АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Apple се връща към 2008 г. докато гледа в бъдещето

Технологичният гигант представи уиджети за iOS и създаването на собствени процесори базирани на ARM за своите компютри

Apple спази традицията и не отмени годишната си конференция WWDC въпреки пандемията. Вместо това компанията направи събитието виртуално, като представи голям брой новости. Две от тях се открояват и привличат най-голямо внимание, като очертават и конкретни тенденции, които ще бележат развитието на технологичния гигант.

Първата е официалното обявяване на преминаването на Mac компютрите към собствени процесори, при това базирани на мобилната архитектура на британската ARM. Това е фундаментална новина, която ще помогне за допълнителното затваряне на екосистемата на преносимите компютри на технологичния гигант. Втората е iOS 14, която предлага много новости, не малко от които вече са добре познати на потребителите на Android, при това повече от десетилетие.

Назад към 2008 г.

ios-14-features

Това беше реакцията на повечето специализирани медии и анализатори след като Apple показа iOS 14. Компанията се похвали, че това е един от най-големите и мащабни ъпдейти на операционната система. Причината – множеството нови функции и промени почти навсякъде.

Една от най-големите новости е добавянето на удижети на началния екран. Потребителите ще могат да използват уиджети от множество приложения, а функцията Smart Stack ще позволи подбор на уиджетите според различни сценарии и ситуации. Използването на уиджети е неизменна част от функционалността на Android почти от самото начало на платформата от 2008 г. насам.

iOS 14 ще въведе и „чекмедже“ за приложенията, което автоматично организира наличните приложения в папки и по категории. Новост е и App Clips, която позволява използването на определени функции от приложенията, без да се налага пълното отваряне на програмата. Функцията наподобява и Instant Apps на Android.

Apple ще предложи и функция за превод на разговори в iOS 14, подобна на тази на Google Translate. Ще има и повече контрол над личните данни, повече опции в приложенията за времето и др. С всички тези нововъведения, Apple променя потребителския си интерфейс и най-накрая вкарва възможности, които липсваха в iOS години наред, а в основния ѝ конкурент Android са налични от години.

Сред реалните новости на пазара е възможността iPhone да се използва вместо ключ за автомобил. Идеята е, че чрез NFC и чипа U1, бъдещи, съвместими модели автомобили, ще могат да се отключват чрез доближаване на телефона до колата. Така потребителят ще отваря колата си без ключ и без да докосва телефона си. Функцята ще се предлага и за iPhone, и за Apple Watch.

iOS 14 ще излезе по обичайния график. Първо с нея ще се сдобият новите модели на iPhone, които се очакват през септември. След това платформата ще е достъпна и за по-старите версии на iPhone до 6s включително. Бета версията на iOS 14 излиза още следващия месец.

Напред към бъдещето

apple-silicon

Другата голяма новина от WWDC е решението на Apple да прехвърли Mac компютрите си от процесорите на Intel към такива базирани на ARM архитектурата, които ще разработва сама. Apple побърза да обяви, че това е „исторически ден за Mac”, като постави няколко доста амбициозни цели. Новината се появи преди две седмици, но вече беше официално потвърдена на WWDC.

Процесът с разработката и интеграцията ще отнеме около две години, като постепенно всички Mac устройства ще използват някой от „цяла фамилия“ нова процесори. Те са с ARM архитектура разработени от Apple. Това ще им позволи да използват и приложенията на iOS, като Apple от самото начало ще предложи богат софтуерен пакет с инструменти, които да улеснят преработката и подготовката им за новия хардуер. Компанията заяви, че очаква не малка част от тях да могат да работят и без да се налага допълнително пренаписване.

Първите модели с новите собствени процесори се очакват още към края на тази година. До края на двугодишния преходен период Apple ще продължи да пуска компютри с чиповете на Intel. Това най-вероятно ще се налага, за по-производителните модели на компанията.

apple_macos-bigsur

В дългосрочен план използването на ARM процесори ще позволи на Apple да обедини всичките си устройства в обща архитектура. Това означава повече възможности пред компанията да предлага унифицирани услуги и потребителско изживяване. Този модел се прилага повече от успешно в iPhone и iPad, като основната причина, Apple да не го приложи при компютрите бяха техническите ограничения на ARM процесорите.

Собственият хардуер дава възможност да оптимизира всичко по свое желание. Затова Apple очаква, че Mac устройствата с ARM процесори ще предлагат много високо ниво на производителността. Дали това ще е така, ще разберем след месеци, когато излязат първите модели и се направят сравнения с Intel-ските варианти. Все пак амбицията на Apple е компютрите ѝ да предлагат най-добра производителност в брашна. Компанията подготвя и нова версия на mac OS – Big Sur, която ще е оптимизирана за тези процесори. Тя ще позволи и нови функции като виртуализация за използване на Linux.

Да убедиш потребителите

apple-wwdc-kv

Това ще е по-интересната част от промяната. Apple ще се опита да убеди потребителите, че решението да използва ARM процесори за компютрите си, няма да навреди на тяхната производителност, а напротив, ще даде още повече мощ и предимства. Индустрията от много време обмисля използването на ARM чипове в лаптопи, но досега те не се радват на чак толкова голяма популярност и потребителите предпочитат традиционните x86 процесори на AMD и Intel.

Има и конкретни причини за това. ARM процесорите предлагат по-голяма компактност, по-малко консумация на енергия и отделят по-малко топлина, съответно не изискват сложно охлаждане. Дотук с предимствата, защото архитектурата за момента предлага по-слаба производителност, особено при големи натоварвания. Най-ключовият им недостатък е липсата на съвместимост с професионалните програми разработени за x86 архитектурата.

Microsoft, Google и други производители многократно са експериментирали с ARM процесори за своите компактни лаптопи и таблети. Резултатите до момента са ограничена функционалност и нишови продукти. Microsoft отново поглеждат към ARM и продължават с опитите да създадат универсални програми, които да могат да се ползват на всякакви устройства. Софтуерният гигант работи активно в оптимизацията на своя Office пакет за тях, същото прави и Adobe със своите професионални продукти за графична и видео обработка.

Ако те успеят и Apple наистина предложи висока производителност и пълно портфолио от програми, тогава има шасн ARM-базираните Mac-ове да се харесат на потребителите. За сега пълната замяна на x86 с новата архитектура изглежда много малко вероятно. Именно поради тази несъвместимост на голяма част от софтуера. Процесът по навлизане на тази архитектура и при компютрите обаче вече попада в нова фаза и тя ще е решаваща.

Какво ще стане с Intel?

Intel-i9-10900K-2

Apple обяви, че макар да преминава към собствени процесори, няма да изостави Intel-ските модели. Компанията все още подготвя няколко Mac модела с такива чипове. Освен това обещава, че ще предлага поддръжка за тях и нови версии на macOS за дълго време напред.

Все пак, преходът към ARM чиповете започва още сега. Първият Mac с ARM процесор се очаква до края на тази година. Microsoft също ще предложи версии на Office приложенията за новата платформа. Същото правят и Adobe и други компании.

За сега всичко това няма да се отрази сериозно на Intel. Компанията получава основните си приходи от другите си бизнеси. Apple също внимателно обясни ситуацията и не обяви, че изоставя Intel заради проблеми нито каза, че се отказва от компанията. Напротив, подчерта, че ще продължи да работи с нея.

Това е обаче официалната версия, която Apple прокарват в своята онлайн конференция WWDC. Според различни слухове, технологичният гигант е разочарован от слабия прогрес на Intel в производителността и компактността на своите продукти през последните години. Самата компания изостава доста от своите конкуренти в няколко ключови области. Най-голямата е в разработването на процесори със 7nm архитектура, след като ARM разполага с мобилни такива от няколко години, а основният ѝ конкурент AMD вече обяви такива за персонални компютри. Подобен продукт не е в плановете на Intel поне до 2021 г., което поражда притеснения за развитието на компанията.

Друг проблем беше разработването на 5G модеми. Intel забавиха с много развитието им, което е и сред основните причини Apple да няма iPhone съвместим с петото поколение мобилни мрежи. Това наложи технологичният гигант да придобие звеното за модеми на Intel, както и временно да се споразумее с Qualcomm за доставката на такива компоненти за следващия си модел смартфон.

Новата страница за Apple

apple_wwdc-recap

Новините от WWDC са повече от фундаментални, когато става дума за развитието на Apple оттук насетне. От една страна iOS най-накрая ще влезе в равностойна борба с Android, когато става дума за високо ниво на добавена стойност при потребителския си интерфейс. Досега предимствата на iPhone бяха основно в простата на ползване, но липсваше гъвкавостта и функционалността на платформата на Google.

Първоначално, Apple гледаше да не копира Android, особено предвид факта, че Стив Джобс искаше да срази конкурента си чрез „ядрена атака“. Това щеше да стане чрез гласовия асистент Siri, но така и не се случи. През последните години се наблюдава едно „преписване“ на Apple от разработките на Google. Дотолкова, че например тъмния режим в iOS се появи преди да навлезе напълно в Android.

По-голямата промяна и тенденция е преминаването към ARM процесори при Mac компютрите. Apple отдавна се стреми да обедини екосистемата си и за това се говори от години. Затварянето на хардуера и софтуера при Mac беше въпрос на време и вече компанията предприема тази смела крачка. Технологичният гигант обаче тръгва по път, по който вече доста компании и най-вече Microsoft се провалиха неколкократно.

Потенциалният успех на Apple в това начинание ще покаже, че вече разликите при хардуерните технологии между мобилните и персонални компютри са незначителни и ще е първа в създаването на единна екосистема между тези устройства. Което е своеобразен Свети Граал сред технологичните гиганти и десетилетна визия на Microsoft, която така и не успяха да реализират. Това ще означава и голяма победа на Apple над своя вечен враг и сериозен удар върху Google и техните опити да пренесат Android за персонални компютри.

Свързани статии

Back to top button