IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei поема по пътя на оцеляването

Huawei трескаво се опитва да осигури оцеляването на смартфон бизнеса си, който се превърна през последните му години като основен. Китайският гигант обяви официално в понеделник (16 ноември) късно вечерта, че продава своя бранд умни телефони Honor. Отделянето на марката от Huawei ще извади моделите им от списъка със санкции на САЩ и те ще могат да използват пълния набор от компоненти на пазара, както и ще получат достъп до услугите на Google и лицензираната версия на Android.

Паралелно с това, в петък (13 ноември) беше обявено, че Qualcomm ще може да достави 4G чипове на китайския технологичен гигант. Двете новини, ясно показват стремежа на Huawei в търсене на изход от силния натиск, на който са подложени от страна на САЩ и настоящата администрация на президента Доналд Тръмп. Компанията таи надежди, че при очакваната смяна в Белия дом и навлизането на Джо Байдън ситуацията спрямо тях ще се промени от 2021 г.

Сделката с Honor

honor-9x-kv

В официално прессъобщение, Huawei потвърди новината, че ще продава бранда Honor. Купувач е Zhixin New Information Technology, който е  консорциум от 30 технологични дистрибутора в Китай и местната администрация в технологичния мегаполис Шенджън.

Според Huawei, причината за продажбата е да се подсигури съществуването на марката Honor. Със затягането на щатските санкции, технологичният гигант беше ограничен в достъпа си до мобилни чипове, което доведе до кратко презапасяване и рязко свиване на портфолиото през тази година. Продължаването на ситуацията, означава, компанията да разчита на много по-малко модели смартфони, като ударът ще се пренесе основно върху Honor.

Тъй като брандът разполага с изцяло отделна дистрибуторска мрежа е нормално, представителите на последната да избегнат този сценарий. Затова, обяснението на Huawei, че инициативата за продажба е на Zhixin New Information Technology изглежда повече от логична.

Спекулациите на Reuters

biden-trump-us-presidency

Агенция Reuters правилно спекулира преди две седмици, че Huawei ще продаде своя подбранд на дистрибуторската си мрежа. Както и се оказа вярна хипотезата, че купувачът ще е консорциум между местни компании и властите в Шенджън. Единствено, което не съвпадна е името, като Reuters предположи, че това ще е Digital China, което е друга компания.

Друга хипотеза на Reuters представя сделката, като държавна помощ на Китай за Huawei, заради участието на местни власти в нея. Поне на документи, за момента не изглежда да е така, поради информация на Gizmochina, според която, администрацията на Шенджън притежава едва 1.4% дял в купувача.

Цената на сделката не е обявена публично, но източниците на щатската агенция продължават да твърдят, че сумата е около 15 млрд. долара. Което са достатъчно пари, за да прекарат китайския гигант през трудните времена на 2021 г. Дори новата администрация на Джо Байдън да смени позицията си към Huawei, това ще става бавно и постепенно. Което означава, че на китайската компания ще са ѝ нужни свежи средства за буфер.

Ефектите от отделянето

Honor е бранд, който до момента беше част от Huawei, но ползваше отделна дистрибуторска мрежа и маркетинг екипи, от стандартните смартфони на китайския гигант. Марката използва голяма част от ноу-хауто и дори готови модели от по-именитото портфолио, както и интерфейса EMUI. Honor има фокус повече към младата аудитория, разчита силно на онлайн продажби и смартфоните са позиционирани основно в достъпния и средния сегменти.

Засега няма информация, как изцяло самостоятелния бранд Honor ще може да разработва собствени модели умни телефони. Презумпцията за момента е, че Huawei е получил уверението на администрацията на САЩ, че пълното отделяне на марката ще я извади от санкциите към китайската компания. Така последната ще може да прави дизайна и компановката на смартфоните, а Honor после да поръчва устройствата от големите фабрики в Югоизточна Азия. За момента, това е само хипотеза.

Продажбите на бранда досега влизаха в общите такива на смартфони на Huawei. Самият китайски гигант признава, че марката отчита годишни продажби от около 70 млн. бройки. При 240 млн. продадени смартфона за 2019 г. това е дял от около 30%. Продажбата на Honor може да пренареди пазара на производство на умни телефони. Като извадим 30% от настоящите доставки, Huawei изпада от второ на четвърто място, което попарва амбициите на гиганта за трайно лидерство.

Кон за кокошка?

qualcomm-hq-3

Интересен момент вкарват някои китайски медии, които обвързват продажбата на Honor с получения лиценз на Qualcomm за доставка на 4G чипове. Според тях, това е било едно от изискванията на щатските власти, за да облекчат санкциите срещу компанията. Тази информация бързо беше заличена, след обявяването на сделката.

Тя не изглежда много логична заради параметрите на сделката и лиценза. Huawei се разделя с бизнес за десетки милиарди долара, който носи 30% от смартфон продажбите, а в замяна да получи временно разрешение за доставка на 4G чипове. Последните не вършат много работа на китайската компания, защото потребителите започват подмяната на своите устройства с 5G такива. Това важи в пълна сила на пазара в Китай, където Huawei напоследък реализира над 60% от продажбите си.

Точно поради тази причина, одобреният лиценз на Qualcomm може да послужи на китайската компания единствено за някои пазари, в които 5G тепърва предстои да бъде интегрирана. Което е много леко облекчение на настоящия режим.

Печелене на време

HarmonyOS-2

Във всички случаи продажбата на Honor е голяма и в дългосрочен план болезнена стъпка за Huawei. В краткосрочен, дава доста голяма глътка въздух на компанията и свеж ресурс за поемането на предизвикателствата през следващата година. Реално, китайският гигант си купува време, в което да може да изгради алтернативи на всичките компоненти и услуги, чиито достъп в момента е забранен.

Huawei ще заложи силно на своята нова операционна система, а за нейното развитие ще са необходими много средства. Време и средства ще са необходими и в оборудването на изцяло китайска фабрика за модерни 7nm и дори 5nm чипове. Но дори и с подобен производствен капацитет, лицензната архитектура е на ARM. Британската компания е в процес на придобиване от щатската Nvidia, което може отново да блокира доставките. За което, Huawei ще се надява най-вече на облекчаване на санкциите при новата администрация на Байдън.

Свързани статии

Back to top button