IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nividia придоби ARM за 40 млрд. долара

Nvidia обяви, че придобива ключовия дизайнер на мобилни процесори ARM. Щатската компания от няколко седмици води ексклузивни проговори със собственика SoftBank. Очакваше се сделката да бъде сключена след около десетина дни, но тя беше обявена в понеделник. Първоначално обявената сума от 40 млрд. долара беше потвърдена. Първоначално източници на Wall Street Journal (WSJ) загатнаха за нея ден по-рано. Изтичането на информацията най-вероятно е и повлияло върху официалното ѝ обявяване.

Продажбата на ARM към Nvidia ще размести пластовете на пазара за мобилни микропроцесори. Британската компания стои зад разработването на най-масовата архитектура за чипове за смартфони и таблети. Нейната технология доминира сектора, като постепенно започва да набира скорост и в по-производителни устройства, като лаптопи и персонални компютри.

Източниците на WSJ коментират, че сделката е в доста напреднала фаза и ако няма договорка между SoftBank и Nvidia то ще се дължи на проблеми в последната минута. Такива явно нямаше, защото трансакцията беше потвърдена часове след като информацията за нея изтече в пресата.

Предизвикателствата обаче ще дойдат след, като тя бъде парафирана от двете компании. Очаква се тя да предизвика задълбочено разследване от страна на антимонополните регулатори, а в дългосрочен план да изостри отношенията между ARM и нейните клиенти.

Добра сделка

nvidia-kv

Информацията на WSJ се оказа вярна, като параметрите на продажбата са повече от добри за SoftBank. Японският конгломерат придоби ARM за 32 млрд. долара през 2016 г. При настоящата сделка от 40 млрд. долара, това представлява 25% възвращаемост на първоначалната инвестиция (т.нар. ROI).

Остава сделката да бъде финализирана и одобрена от различните регулатори и когато това стане, то тя ще е най-голямата технологична такава през 2020 г. и в целия сектор при производителите на процесори.

SoftBank е принуден да разпродава активи след като последните две години бяха тежки за рисковия фонд на гиганта. Той търпи загуби след като трябва да отписва инвестиции в неуспешни начинания като Wildcard и WeWork на обща стойност от 10 млрд. долара.

Японският гигант първоначално обмисляше да направи първично-публично предлагане (IPO) на ARM. Тази процедура обаче може да се проточи и стартира чак към края на следващата 2021 г. и да стане реалност към 2022 г. Спешната необходимост от свеж капитал кара SoftBank да търси по-бързи варианти, като директна продажба.

Nvidia от своя страна е доста безопасен вариант за японската компания. Двете дружества поддържат добри отношения, като SoftBank дори е бил акционер в производителя на видеокарти до 2019 г. Нейният дял в пиковите стойност е достигал 4 млрд. долара.

Регулаторна бариера

apple-arm-macbook-chip

Все пак са търсени и алтернативи, като SoftBank е провела първични разговори с Apple. Технологичният гигант от Купертино има директен интерес към ARM, който ще се увеличава с годините. Архитектурата на британския разработчик е в основата на чиповете на Apple за iPhone и iPad, както и за бъдещите такива за Mac. ARM стои зад постепенната стратегия за отказ от процесорите на Intel.

Apple отказва поради една проста причина – потенциален регулаторен натиск. Архитектурата на ARM доминира в производството на чипове за мобилни устройства и както може да видим с очакваните нови Mac модели – навлиза стабилно и при лаптопите и персонални компютри. Смяната на собствеността, особено в посока на някоя компания, която ползва технологията им, е изключително деликатна тема за целия мобилен пазар.

Nvidia има минимално присъствие в сегмента и е в може би най-добрата позиция от останалите потенциални кандидати за ARM. Каква ще е стратегията на щатската компания след придобиването е важен аспект, тъй като от подобни решения ще начертаят бъдещето на пазара. В изявлението по повод трансакцията, Nvidia коментира, че ARM ще запази централата си в Кембридж, както и ще се инвестира силно в развитието на решенения за изкуствен интелект (AI). Щатският производител засега смята да запази отворения подход за лицензиране на процесорната архитектура на британската компания. Намеква се и за интеграция на решения на Nvidiq към възможностите на ARM.

Което означава, че тя може да бъде обжалвана от Intel, Samsung, Apple, Qualcomm и всеки, който ползва технологията на ARM. Което ще постави регулаторите и двете страни под натиск. Което да наложи одобрението ѝ, но с условия – например да не се променят взаимоотношенията ѝ с клиентите или други механизми за предпазване на пазара. Във всички случаи, по-интересната част не е в обвяването на придобиването, а какво ще последва оттук насетне.

Свързани статии

Back to top button