най-добрите смартфони през изминалата година. Тя беше повече от турбулентна, особено за пазара на умни телефони, който претърпява най-големите си спадове от почти десетилетие насам.

В нашата класация сме подбрали най-добрите модели, които навлязоха в продажба през 2020 г. Периодът може да се охарактеризира с няколко ключови момента – пандемията и спада на продажбите, вдигането на цените на най-високия клас смартфони, затягането на санкциите срещу Huawei и Honor. Последното беше компенсирано в България, като навлязоха по-агресивно други силни китайски марки, като Xiaomi, OnePlus и ZTE.

Преди да се впуснем към нашата селекция за най-добрите смартфони за 2020 г., да си припомним критериите и категориите. Вторите бяха обновени, за да може да се обхванат по-ясно тенденциите на пазара и различните ценови класове:

Критериите

  • Цена – Най-определящият фактор е стойността, на която всеки смартфон излиза на пазара. Това важи с още по-голяма сила в България, предвид чувствителността на потребителите по темата. Използвани са крайните цени, при заплащане в брой, без обвързване с дългосрочен абонаментен договор с някой от операторите. Така се елиминира моментът със субсидирането или изкривяването на цената покрай месечните вноски. Разгледали сме цените към 1 януари 2021 г., а не в момента на излизане на устройствата. Което може да включва и някои настоящи намаления.
  • Наличност – Избрани са само модели, които са официално налични на българския пазар. Смартфони, които потребителите могат да си поръчат от чужбина, не са включени. Поради тази причина в предишните ни класации не намираха място повечето модели на Xiaomi и OnePlus, но в настоящата те имат доста силно присъствие.
  • Възможности – Обикновено границите между отделните категории са все по-размити, но се опитахме, да ги сортираме устройствата според възможностите, за да има максимално равнопоставеност. Особено в ценовите сегменти под 800 лева, ситуацията става все по-трудна за диференциране на отделните модели. Допълнително объркване вкарват и самите производители, които в ниските класове започват да специализират устройствата си. Така срещу сходни цени, получавате смартфони, които са много добри в осъществяването на определени дейности. Например ползването им за селфи или нормални снимки, издръжлива батерия и др.

Категориите

  1. Сгъваеми смартфони – умните телефони със сгъваеми екрани и корпуси дебютираха през 2019 г., но едва през изминалата започнахме да виждаме малко по-голямо разнообразие. Освен това, второто поколение се отличава с доста подобрения, като освен по характеристички и хардуер, има оправени и редица недостатъци на първите модели. Най-малобройната селекция, но това е каймакът на смартфоните в момента, поне като цена.
  2. Премиум модели – това са смартфоните, които в момента заемат най-високия потребителски клас. Дефиницията за момента е крайна цена към момента от над 1 800 лева. Това са модели, които се опитват да изстискат максималните възможности и иновации, които производителите са готови да пуснат на пазара. Без сгъваемите смартфони, които вече са отделени в собствена категория.
  3. Флагмани – Иронично, но вече флагманите са на втора линия на пазара за смартфони. Те разполагат с повечето последни технологии, но залагат или на по-компактни размери или на други дребни компромиси, спрямо премиум устройствата. През 2020 г. ги определяме като модели с цена в рамките между 1 200 до 1 800 лева.
  4. Достъпни флагмани – Изминалата година ясно очерта, че ценовия диапазон между 800 и 1 200 лева трябва да бъде отделен от останалите. Новата категория може да бъде определена като достъпни флагмани или премиум среден клас. В нея вече има доста компромиси спрямо високите класове смартфони и обикновено са техни по-достъпни версии. Затова се спираме на първото наименование.
  5. Среден клас смартфони – С въвеждането на достъпните флагмани улесняваме доста определянето на средния клас и претендентите за него. През 2020 г. наблюдаваме, че все по-бързо се въвеждат доскорошни флагмански възможности в ценовия диапазон между 500 и 800 лева. Който вече е определението ни за средния клас.
  6. Достъпни смартфони – Познат още като бюджетен или нисък клас, това са устройствата, които най-лесно и евтино могат да бъдат намерени на пазара. Тук се правят доста компромиси, за да може да се влезе в даден ценови сегмент. Разглеждаме модели между 250 и 500 лева. Има и по-евтини смартфони, но все пак, търсим да има задоволително качество и издръжливост от поне две години.
  7. Разочарованията на годината – Тази категория е запазена за големите очаквания или обещаващи модели, които поради някаква причина, се оказват непрактични или непривлекателни за потребителите и експертите.

В класацията ни за най-добри смартфони за 2020 г. този път сме подбрали по един лидер във всяка категория, два подгласника и в зависимост между два и три модела, които си заслужават още вниманието. Единствено при сгъваемите умни телефони сме посочили само три устройства, заради малкия им все още брой на пазара.

Настоящето издание ще открием първо с „Разочарованията на годината“. Причината е, че в нея ще се посочат определени тенденции, които обясняват липсата на дадени марки смартфони в почти всички останали категории.

1. Разочарованията на годината

gesture-Huawei-mate-40-pro

Изминалата 2020 г. беляза затягането на санкциите срещу Huawei и е първата календарна година, в която китайският гигант не разполага с нито един нов смартфон, който да поддържа лицензираната версия на Android. Устройствата на компанията нямат достъп до услугите на Google, които са ключови за редица локални приложения в България, както и са доста използвани от местните потребители.

Huawei се опитва да развива собствения си магазин за програми и екосистема – AppGallery, но тя все още е доста бедна. Потребителите могат да инсталират приложения от други магазини или директно да инсталират APK-то им, но всички тези мерки са за сметка на удобство, а в някои случаи – на сигурност. Което превръща смартфоните на Huawei и нейната доскорошна марка Honor в едни от най-добрите на пазара хардуерно, но много трудни за ползване софтуерно. Поради тази причина, в класацията ни за 2020 г. сме изключили техните модели, с изключение на един, който просто няма как да не споменем.

Honor се очаква да се завърне, като съвсем скоро да представи нови модели. С Google услуги, лицензиран Android и без опасения във веригата за доставки на компоненти. Брандът беше продаден на консорциум от неговите основни дистрибутори, заедно и с местен общински фонд в Китай.

2. Сгъваеми смартфони

Samsung Galaxy Z Fold 2_2a

Сгъваемите смартфони в момента са една микровселена, в която цената няма никакво значение. Изминалата 2020 г. беше белязана с второто поколение устройства от този клас. То се отличава с по-здрава и сигурна изработка, подобрен софтуер и с по-малко компромиси относно базовия хардуер, отвъд сгъваемия екран.

Лидерът за 2020 г. според TechTrends е Samsung Galaxy Z Fold 2. Южнокорейците си взеха огромна поука от проблемния старт на първото поколение през предходната година. Обновената версия е много по-издръжлива и наистина се усеща като премиум продукт. Към нея добавяме и доста по-високия клас хардуер, което допълва аргументите за най-висок клас умен телефон.

Best-foldables-2020

Освен това, на българския пазар беше един от малкото модели, които се трансформира в компактен таблет. Този формат, който според нас има по-голямо бъдеще. Другият подход е връщане към т.нар. флип телефони, които разчитат в разгънато положение да достигнат нормален размер смартфони. Такива са нашите подгласници в тази категория – Motorola Razr 5G и Samsung Galaxu Z Flip. Първият модел определено превъзхожда втория, ако случайно сметнете, че този подход ви допада повече.

3. Премиум смартфони

samsung-galaxy-s20-ultra-5

В този клас, отново битката е основно между Samsung и Apple. Двете компании вдигнаха много летвата в две различни посоки. Samsung направи това при камерите и екраните със своите Ultra модели на Galaxy S20 и Galaxy Note 20. Докато Apple беше първият производител, който въведе 5nm процесори в новата им серия iPhone 12.

Нашият фаворит е Samsung Galaxy S20 Ultra. Тази година, южнокорейският гигант разчупи традицията и пусна премиум флагман още в S серията. Ultra версията на S20 даде заявка още в началото на годината за титлата и я заслужи. Един от най-добрите екрани на пазара, както и комплект камери, комбинирани с доста подобрения софтуер на Samsung и 108MP сензор, който е сред водещите при смартфоните през 2020 г.

Best-premium-smartphones

Пускането на Note 20 Ultra, понижи цената на S20 Ultra, като разликата между тях може да се сведе основно до стилуса. Затова, този модел е нашият лидер в класа през изминалата година.

Негови подгласници са двете основни и премиум версии на iPhone 12 на Apple – базовата и Pro Max. Те са най-доброто, което феновете на iOS могат да си вземат в момента. Цената е значителна, като на по-големия и премиум Pro Max тя се доближава до евтините модели със сгъваем екран. Първите на пазара с 5nm процесори и съответно са с една от най-висока производителност. Apple прави компромиси в други направления, като екранът например и затова Samsung Galaxy S20 Ultra е пред тях.

Best-premium-smartphones-2

Подгласниците на челната тройка също са интересни. За първи път от години, Sony се опитва да пробие в този клас смартфони със свой модел. Xperia 1 II не изпъква с нещо спрямо конкуренцията, но е добра Android алтернатива на Samsung. Galaxy Note 20 Ultra версията на южнокорейския гигант е друг модел за отбелязване, заради разширените възможности на стилуса, но отвъд това не предлага нищо повече от по-евтиния си събрат Galaxy S20 Ultra.

Третият смартфон, който ще споменем е Huawei Mate 40 Pro. Това е втората серия през 2020 г., която разполага с 5nm чипсет. Отделно Huawei запазва лидерството си при нощния режим на камерите. Силен хардуер, но както отбелязахме слаба екосистема за българските потребители.

4. Флагмани

motorola-edge-plus-1

Категорията с най-много изненади в челната тройка определено е при смартфоните флагмани. Тук имаме ударно навлизане на два нови играча. Motorola пусна първият си чистокръвен смартфон във високия клас (първото поколение на сгъваемия Razr не се брои), който се оказа скрит фаворит.

Новият Motorola Edge+ съчетава силен хардуер, камери, екран и дизайн в едно. Той почти може да конкурира премиум моделите, ако имаше телефото камера с перископна леща. Затова е лидер във флагманската категория.

Best-flagship-smartphones

С малко под него е друг нов играч – OnePlus 8 Pro. Разликите с Motorola Edge+ са малко, като единствените параметри, в които изостава са 108MP сензор и капацитета на батерията. OnePlus навлиза доста силно на българския пазар през 2020 г., като ще видим още модели в другите категории и най-вероятно по-видимо присъствие и през новата година.

Тези два смартфона изместват Samsung и техния традиционно силен флагман Galaxy S20+ на трета позиция. Exynos процесора и странната конфигурации при камерите са основната причина за по-слабото представяне.

Best-flagship-smartphones-2

Водещите модели ги допълваме с две други устройства. Компактната версия на iPhone 12 Mini на Apple е най-достъпният нов смартфон от „ябълковия“ гигант, който можете да намерите на пазара в момента. Единственият представител в този клас с 5nm чипсет, но с редица други компромиси.

Sony отново намира място и в този висок клас със своята Xperia 5 II. Отличният екран, в комбинация с иновациите на японския гигант в областта, както и флагманския чипсет Snapdragon 865 го правят достоен предсавител, но не и отличаващ се такъв.

5. Достъпни флагмани

OnePlus-8T-1

При достъпните флагмани надпреварата започва да се ожесточава. В тази категория даваме паритет между OnePlus 8T и Xiaomi Mi 10. Двата модела разполагат с почти идентични характеристики, като минимални разлики има при екраните. OnePlus 8T разполага с AMOLED такъв със 120Hz опресняване, докато Xiaomi Mi 10 е с 90Hz. Вторият смартфон обаче превъзхожда в основния сензор за камерите, който е 108MP срещу 48MP.

Best-Afordable-Flaships-smartphones

На трето място тази година в класа достъпни флагмани сложихме Motorola Edge. Базовата версия прави компромиси с чипсета, а по-евтиния модел и с оперативната памет. За сметка на това е един от двата достъпни флагмани с телефото камера, вместо с макро сензор, които подбрахме в Топ 5 тази година.

Другият такъв е Samsung Galaxy S20 FE. Той обаче прави сериозни компромиси с останалите камери и Exynos чипсетите. В доста други отношения е повече от достоен претендент за челната тройка. AMOLED екран с опресняване от 120Hz и дори с една идея по-ниска цена от първите два.

Best-Afordable-Flaships-smartphones-2

До него е Xiaomi Mi 10T Pro, който отстъпва основно със своя LCD дисплей. Въпреки, че е с впечатляващата честота на опресняване от 144Hz. Това обаче идва с по-бързо източване на батерията, което се компенсира поне частично от OLED и AMOLED екраните с по-ефективно използване на тъмните режими на Android.

6. Среден клас смартфони

Samsung-Galaxy-A71-12

Тенденцията, която се запазва през годините е, че колкото по-евтин клас смартфони се разглеждат, толкова по-трудно могат да се определят ясните лидери. Изненадващо, с малко тук водач според нас е Samsung Galaxy A71. Основната причина е, че през годината цената му падна с близо 1/3. Така той е представителят с най-добър екран, конкурентен процесор и камери в средния клас. Като се вмества доста добре в цената спрямо останалите представители на категорията.

Best-Midrange-smartphones

Втори е OnePlus Nord N10, който пък е единствен с по-висока честота на опресняване на екрана от 60Hz – 90Hz. За съжаление, дисплеят е LCD, но по останалите характеристики се припокрива със Samsung Galaxy A71. Също толкова идентичен е и третия ни избор – Xiaomi Mi 10T Lite. Той идва с 16 лева по-евтино, което трябва да компенсира липсата на по-високо опресняване на екрана.

Отвъд челната тройка намираме Motorola Moto G 5G – един от най-евтините и достъпни 5G модели в България. Той идва с леки компромиси в основната камера 48MP срещу 64MP спрямо водачите, но и малко по-висока цена (почти 700 лева). Последните два модела, които подбрахме вече свалят летвата при процесорите, като преминават от 8nm на 11nm и 12nm версии. Съответно това са Sony Xperia 10 II и Samsung Galaxy A31.

Best-Midrange-smartphones-2

Последният можеше да влезе и в челната тройка ако не беше MediaTek чипсета с 12nm архитектура. Той разполага с AMOLED екран и силен за класа си комплект от камери с основен сензор от 64MP.

7. Достъпни смартфони

xiaomi-poco-x3

Пъстрият свят на достъпните смартфони е така устроен, че всеки да намери нещо за себе си. Въпреки всичко за безапелационен лидер тук намираме Xiaomi Poco X3. Силен LCD екран и единствен с опресняване от 120Hz в ниския клас сред избраните модели. Както и доста мощен за цената си хардуер и комплект камери. Xiaomi Poco X3 е и с внушителната батерия от 6 000 mAh. В момента се продава за 479 лева на свободна продажба и определено е моделът, който няма да ви разори, но ще ви държи в крак с повечето тенденции.

Best-Budget-Smartphones

Той е следван от Motorola Moto G9 Plus, който е вторият представител на тази категория с 8nm чипсет и стабилен комплект камери и екран. Предимството му пред Xiaomi Poco X3 е, че е с близо 100 лева по-евтин.

Nokia е сред големите липсващи тази година, не само в класацията ни, но и като модели смартфони. Компанията представи малко нови умни телефони, повечето от които в достъпния клас. За съжаление, техните възможности не са толкова високи, както бяха преди година-две. През изминалата 2020 г. идентифицирахме единствено Nokia 5.3, който заема престижното трето място в достъпния клас.

Best-Budget-Smartphones-2

След него е най-скъпият представител в тази категория – Motorola Moto G Pro. Това е доста нишов модел за феновете на вградените стилуси. Всъщност май е единствения нормален модел, който има такава функционалност на българския пазар през 2020 г. и не струва 1 000 лева. Причината да не е в Топ 3 е, че при достъпните смартфони, определяща е тяхната цена, а той е с най-високата такава – 499 лева.

Челната шестица се допълва още от Sony Xperia L4 и LG K52. Японският производител прави силно включване през 2020 г. с опити да присъства в почти всеки ценови сегмент. Проблемът е, че навсякъде моделите са компромисни и са втори или трети избор, като възможности. LG също присъства доста плахо в страната и достъпния K52 е не лош избор за ценителите на марката.

 

Свързани статии

Back to top button