НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Huawei показа собствен 5G чип

Китайският технологичен гигант Huawei продължава напредъка с разработването на собствени чипове. Компанията показа в Пекин собствен 5G модул, който може да работи с новите мобилни мрежи от пето поколение. Balong 5000 позволява скорости на връзката до 4.6 Gbps в радио лентата от 6 GHz и 6.5 Gbps в милиметровия спектър (30+GHz).

Huawei твърди, че новият чип е първият в света, който поддържа, както новата 5G архитектура, така и досегашните мрежови стандарти. Също така позволява V2X комуникация, което е връзка между превозно средство и всякакви други свързани обекти.

„Balong 5000 ще разкрие изцяло нов свят за потребителите“, коментира главният изпълнителен директор на Бизнес групата на Huawei Ричард Ю, цитиран от telecoms.com.

Директните потребителски продукти, които компанията пуска, покрай новия чип е 5G CPR Pro – рутер, който поддържа до 5 Gbps скорости. Отделно, Huawei не е забравила, че е доставчик на телеком оборудване и също така пуска новия процесор за базови станции Tiangang 5G. Последният, по данни на технологичния гигант, поддържа до 64 насочени канала, подобрена изчислителна мощ и енергийна ефективност.

Тези анонси, може да не засегнат веднага крайните потребители, но показват стремежа на Huawei да развива самостоятелно различни компоненти, изчислителни модули и процесори. Така компанията не е зависима от производители като Qualcomm например.

Свързани статии

Back to top button