ТЕХНОЛОГИИ

Intel няма да успее да пусне 7nm процесор преди 2021 г.

Надпреварата между производителите на процесори години наред беше маркирана от това, коя разработка има най-бърза тактова честота, а след това, в коя е с най-много ядра. Но винаги се е водило съревнование и на друг фронт – размера. Винаги в изчислителните системи, по-компактната и малка разработка е давала предимство.

Малко или много, този стремеж на производителите води еволюцията на компютрите. Тя преминава от модели, които заемат цели стаи и дори етажи в сгради, до това да се побират в нашите джобове. Тази надпревара продължава с пълна сила, като следващото стъпало в развитието на процесорите е преминаването от размери между 14 и 10nm към по-компактните 7nm.

IBM беше първи със собствен прототип още през 2015 г., последван от подобни на Intel, Samsung и EUVL, както и от TSMC. Но когато става дума за крайни продукти, в това състезание, начело се оказаха Huawei и Apple. Китайският гигант показаха своята разработка базирана на технологията на 31 август миналата година, но американската компания пусна първите устройства със своя A12 Bionic само две седмици след това. Apple реално използват технологията на TSMC, така че комбинацията между двете дружества обира лаврите за иновативност.

Тези действия поставиха началото на скоростна надпревара сред производителите на процесори. AMD пусна вече графични чипове базирани на 7nm технология, Qualcomm и Samsung също. Една ключова компания липсва в списъка. Това е Intel – властелинът на процесорите за персонални компютри все още не е готов със свои чипове по новата технология.

Intel-chip-roadmap-1

Компенсиране на загубеното време

Публично компанията не разкрива много подробности относно плановете си кога ще успее да разполага с такъв продукт на пазара. Информация за намеренията и пътна карта с чипове на Intel все пак изтече в медийното пространство. Това става покрай годишната среща на акционерите на технологичния гигант, на която той разказва малко повече за продуктовото си портфолио през следващите няколко години.

Ключовите новини са, че Intel планира да развие и разшири производството на подобрени 10nm процесори в края на тази година и пускането на 7nm чипове чак през 2021 г. Или след цели две години. Стратегията е проста – изоставането във времето с по-компактните системи ще бъде компенсирано с подобрения на досегашното портфолио, което ще изравни частично везните при сравнение с конкурентните продукти. Последните в очите на Intel се явяват тези на TSMC, на базата на които в момента повечето смартфони със 7nm чипове разчитат.

Любопитното е, че същата стратегия ще бъде приложена и с новата технология. Процесорите, които ще се появяват през 2021 г. със 7nm архитектура ще бъдат разработени, така че да могат да се сравняват с 5nm на TSMC, които се очакват да излязат горе-долу в същия времеви прозорец.

От техническа гледна точка, Intel твърди, че може да предостави в 10nm архитектура по-висока производителност на всеки ват.

Intel-chip-roadmap-3

Пътната карта на Intel

Като начало, Intel ще осигури процесори за преносими компютри през юни, които ще са базирани на 10nm технология. Те ще носят продуктовото име Ice Lake. Възможностите им ще са значително разширени спрямо настоящата гама Coffee Lake. Te ще предоставят до три пъти по-висока скорост на обработка на информация през безжична мрежа, два пъти по-висока графична производителност и между два и три пъти по-бързо обработване на данни свързани с операции базирани на изкуствен интелект. Новите чипове се предполага, че ще са четириядрени.

Intel ще пусне и процесори Tiger Lake, базирани на значително подобрена 10nm архитектура през 2020 г., които ще са предназначени за мобилни устройства. Те също ще предлагат многократно увеличена производителност спрямо предходните модели на компанията.

Intel-chip-roadmap-2

Идва ред на вече обсъдените 7nm продукти. Intel планира веднага след Tiger Lake да започне да пуска чипове и с новата технология. Тя ще бъде в основата на стратегията на компанията през 2021 г. до 2023 г. През трите години ще бъдат представяни различни модели, всеки с надграждащи възможности спрямо предишните. Надеждата на Intel е, че тези подобрения ще успеят да компенсират потенциалната разлика в производителността на конкурентните 5nm чипове на TSMC, които се очаква да дебютират през 2021 г.

Фатално изоставане

Новините могат да се разгледат като пирова победа за все още доминиращия производител на PC процесори. В стремеж да компенсира голямото забавяне в разработката на нови технологии, Intel се опитва да изстиска максимума от наличните модели, за да остане конкурентноспособен.

Това обаче поставя под въпрос възможностите и скоростта, с която нейните развойни звена работят. Очевидно има изоставане по отношение на иновациите, което Intel трябва да компенсира през следващите години ако иска да запази лидерските си позиции. Компанията така и не успя да представи достатъчно мощен, компактен и същевременно енергоспестяващ процесор за мобилни устройства. Поради тази причина, в момента основната архитектура, която се използва при смартфони е дело на ARM.

Ситуацията не се ограничава само до процесорите, тъй като Intel отчита подобно забавяне в разработването на 5G модеми за мобилни устройства. Това поставя голяма спирачка пред Apple, които разчитаха на производителя за готов модел, който да ползват при следващата серия iPhone телефони. Вместо това, гигантът от Купертино е на път да се договори с Qualcomm за доставката на тези компоненти, както и да разработи собствени, които да ползва след няколко години.

Свързани статии

Back to top button