НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple може да се раздели с процесорите на Intel

Едно от най-дългите и успешни партньорства може да е на път към своя също толкова дългоочакван край. Според източници на Bloomberg Apple се подготвя да обяви, че всички Mac компютри постепенно ще получат ARM процесори, които са разработени от самата компания. С това ще се сложи край на използването на чипове на Intel от 2006 г. насам. Както и ще бъдат първите процесори за Mac, в които технологичния гигант ще е проектирал сам.

Bloomberg прогнозира, че Apple ще направи обявлението по време на конференцията WWDC 2020, която ще започне на 22-ри юни т.г. и ще бъде предавана онлайн. Очаквано, няма официален коментар от Apple, като дори и информационната агенция подчертава, че заради коронавируса и протестите в САЩ, решението може да бъде отложено за по-натам.

Какво се знае до момента

arm-chip

Новината е важна за индустрията, но не е и особено изненадваща. Всъщност, за подобен ход се спекулира от няколко години, но той така и не се реализира. Apple има много специфична философия за устройствата си и иска те да са затворени в обща екосистема. Това има своите предимства като по-висока сигурност и взаимосъвместимост, макар и да води и до много критики за свободата на потребителите в платформите.

Една от пречките в реализирането на тази цел е зависимостта от други компании. През годините Apple я елиминира за iPhone, като постепенно започна да разработва и проектира собствен хардуер и голяма част от него днес е дело само на компанията. Тя разчита само на производители като Foxconn и TSMC за изработката на чиповете, но разработката е собствено дело.

Apple_macbookpro-13-inch

Според източниците на Bloomberg, същото е на път да се случи и с процесорите за Mac компютри. От 2006-та година насам те са на Intel, като отзивите винаги са били добри. Зависимостта обаче не се харесва на Apple и компанията иска да използва натрупания от iPhone и iPad опит и да си направи собствени процесори и за Mac.

Според неофициалните планове на Apple, първият ARM-базиран Mac ще се появи през 2021 г. С това ще започне постепенна подмяна на всички Mac модели, включително и Mac Pro. Не е ясно колко време ще отнеме целият процес, но вероятно Apple няма да бърза и ще добавя нови ARM-базирани модели постепенно.

Работата е напреднала, като вече е избран и основен производител на процесорите – TSMC, като ще се използва 5nm технология. Проектът носи кодовото име Kalamata и за момента не се предвижда обединяване на операционните системи в една. Компютрите ще продължат да използват macOS, докато iPhone и iPad ще разчитат съответно на iOS и iPadOS.

Ползи за Apple и за потребителите

Apple-mac-pro

Въпреки това, ще има известно допълнително сближаване на платформите. Основната цел ще бъде да се направи така, че приложенията да могат да работят на различните устройства с минимални промени от страна на разработчиците.

Досегашните тестове на Mac компютри с ARM процесори са показали доста по-добро представяне в обработката на графика, както и при работата с изкуствен интелект спрямо чиповете на Intel. Освен това Apple ще има и свободата да оптимизира и модифицира хардуера според предпочитанията си. Компанията ще може да добавя модули, които в момента трябва да слага като отделни чипове. А това увеличава размера на устройствата. Тя има опит с архитектурата на британската компания, като процесорите за смартфоните и таблетите ѝ ползват собствен дизайн, базиран на нея.

ARM процесорите имат и по-скромни изисквания за охлаждането. Това ще позволи на Apple да предлага ще по-компактни и енергоефективни лаптопи. Според анализатора Джон Грубър обаче не бива да се бърза. Например какво ще се случи със съществуващите приложения за Mac-ове с x86 процесори? Ще има ли емулатор за тях в ARM моделите? Доколко ефективен ще е той? Също така има и друг голям въпрос:

Какво ще се случи с Intel?

Intel-i9-10900K-1

От финансова гледна точка компанията няма да има особени проблеми. Компютрите на Apple не генерират чак толкова много приходи. Според Gartner, за 2019 г. компанията е продала около 18.35 млн. компютъра. Пазарният дял към четвъртото тримесечие на миналата година е едва 7.5%.

Проблемът за Intel може да е по-скоро имиджов. От една страна Intel ще загуби голям партньор в лицето на Apple. Фактът, че общият им бизнес не е чак толкова значителен като дял на приходите, ще остане на заден план. Ако експериментът на Apple е успешен, други производители също може да го последват. Microsoft вече има и ARM-съвместима версия на Windows, макар и тя да е далеч от функционалността на стандартния Windows 10.

Всичко това може да позиционира Intel като „остаряла технология“, като ще зависи от компанията да успее да докаже обратното. Има и друг аспект – вече доста дълго време, американският гигант изостава в две сфери. Първата е в създаването на енергоефективни чипове, които да са достойна конкуренция на тези на ARM. Втората е, че Intel продължава да не може да разработи процесори със 7nm архитектура. Последното може би е сред факторите, които са повлияли на Apple за решението. Все пак ARM се възползват от преднината и работят по 5nm технология.

Свързани статии

Back to top button