IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Продажбата на ARM ще пренареди пазара за процесори

Японският инвестиционен, технологичен и телеком гигант SoftBank търси активно купувачи за британската компания ARM. Новината беше съобщена от Bloomberg в края на юли 2020 г., като се позовава на свои вътрешни източници. Тя трудно може да изненада наблюдателите в сектора, но може да има фундаментални последици за пазара на микропроцесори в бъдеще. Ако бъде финализирана.

Причината е, че архитектурите на ARM доминират на пазара за мобилни чипове, като са изключително енергоефективни, компактни и с висока производителност. Добавянето на подобни технологии към портфолиото на някой от останалите може да доведе до различни последици и преразпределяне на силите в сектора.

Според информацията на Bloomberg, интерес има Nvidia, а пък Apple, които все повече засилват разработването на собствени чипове са отказали. Много е вероятно желаещите да придобият ARM да се увеличат през последните месеци и дори не е изключена възможността да се стигне до наддаване. От друга страна, ако SoftBank не получи задоволителна цена, тя все пак може и да реши да излезе от компанията през борсата.

Трябва все пак да отбележим, че нищо до момента не е официално и всичко е базирано на вътрешни източници на Bloomberg и предположения за развитието на пазара.

Скоростна продажба

softbank-logo

Първоначалната идея на SoftBank беше да изкара чрез първично-публично предлагане (IPO) на борсата ARM. Това ще отнеме известно време и може да се случи някъде през следващата 2021 г. Японският гигант се намира в тежка ситуация след няколко големи провалени инвестиции в WeWork и Wirecard на обща стойност от 10 млрд. долара, които най-вероятно ще бъдат отписани през тази година.

Което в комбинация от натиск от инвеститори, кара компанията да не чака IPO-то и да започен активно да търси купувачи за британския разработчик. SoftBank се е опитал да продаде ARM на Apple, но компанията от Купертино е отказала, според източниците на Bloomberg.

За сметка на това интерес проявява Nvidia, която е сред лидерите на графични процесори в света. Двете компании имат история помежду си. SoftBank притежаваше дял в Nvidia, който е оценяван от около 4 млрд. долара към 2017 г., но до 2019 г. го е разпродала напълно.

Разговорите между двете дружества са още в доста начална фаза. Но ако преговорите напреднат, е много вероятно останалите играчи от пазара за микропроцесори да се включат с потенциални оферти. Qualcomm, Samsung и Mediatek разчитат значително на ARM архитектурата за своите чипове и попадането ѝ в техен конкурент може да доведе до редица последствия. AMD и Intel също може да решат да наддават за британския разработчик, защото чрез него, те ще могат най-накрая да предложат конкурентни продукти при мобилните процесори.

Възможните варианти:

apple-logo-pngApple

Щатският гигант е отказал засега да купува ARM, според източниците на Bloomberg. Въпреки това, компанията разчита силно на архитектурата на британците за своите чипове, които се ползват в нейните смартфони, таблети и умни часовници. Apple дори обяви, че ще започне да предлага лаптопи Macbook с ARM базирани процесори, което прави зависимостта ѝ още по-силна. Аргументите на източниците на Bloomberg са, че лицензният бизнес модел няма как да се интегрира в стратегията ѝ.

nvidia-logoNvidia

Това ще е златна възможност за производителя на графични карти, да навлезе ударно на мобилния пазар. Nvidia има минимално присъствие в този сегмент, което осъществява именно, чрез ARM-базирани чипове. Компанията има шанс и да си позволи подобна апетитна хапка, като към април 2020 г. разполага с ликвидни средства от 16.3 млрд. долара и добри позиции на фондовите пазари, което би ѝ осигурило лесно външно финансиране.

intel-logoIntel

Придобиването на ARM може би ще се окаже спасителната сламка, която да върне Intel обратно на върха на хранителната верига при процесорите. Компанията претърпя няколко сериозни развойни удара, като не можа да разработи навреме 5G модем, което доведе до продажбата на специализираното ѝ звено. Отделно тя няма да има процесор със 7nm архитектура поне до края на 2021 г., което ще я постави почти зад всички нейни конкуренти. Надеждата ѝ е в големия натрупан свободен финансов ресурс от 20 млрд. долара към края на март тази година.

amd-logoAMD

Компанията е в сходна ситуация, като Intel – доминира основно на PC и сървърния пазар, но без достъп до мобилния сегмент. Разликата е, че през последните години, тя инвестира много в развойна дейност и в някои показатели започна не само да настига, но и да изпреварва основния си конкурент. Тя вече обяви 7nm продукти и успява с по-ниски цени да завзема постепенно от дела на Intel. AMD ще бъде принудена да се опита да преговаря за ARM, защото Nvidia ѝ е основен конкурент. Проблемът е, че компанията не разполага с достатъчно налични средства и ще трябва да наддава с дълг или емитиране на акции.

samsung-logoSamsung

Южнокорейският гигант не само, че е голям клиент на ARM, но през последните години инвестира много в разработването на собствени процесори. Придобиването на британската компания ще даде голямо предимство на Samsung пред своите конкуренти по сходен начин, в който се намира при AMOLED екраните при смартфоните в момента.

Qualcomm или Mediatek

Двете компании в общи линии доминират пазара при мобилните процесори, като краен продукт и са основни клиенти на ARM. С цел запазване или подсилване на своите позиции е много вероятно да подадат подобни оферти за британската компания. Ако някоя от тях успее да я придобие, то тя най-вероятно ще има по-големи шансове да доминира на този пазар.

Huawei и други китайски компании

Huawei и други китайски компании е малко вероятно да постигнат потенциален успех със свои оферти. Причината е, че SoftBank има много инвестиции в САЩ, а търговската война между Щатите и Китай ще активира Вашингтон да спрат сделката по всякакъв начин.

Други

Друг технологичен гигант, който да е сравнително неутрален. Тук възможностите и хипотезите са много. Зависи доста от предположенията и как ще се развият офертите по-натам.

Регулатори на нисък старт

apple-arm-macbook-chip

Дори някоя от горните компании успее да се споразумее със SoftBank, е много вероятно да последват опити за блокирането на потенциалната сделка. ARM има ключово значение в производствената и развойна верига при микропроцесорите и всеки един от играчите в този сегмент ще получи потенциално конкурентно предимство. С което да може да злоупотреби.

Това отваря големи вероятности за сигнали и искове към различните регулаторни институции да спрат сделката. Според Bloomberg, това е втората голяма причина, поради която Apple са отклонили предложението на SoftBank за ARM. Ако случайно се стигне до сделка, то тя ще бъде с множество условия, които да осигуряват равнопоставен достъп на останалите производители до технологиите на ARM.

Подобни опасения водят и до сделката през 2016 г., когато японският гигант придобива британската компания за 32 млрд. долара. SoftBank разполага с много бизнеси, но по това време няма значителни активи при производителите на процесори. С което се явява неутрално дружество и приемливо за пазара.

Директната продажба на ARM може да се отплати доста щедро за SoftBank, но ще създаде предпоставки за блокиране на сделката. Нов борсов дебют и разпределение на дяловете между множество инвеститори може да запази статуквото на пазара, но остава въпроса дали японският гигант ще може да чака толкова време.

Свързани статии

Back to top button