CES 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

AMD пуска 7 nm процесор и видеокарта за настолни компютри

Производителят на чипове AMD демонстрира своите първи 7nm процесори, които са по-малки и по-енергоспестяващи. В рамките на изложението CES в Лас Вегас, главният изпълнителен директор на компанията Лиза Су показа третото поколение чипове Ryzen предназначени за настолни компютри. Те са изработени по 7nm технология, която за момента е достъпна основно в мобилни устройства под архитектурата на британската фирма ARM. Новите процесори на AMD ще са налични на пазара към средата на годината.

В рамките на седем нанометра

Предимството, което предоставя 7nm технология е, че компонентите в самите чипове са много по-малки и съответно могат да се разположат повече транзистори на същата или дори по-малка площ спрямо досегашните 10, 12 и 14 nm модели. Тази иновация започна да навлиза на масовия пазар през втората половина на 2018 г., когато се появиха първите процесори съответно Kirin 980 на Huawei и A12 Bionic на Apple. Двата са базирани на архитектурата на ARM и са произведени от TSMC.

Те обаче са предназначени основно за мобилни устройства, като смартфони. Все още на пазара няма модели процесори за персонални компютри, като Intel и NVIDIA изпитва затруднения в създаването на подобна архитектура.

AMD успя да излезе с едни гърди напред в това отношение. Компанията първо обяви видеокартите Radeon Instinct в края на 2018 г. Сега на CES, производителят демонстрира три продукта със 7nm технология. Последното поколение на Ryzen компютърни процесори, новите видеокарти Radeon VII (която ще бъде на пазара от февруари) и сървърните процесори EPYC.

Ryzen 3

По време на своята пресконференция Лиза Су, показа новият чипсет Ryzen 3. Той се състои от две основни части. По-малката е реално процесорът с осем ядра, изработен по 7nm технология. По-големият чип е контролерът, с който CPU-то общува с останалата част от компютъра. Според тестовете на AMD направени на Cinebench, новият Ryzen 3 успява да победи обявеното преди дни девето поколение Core процесори на Intel по производителност, макар и с малко. Но най-важният факт остава – Ryzen 3 е първият процесор за настолни компютри със 7nm архитектура.

Radeon VII

Освен Ryzen 3, Лиза Су демонстрира и първата видеокарта за настолни компютри със 7nm чипсет. Това е Radeon VII, който разполага с 16GB памет и има до 25% по-висока производителност спрямо миналогодишния модел на AMD. При това като консумира същата електроенергия. Цената на картата ще е 699 долара, като според компанията, освен за геймъри, тя ще е подходяща и за професионалисти, които работят с видео, анимация и други подобни дейности.

Пълният запис от пресконференцията на AMD, можете да видите тук (започва от 14:40 мин):

Свързани статии

Back to top button