АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

Силициевият пъзел на Huawei

Снабдяването на китайския гигант с чипове се превръща в истинска геополитическа главоблъсканица

Huawei претърпя много удари покрай търговската война между САЩ и Китай. Подобно на лятото от 2019 г., така и през настоящата 2020 г. технологичният гигант е изправен пред нови и по-стриктни санкции. Решенията на Вашингтон от последните месеци, поставят китайската компания в трудноразрешима дилема – как да оцелеят без възможността да произвеждат и получават основни чипове за своите устройства и решения.

САЩ ефективно забраниха на основния доставчик на Huawei за процесори TSMC да търгува с тях. Samsung също се изтеглиха от доставките на определени компоненти през септември. Компанията се презапасява с процесори през последните месеци, но дори и при пълни складове, те няма да покрият нуждите ѝ за дълъг период от време.

В същият момент, Вашингтон разреши на Intel да доставя определени компоненти на Huawei. Друга американска компания Qualcomm също е подала заявление за разрешително за търгуване с китайския технологичен гигант. Което може да се окаже спасителния пояс за Huawei. На пръв поглед може да няма логика, но такава има и дори е повече от желязна. Също толкова далечна изглежда сделката между Nvidia и ARM, но и тя ще има големи последици за китайският гигант (и не само).

Забраната

trump-waving

През май 2019 г. Huawei беше включен в специален списък на Вашингтон, който забранява на щатски компании да търгуват с китайски, без разрешението на администрацията на Белия дом. Санкциите срещу технологичният гигант постепенно се разшириха, като от 15 септември 2020 г. влязоха в сила ограничения за доставки на компоненти, които са изработени с помощта на американска технология.

Така, през 2019 г. Huawei първоначално изгуби напълно достъпа до пазара в САЩ, лицензираната версия на Android и услугите на Google, а впоследствие доставките на различни технологични елементи от щатски фирми като Intel и Qualcomm. Американският пазар отдавна е компенсиран в глобалното разширяване на китайската компания. Смартфон доставките без лицензиран Android също бяха неутрализирани със силни продажби в Китай, където и без това устройствата не могат да ползват тази операционна система. Доставките на компоненти постепенно бяха изместени в посока към намирането на нови производители, които не са базирани в САЩ.

Промените от 15 септември 2020 г. поставят изцяло ново неизвестно във все по-засилващото се към неравенство уравнение. Според новите санкции, всякакви компании, които използват по някакъв начин американски технологии в своите продукти, нямат право да доставят последните на Huawei. В противен случай могат да загубят лиценза си за тях.

По този начин се достига до ситуация, в която изцяло тайванския производител на чипове TSMC не може да доставя разработените от Huawei процесори Kirin на китайската компания. Причината – значителна част от оборудването във фабриките е американско.

Ефектите

huawei-kirin970-1227

Huawei изпада в положение, в което няма кой да произведе и достави собствените ѝ чипове. Процесорите Kirin са разработени от HiSilicon, което е нейно дъщерно дружество. Те се използват основно в смартфони, но варианти на Huawei се използват и в нейното мрежово оборудване. С новите санкции на САЩ, този път се удря много тежко едновременно двата бизнеса на китайския гигант – потребителски и за телеком инфраструктура. Без стабилен поток от процесори и определени силициеви модули, компанията е обречена на смърт в дългосрочен план.

Huawei не стои безучастно към този апокалиптичен развой. По информация на южнокорейски медии, тя е започнала презапасяване с чипове за мрежово оборудване още от началото на 2019 г. Това включва процесори и цели решения за 5G базови станции в честотния спектър от 3.5GHz и 2.6GHz. Добрата новина за китайския гигант е, че чиповете за мрежово оборудване имат много по-дълъг технологичен живот от този при смартфоните. Тоест, един процесор в базова станция ще е актуален с години, за разлика от този в умния ви телефон.

Balong 5000-3
Balong 5000 са чиповете за 5G базови станции, показани за първи път през януари 2019 г.

Ако тази информация е вярна, Huawei се е запасявала със силициеви модули за мрежово оборудване в продължение на година и половина. Повече от достатъчно време, за да разполага с достатъчно количества процесори, за да поддържа бизнеса си за телеком решения още няколко години.

Не толкова розови са нещата при смартфоните. Всеки производител трябва да осигури милиони актуални бройки на ежегодна база, за да може да остане конкурентоспособен. Просто, технологиите се движат много по-бързо при крайните устройства, за разлика от бизнес решенията. По различни данни Huawei все пак е започнала презапасяване с процесори Kirin през последните няколко месеца до половин година.

Проблемът е, че капацитетът на производство на TSMC е ограничен, както и времето. Което означава, че запасите на китайския гигант за такива компоненти е много по-ограничен. Оптимистичните оценки са за цялата 2021 г., песимистичните – само за няколко месеца. След 15 септември, Samsung обяви, че е спряла доставките за Huawei.

Китайският вариант

smic-logo

Най-добрият вариант за Huawei е да си намери изцяло китайски производители, които да не са зависими от американска технология в своите фабрики, за да може безпроблемно да доставят необходимите за компанията компоненти. Вариантът с неамерикански беше обречен на провал, тъй като те подобно на TSMC са зависими от оборудване от Щатите в своите производствени линии. По подобен начин, Mediatek подаде молба за лиценз пред американската администрация, за да доставя чипове на Huawei. За момента тя няма развитие, което може да се възприеме и като мълчалив отказ.

Затова, Huawei е добре да се ориентира към китайска алтернатива. Такава има, но засега само на хартия. Това е хонконгската SMIC, която получи 2.25 млрд. долара за преоборудване на част от своите мощности с изцяло неамериканско оборудване, за да може да доставя на технологичния гигант определени компоненти. Общо бяха събрани в рамките на 2020 г. 7.6 млрд. долара финансиране, което трябва да забърза тази трансформация.

Въпреки всичко, процесът ще отнеме време, според някои оценки дори години. Отделно, трябва да се отбележи, че дори преоборудвана, тя може да не разполага със същото качество на изработка, като тези фабрики с американски технологии.

САЩ от своя страна не стоят пасивно и в този сценарий. Вашингтон наложи санкции върху SMIC в края на септември, като се аргументира, че компанията представлява безпрецендентен риск и, че нейните технологии могат да се използват за военни цели. Докъде се простират ограниченията все още няма яснота, но в най-лошия сценарий, китайският производител ще е напълно изолиран от работата си с американски дружества.

Това може да забави допълнително, амбициите на Пекин да развие самостоятелно производство на процесори. Единственият доставчик на високотехнологично оборудване, различно от щатското е холандското ASML, което обаче получава ограничения в доставките на такова за SMIC. Действията на САЩ ще засегнат и американски компании, тъй като SMIC доставя част от процесорите на Qualcomm, но Белият дом е готов да посрещне тези проблеми, за да реши по-дългосрочните си опасения.

Американските алтернативи

qualcomm-snapdragon-865

В рамките на тази обстановка беше изненадващо, че Intel получи одобрението на Белия дом да снабдява Huawei с определени компоненти. Не се споменават точно какви. Intel не разполага с мобилни процесори, а наскоро продаде своя бизнес с мобилни модеми на Apple, така че по-скоро става дума за не толкова ключови части. Или, разрешението е свързано повече с лаптоп бизнеса на Huawei, който компанията се опитва да засили през последните месеци в опит да диверсифицира портфолиото си.

По-интересни са амбициите на Qualcomm, които са подали подобно заявление за доставка на компоненти за китайския гигант. Американската компания разполага с пълно портфолио от части, необходими в момента на Huawei, за да поддържат своя смартфон бизнес. Към тях добавяме и AMD, които също могат да доставят елементи свързани с лаптопите или сървърите на Huawei.

huawei-laptop

Защо изведнъж американски компании получават право за търговия с китайския гигант, докато тайванските са извадени от играта? Отговорът е много прост – основната цел на настоящата администрация на Белия дом и президента Доналд Тръмп е да върне щатските дружества на световната карта. Huawei със собствените си разработки, представлява дългосрочна заплаха за тях. Вашингтон първо елиминира доставките на вторични компоненти и софтуер, а сега отрязва собственото им производство.

По този начин, Huawei е изправена до стената и САЩ могат да контролират кой и какво да им доставя. Което отваря вратите на американските компании да търгуват с технологичния гигант. В същия момент, инвестициите в собствени разработки стават неизползваеми. Просто, грубо, но ефективно.

Сделката между Nvidia и ARM

nvidia-grid-data-center

Придобиването на ARM от Nvidia ще има наистина колосални последствия за целия мобилен пазар. Тя е ключова за Huawei и за китайските компании като цяло. Поради простия факт, че Nvidia може да е основана от тайванец Йенсен Хуанг, но е изцяло базирана и развита в САЩ.

ARM е фундаментална компания за целия мобилен пазар. Нейната архитектура се ползва в почти всеки процесор в смартфоните и таблетите в момента. Тя се използва за база на собствените чипове на Qualcomm, Mediatek, Huawei, Samsung, Apple и много други. Скоро процесорите в новите модели лаптопи Mac на Apple също ще ползват нея, вместо архитектурата на Intel.

При финализиране на сделката и Nvidia получи контрола върху нея, правителството на САЩ може да упражни същия натиск и да забрани технологията на АRM. Това може да засегне не само Huawei, но и всички китайски компании, които я ползват или ще я ползват. Тук влизат Xiaomi, Lenovo (и нейния бранд Motorola), ZTE и други.

Точно поради тази причина, сделката между ARM и Nvidia може и да не бъде одобрена от различните регулатори. Антимонополните институции трябва да се произнесат не само в САЩ и Великобритания, където са базирани двете компании, но още в Европейския съюз и Китай. Интересна е ситуацията на китайското звено на ARM, тъй като мажоритарния дял в него се държи от местни инвеститори. Това е породено поради задължителното изискване за инвестиции и работа в страната, да участват китайски фирми.

Затова, най-голямото предизвикателство пред сделката между ARM и Nvidia ще бъде именно в Китай. Като причините за това са до голяма степен част от силициевия пъзел, който Huawei се опитва да нареди.

Какво следва

stck-huawei-store

Докато ситуацията с ARM и Nvidia може да се проточи, поради спецификите на регулаторните рамки в различните места, как ще се развият нещата за китайския гигант? Huawei е подсигурен в своето телеком оборудване поне за няколко години напред, така че в този сегмент, негативни последствия ще започнат да се усещат най-рано през 2022 г. ако не и след това.

Смартфоните са голямото препятствие, поради липсата на компоненти. Технологичният гигант ще успее да пусне нови модели и да захрани основните си пазари поне до лятото на 2021 г. Какво следва зависи изцяло от действията на САЩ по отношение на доставките на елементи. Qualcomm и Intel ще могат да запълнят дупките в липсващата верига на Huawei. Въпросът е да има разрешение за това. Самата китайска компания няма да желае да се обвързва дългосрочно и ще предприеме този ход, докато SMIC не разполагат с готови линии, които да ги обслужват. Новите действия на САЩ, блокират на първо време и този сценарий.

Сделката между Nvidia и ARM обаче е голямата заплаха, която да елиминира опцията за затваряне на производствения цикъл в Китай. Един ъгъл, който не излезе веднага при разглеждането на потенциалното придобиване.

Свързани статии

Back to top button