IT БИЗНЕСАНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

Huawei – в окото на бурята

Как китайският гигант се оказа в центъра на търговската война със САЩ и какво значение има това за 5G

Темата накратко
  • - Как САЩ се опитват да намалят пазарното значение на Huawei
  • - Китайският гигант има история в индустриалния шпионаж
  • - Обвиненията срещу Huawei са повече хипотетични
  • - Компанията доминира на пазара за телеком оборудване
  • - Европейските и малките телекоми са зависими от продуктите на Huawei
  • - Китайският гигант владее развойната дейност в 5G мрежите
Забележка: Статията е обновена на 3 април, като е прецизирана информацията свързана с ползваното оборудване в България от A1 и „Виваком“

Няма нищо по-страшно от природата. Доста често забравяме този факт, особено, докато сме вглъбени в собствените си проблеми. Големите циклони и тропични бури от време на време ни напомнят за разрушителната мощ на естествените сили. Те идват с ураганни ветрове и поройни дъждове. Като понякога вторите нанасят повече щети отколкото първите.

Дали с голямо чувство на ирония или просто въпрос на природни закони, най-спокойното място по време на разрушителните тропични циклони е техния център. Познат и като „окото“ на бурята. Времето там рязко контрастира, като се характеризира със спокойни ветрове и ясно небе. Но най-разрушителната част е точно до него, а именно в стената на окото. Там ураганът те помита, а дъждовете те удавят.

В зависимост от вида и размера на бурята, окото може да варира от едва няколко километра до близо 300 км в диаметър. В типичните циклони обикновено е от около 35 до 60 км. Никак малка територия като се замисли човек. Но да си в центъра не е никак безопасно, защото бурите се движат и то с доста бърза скорост.

Ситуацията с технологичния гигант Huawei напомня изключително на подобен циклон. Най-популярната китайска компания е подложена на тежка атака в САЩ и натиск за забрана за ползване на ключови продукти по целия свят. Щатските медии и институции непрекъснато бълват новини и обвинения за шпионаж, което води до арести на ключови фигури, съдебни процеси и други.


Вашингтон иска пълното изключване на Huawei от доставките на 5G оборудване


Вашингтон иска пълното изключване на Huawei от участието ѝ като доставчик на оборудване за мобилни мрежи от пето поколение (5G) в редица пазари, като Северна Америка, Европа и Австралия.

Ако ураганните ветрове все повече се засилват около нея, тя изглежда се е позиционирала доста добре в окото на бурята за момента. Продажбите, особено на смартфони растат, компанията доминира доставките на 4G оборудване, а значението ѝ за изграждане на новото поколение мобилни мрежи все повече се увеличава.

Как и защо се стигна до тази позиция и дали има вероятност стената да се стесни и да отнесе, както компанията, така и бързото развитие на телекомите, ще разгледаме в следващите редове.

Huawei_MWC-2018

Шпионин или не

Обвиненията на САЩ срещу Huawei се базират на няколко презумпции. Първата е, че смартфоните на компанията могат да се използват за извличане на лични данни. Втората е, че при изграждането на мобилните мрежи от пето поколение (5G), китайският гигант ще може да подслушва комуникациите на американците или да се използва инфраструктурата за хакерски атаки.

Тези хипотези до момента не са подкрепени от преки доказателства, а само от няколко предположения. Основният аргумент е базиран на закон, приет от властите в Пекин през юни 2017 г. Според него всички китайски дружества трябва да съдействат на силовите служби при необходимост. При неизпълнение следват строги санкции.

В друг аргумент се посочва, че при изграждането на 5G мрежи, все по-голяма роля играе виртуализацията на мрежите (софтуерно дефинирани такива – SDN). Тогава проникването може да стане дистанционно, без да се изисква задължителна хардуерна слабост.


САЩ до момента не са представили директни доказателства в обвиненията си за шпионаж


Третият аргумент е обвързан с ръководството на Huawei и неговите тесни връзки с китайските власти. Например основателят на компанията Рен Женгфей е бивш военен комуникационен инженер. Самото дружество започва дейността си като доставчик на телефонни централи. За разлика от редица други компании, Huawei е частна от самото начало, но в ранните си години компанията получава значителен кредит от държавна банка.

Тезата, че китайските смартфони могат да подслушват и изпращат лични данни от различни потребители към центровете на компанията и оттам към правителството в Пекин, също е с противоречиви доказателства. През 2015 г. германската фирма за киберсигурност G Data открива вирус, който позволява подобни действия да е сред предварително инсталираните програми в смартфоните на Huawei, Xiaomi и Lenovo.

Последни изследвания не показват подобни рискове в устройствата на тези компании. Или поне не директни такива. От друга страна, всеки умен телефон много лесно може да се превърне в шпионско устройство, независимо от модела.

До сега няма нито едно пряко доказателства, че китайският гигант осъществява шпионска дейност. Всичко се базира на тези, които може да звучат убедително, но за момента са хипотетични. Някои елементи се оспорват от западни експерти. Например, правната консултантска фирма Clifford Chance в интервю за Wired, посочва, че в китайския закон никъде не е предвидено, че доставчиците на телеком оборудване задължително трябва да оставят възможности за пробив от страна на властите.


Близостта на Huawei с китайските власти е основното опасение на Запада


Дори нареждането да дойде на по-късен етап, нормативната рамка не предвижда механизми за изпълнение от страна на вендорите. Самият закон прави разлика между самите оператори и доставчиците на оборудване – по същия начин, по който действат правните рамки в редица държави по света в Северна Америка и Европа. Освен това той може да не важи за служителите на Huawei, които не се намират на китайска територия.

will-huawei-be-the-next-failure

Директните обвинения

Китайският гигант определено не е светец, след като се задвижват няколко съдебни дела срещу него. Но те са за промишлен шпионаж и кражба на интелектуална собственост. Още през 2014 г. започва гражданско дело срещу Huawei, в което компанията е обвинена в нелегалното придобиване на софтуерен код. Той е взет от една от технологичните лаборатории на T-Mobile за автоматизация на тестовете на смартфони.

Две години по-рано, компанията има повдигнати обвинения за кражба отново на софтуерен мрежови код, този път от Cisco. Huawei тогава прехвърлят вината на подизпълнител.


Huawei обаче имат дълга история в индустриалния шпионаж


Но не трябва да забравяме, че китайският гигант започва своята дейност именно чрез употребата на индустриален шпионаж. Компанията разработва първите си централи не на базата на съвместно производство със западен производител, а чрез обратно инженерство (reverse engineering – бел. ред.) при което се взима чужд продукт и се копира.

2017-shanghai-huawei-connect

Първите удари

Опасенията свързани с използването на оборудване на азиатския гигант като заплаха за националната сигурност от САЩ и Великобритания не са само в рамките на последната година. В предишните случаи, властите в тези държави се намесваха при опитите на Huawei да придобие атрактивни активи. През 2005 г. Лондон блокира сделката на китайския гигант с легендарния производител на комуникационно оборудване Marconi. Година по-късно последният е придобит от шведския Ericsson.

В САЩ, подобен сценарий се развива с 3Com през 2008 г., когато опитите за придобиване от Huawei са блокирани и впоследствие, компанията е продадена на Hewlett Packard.

Забраните за използване на телеком оборудване от китайския производител датират горе-долу от този период. САЩ блокират компанията от участие в изграждането на елементи на мрежата на Sprint. За същата сделка, вратите затварят и за друг китайски производител – ZTE.


Западните държави намалиха влиянието на компанията, като забраниха редица сделки за сливане


В Индия, Huawei е ограничена от участие в изграждането на мрежата от 2005 г. насам. Правителството в Делхи оказва силен натиск над вече подписаните договори и дори предявява обвинения срещу част от ръководството на оператора BSNL за „подозрителни връзки с китайски фирми“.

Австралийското правителство прави сходна забрана през 2012 г. и ограничава китайските компании от участие в търг за телеком оборудване.


САЩ де факто блокираха Huawei от американския пазар, като заплашиха компаниите от участие в държавни поръчки


През 2018 г. натискът в САЩ се увеличава, като Вашингтон предприема крути мерки. Индиректно, властите успяват да накарат телекомите да не продават смартфоните на Huawei в страната. Ако някой оператор реши да предлага устройствата на китайската компания, рискува да се лиши от участие в атрактивните държавни поръчки. По същия начин, САЩ блокират и използването на телеком оборудване, като обявяват подобна схема при изграждането на мрежи.

Така вратите за правене на бизнес в един от най-големите пазари в света се затварят за Huawei. Подобна протекционистка политика не е прецедент за САЩ. Samsung в момента в който набираше сила, беше лишен от американския пазар за известно време, заради патентните си спорове с Apple. Вярно тогава нямаше толкова директна държавна намеса, но чрез съдебните институции, в рамките на две години бяха замразени продажбите на флагманите Galaxy S на южнокорейския гигант.

Huawei Huawei 3

На фронта на търговската война

Но не всичко опира просто до предпазване на американските компании, като Apple, Cisco или Juniper Networks. Това е един от основните инструменти на САЩ в търговската ѝ война с Китай. Huawei е най-разпознаваемия и голям бранд извън азиатската държава. По-важното е, че компанията в момента разполага с доста стилни пазарни позиции, както при телеком оборудването, така и при смартфоните.

Затова, атаката на Вашингтон срещу Huawei не се ограничи само до границите на Щатите. Най-тежкият удар беше отправен на север – в Канада. Там в края на 2018 г. беше задържан главният финансов директор на китайския гигант и член на борда на директорите Менг Уанджоу. Това става по обвинения на САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран, а в момента тече процеса по екстрадикцията ѝ от Канада.


Опитите за забрана на китайския гигант в други държави до момента са като цяло неуспешни


Следващата фаза е опитите да се забрани присъствието на Huawei в други държави. Австралия обяви, че няма да допусне Huawei при изграждането на 5G мрежата в страната. Към нея се присъединиха Япония и Нова Зеландия. Канада и Великобритания обмислят подобни действия. В Лондон например съществува специална комисия, която проверява дейността на Huawei в страната. Дания експулсира двама служители на компанията от страната, след като се оказа, че не разполагат с необходимите документи за пребиваване.

Залогът обаче е при големите европейския държави. Там има силна съпротива за изключването на Huawei от изграждането на 5G мрежи. Френските и германски власти се противопоставиха на идеята за налагането на подобна забрана. Париж вместо това обяви, че ще сложи специални защитни мерки в критичната инфраструктура.

Първоначално се появи информация, че Италия забранява използването на решенията на Huawei за 5G, но през последните дни Рим я опроверга.

Германия обмисляше подобна забрана, но се отказа от подобен ход. Веднага след това САЩ заплаши, че ще спре обмяната на стратегическа и разузнавателна информация ако не бъде ограничено присъствието на Huawei. При което, германското разузнаване обяви, че китайската компания създава опасност за националната сигурност, но без да се аргументира.

Huawei P20 series

По пътя на пазарната доминация

Основната причина, поради която САЩ атакуват Huawei е тяхната все по-силна технологична и пазарна доминация. Китайският гигант успява да продава все по-висококачествено оборудване, продукти и услуги, на по-ниски цени от основните си западни конкуренти.

Крайните потребители го виждаме това при смартфоните. Huawei е номер едно доставчик на умни телефони в Европа и почти измести Apple при глобалните доставки. Първият факт беше силно подпомогнат от забраната за продажби в САЩ.

Китайското дружество впоследствие преразпредели рекламните си бюджети от Северна Америка към Стария континент, което се усети и в България. Затова в момента трудно можете да намерите критична статия за Huawei в българското медийно пространство.


Блокирането на американския пазар, доведе до бум на Huawei в Европа


Компанията инвестира доста стабилно не само в маркетинг на Стария континент и в развиващите се пазари, но и в развойна дейност. Затова, нейните модели смартфони бяха сред едни от най-добрите и иновативните през 2018 г. Примерът с P20 Pro и неговите три основни камери, в комбинация с огромния сензор от 40MP е достатъчен.

Huawei, като че ли има по-големи шансове с нейния модел сгъваем смартфон. Или поне това са първоначалните впечатления за момента.

huawei-mobile-network

Властелинът на телеком оборудването

Компанията владее 28% от пазара за мрежово оборудване, в което влиза не само това за мобилна, но и за фиксирана инфраструктура. Това показват данните на консултантската фирма Dell’Oro Group за деветмесечието на 2018 г. Далеч зад Huawei е Nokia с около 17% и Ericsson с около 13.4%. Китайският гигант започна силното си развитие при разработването на мобилните мрежи от трето поколение (3G), но истинският пробив направи при следващото четвърто (4G), където вече доминира пазара.

В Азия очаквано, присъствието при мрежовото оборудване на Huawei е най-силно и съставлява близо две пети или 38%. Европейските играчи в лицето на Nokia и Ericsson са с по-ограничени позиции – 18% и 15% съответно.


В България, китайският гигант владее повече от половината пазар при оборудването за мобилни мрежи


На Стария континент, положението е сходно, макар разликата между първите три компании да е доста по-минимална. Huawei е лидер с 31%, следван от Nokia с 29% и Ericsson с 21%. На българския пазар, китайският гигант има повече от стабилно присъствие. Колко точно е то е трудно да се каже, защото компании не обичат да споделят конкретни данни. Индиректно може да заключим, че е значително.

Цялата мрежа на „Теленор България“ е изградена напълно от Huawei. Китайският гигант беше избран от доскорошния норвежки собственик на оператора за единствен доставчик при пълната подмяна на оборудването през 2013 г. Telenor Group има подобна практика в повечето страни в които стъпва. Изборът на Huawei помогна на норвежците да свалят значително цената. От една страна, защото освен за българското звено, китайската компания е доставила техника на глобално ниво за Telenor по това време.


Цялата мрежова инфраструктура на „Теленор България“ е на китайския гигант


„Виваком“ изгради поне 60% от своята първоначална мобилна мрежа с помощта на Huawei, а останалата част – от Nokia. По информация на TechTrends, в момента 4G мрежата на компанията е съставена изцяло от оборудване на китайската компания. Nokia отговаря за целия фикс, както и за сърцевината ѝ (т.нар. core). Отделно „Виваком“ обяви стратегическо партньорство с китайската компания за развитие на облачните услуги през 2017 г. Което предполага, силно присъствие на Huawei и в други сегменти на българския телеком.

A1 в България исторически действа с два доставчика – Nokia и Ericsson, което е продиктувано от централата на компанията в Австрия. Финландската компания все повече се превръща в основен доставчик на всички елементи от мрежата, за сметка на шведския вендор, сочи информацията на TechTrends.

Huawei Antenna

Лидерът в поколенията

Huawei владее света на 4G, заради ниската цена и сравнително доброто качество, което предлага на телекомите като оборудване. Макар, някои експерти да заговориха за подмяна на по-старата техника, поради опасенията за шпионаж, това е свързано с огромни разходи, които доста оператори няма да решат да предприемат. Отделно, подобна подмяна отнема известно време, което ще забави приемането на нови технологии и може да влоши качеството на услугите, които потребителите получават.

При 5G ситуацията е малко по-различна. Huawei тук е с няколко гърди напред пред конкурентите. От една страна първите елементи на новите мрежи ще бъдат изградени над вече съществуващите. Huawei има вече силни позиции в 4G инфраструктурата и това им дава някакво начало предимство в надграждането.


Забраната за участие на Huawei в изграждането на 5G мрежи ще доведе до забавяне на технологията


Освен това компанията заделя милиарди в развойна дейност и вече разполага с над 1 500 патента свързани с 5G стандарти, някои от които са фундаментални за изграждането на новите мрежи. Дори, на компанията да ѝ бъде забранено да участва в развиването на подобна инфраструктура, нейните конкуренти ще трябва да ѝ плащат лицензионни такси.

Nokia и Ericsson предупредиха, че двете компании са изостанали с няколко години в 5G технологиите спрямо Huawei и забраната за ползването на решения на последната може да забави пускането на новите мрежи на Стария континент.


Китайският гигант държи над 1 500 патента в областта на 5G технологиите


Потенциално забавяне на 5G интеграцията, заради забраната на китайската компания се очаква и в САЩ. Като Cisco също изостава в разработването на ключови елементи от технологията. Големите щатски телекоми вече са взели мерки за този сценарий и ще смекчат удара, но за малките оператори това ще е непосилна задача.

Именно поради тази и няколко други причини, Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици (GSMA) се обяви против подобни мерки. Браншовата организация призова да се направят мащабни тестове в Европа, от които да стане ясно дали китайската компания е заплаха за сигурността на мрежите или не.

Вероятността да видим пълна забрана на Huawei на Стария континент все още е малка. Предвид силния натиск на САЩ, все пак може да станем свидетели на някакви мерки насочени срещу компанията. Готвят се по-стриктни тестове, както и вероятната замяна на оборудването на китайското дружество от опорната инфраструктура, но не и от периферната. Поне в тази посока се развиват разговорите между германските оператори и правителството в Берлин.

Развитие под въпрос

За момента това не спира китайския гигант от бързото му развитие. Компанията очаква да достигне 100 млрд. долара годишни приходи за 2018 г. Отделно бизнеса със смартфони цъфти. Отново, предварителните прогнози показват, че Huawei е продала над 200 млн. устройства, като тук се включват и тези от бранда Honor.+

Факт е, че през последните няколко години компанията разраства доста бързо бизнеса си. До голяма степен това се дължи на все по-силното му присъствие на международните пазари.


През 2017 г. делът на приходите на Huawei от Китай се увеличава, за сметка на САЩ


Доскоро проектите в чужбина бяха основен двигател на растежа. Променящата се обстановка накара компанията да се обърне по-силно към Китай, като през 2017 г. малко над половината от постъпленията идват оттам. Възможно е през изминалата година този дял да се увеличи. Същото важи и за увеличаването на бизнеса с потребителска електроника.

Санкциите и потенциалните забрани може да забавят този процес. Но пред Huawei ще продължат да са отворени други големи пазари в развиващия се свят. Които в един момент може да се окажат и по-важни за компанията. С други думи, китайският гигант определено се намира в окото на бурята. Като около него всичко гърми и трещи.

Свързани статии

Back to top button