ТЕХНОЛОГИИ

5G главоболията на Apple

Преминаването към най-новото пето поколение мобилни мрежи (5G) е предизвикателство не само за операторите, но и за производителите на устройства. През определен период от време, промените в технологиите стават такива, че се налагат съвсем различни изисквания към дизайна. При 5G смартфоните основният проблем за технологичните гиганти на първо четене е по-големия брой антени. Затова, първите тестови устройства са основно мобилни рутери и лаптопи, в които може по-лесно да се интегрират допълнителните части.

При смартфоните, производителите изпитваха известно затруднение в миниатюризацията на тези компоненти. Motorola реши елегантно този проблем, като предостави модулна приставка за своята Z6 серия, в която са поместени модема и допълнителните антени. Новите устройства от останалите компании, като Huawei и Samsung също изглежда преодоляват тези предизвикателства. Демонстрираните досега модели не показват значително изменение на обема и дебелината спрямо настоящите смартфони.

За разлика от тях, дизайнът не е толкова ключово предизвикателство за Apple при интеграцията на 5G в iPhone. Колкото и парадоксално да звучи, защото изпитването на визията и усещането на устройството сред потребителите е запазена марка на технологичния гигант.

Проблемите за компанията от Купертино се крият в 5G модемите или неспособността ѝ да си осигури такива. Ситуацията е такава, че към настоящия момент не се очертава да видим iPhone съвместим с новото поколение мобилни мрежи преди втората половина на следващата година или дори по-късно. Което за американския пазар, може да се окаже доста късно.

Intel 5G модем XMM 8160

Грешен залог

Първоизточникът на главоболията на Apple се крие в техния избор Intel да разработи и достави 5G модем за следващите ѝ модели смартфони. Водещият производител на РС процесори увещаваше, че ще разполага с готови компоненти до средата или края на 2019 г.

Слуховете, че технологичният разработчик няма да успее да произведе такъв чип преди 2020 г. варират още от миналата година, но през последните месеци се засилиха. Което кара Apple спешно да търси алтернативи. За да може, компанията да пусне 5G iPhone през септември 2020 г., тя трябва да разполага с тестови бройки още към края на настоящата година. В противен случай, смартфон с връзка от пето поколение ще се появи чак през 2021 г.

Изниква ключовият въпрос – какви модеми ползват останалите производители? Samsung и Mediatek са други традиционни възможности, но и те подобно на Intel, се бавят с разработката и може да не успеят да предложат подобни модели преди края на тази година.

Така, за момента, на пазара са налични модели основно от две компании – Qualcomm и Huawei. Apple водеше ожесточена съдебна битка с първата, което блокира продажбата на iPhone-и в Германия. Втората използва своите чипове само за собствени устройства, но изненадващо обяви, че за американския гигант може да направи изключение.

Huawei Balong 5000 5G чип

Неочакван, но и малко вероятен вариант

Идеята Huawei да доставя 5G модеми звучи малко еретично, предвид факта, че китайският производител е основният конкурент на Apple, като производител на смартфони. Но това няма да е прецедент. Компанията от Купертино разчита на доставките на различни компоненти от вечния си враг – Samsung. Причината за потенциален отказ на Apple е по-скоро друга.

Поръчването на 5G модеми от Huawei може да има тежки политически последствия, тъй като технологиите ѝ в момента са подложени на атака от правителството на САЩ. Де факто, Huawei не може да участва в изграждането на мобилни мрежи от пето поколение в рамките на Щатите, като негласно нейните смартфони не се продават от големите оператори. Всичко това стана възможно след като властите във Вашингтон обявиха, че ще изключат от обществените поръчки всички компании, които предлагат продукти и системи на Huawei.

Рискът при използване на 5G модеми от китайския производител е твърде голям за Apple и технологичният гигант няма да рискува загубата на основния си пазар – САЩ.

Ограничени възможности

Времето не работи в полза на „ябълковия“ гигант и съответно трябва да се вземат някакви мерки. Единият вариант е спешно да се решат съдебните спорове с Qualcomm, което може да не стане веднага и ще отнеме доста финансови ресурси. Ябълката на раздора между двете дружества са именно мобилните модеми. Qualcomm твърди, че в iPhone-ите с чипове Intel, Apple използва нейна патентована технология, която оптимизира приемането и предаването на сигналите, с цел повишаване на издръжливостта на батерията.

Съдебният спор се води основно в САЩ, където производителят е завел дело за 1 млрд. долара. Но то се пренася извън континента в Китай, Германия и др.

Ключови се оказват развитият в Европа. След, като германският съд реши в края на 2018 г. да забрани продажбата на iPhone в страната, Apple склони да пусне модели с чиповете на Qualcomm, вместо с тези на Intel. Това е голяма отстъпка на компанията от Купертино и съответно важна победа за производителя на чипове.

Следващата беше направена през април, когато Apple и Qualcomm официално си стиснаха ръцете и първата ще може да ползва мрежовите технологии на втората. Естествено срещу щедро заплащане. По изчисления на самата Qualcomm в нейните финансови резултати, то се очаква да бъде между 4.5 и 4.7 млрд. долара. Останалите параметри от това споразумение все още не са обявени. Което поставя под въпрос, дали Apple ще получи от производителя на чипове 5G модеми през следващата година.

Apple_A12

Направи си сам

Последният вариант, който остава пред ябълковия гигант, е да разработи собствени 5G модеми. Apple притежава не малко ноу-хау в изготвянето на сложни архитектури. Компанията от няколко години сама подготвя дизайна на своите мобилни процесори за смартфони и таблети. Вярно, че са базирани на ARM архитектурата, но те са специално пригодени и оптимизирани за iPhone, iPad и най-вече за платформата iOS.

По непотвърдена информация на Reuters, вицепрезидентът на Apple отговорен за нейните процесори е оглавил специален екип, който трябва да разработи подобен модем. Джони Сруджи е в компанията от 2008 г., когато поема проекта за първия чип на компанията – A4.

Индикациите в тази насока продължават да се трупат от началото на годината. Те отново могат да се проследят на ниво кадри в Apple. Първо, от компанията напуска дългогодишният ѝ инженер Рубен Кабалеро, който е отговорен за преговорите с доставчиците за намиране на ключовия 5G модем. Официално потвърждение за това все още няма. Точните причини също не са известни, но се предполага, че е заради споразумението с Qualcomm и около една друга новина от последните дни.

Apple успява да привлече един от водещите 5G инженери на Intel – Умашанкар Тхуагаражан. Информацията отново не е потвърдена, като се смята, че той се присъединява към екипа за вътрешна разработка на собствен модем, оглавяван от Сруджи.

Всичко това предполага, че Apple действа доста интензивно в разработването на собствен 5G чип. Това ще отнеме дори повече от потенциално широко споразумение с Qualcomm. Поради тази причина, технологичният гигант от Купертино ще разчита именно на 5G модемите на производителя за своите първи модели.

Което най-вероятно означава, че 5G iPhone няма да видим през 2019 г., а първите такива модели ще се появяват най-рано през следващата година и ще са с Qualcomm чипове за връзка. Докато плодовете на вътрешната разработка ще бъдат обрани едва през 2021 г.

Свързани статии

Back to top button