НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Ръстът на Huawei продължава от началото на годината, но проблемите предстоят

Китайският технологичен гигант Huawei обяви своите финансови резултати за първата половина на 2020 г., в които се посочва ръст на приходите на годишна база. Положителната новина идва на фона на борбата на компанията да остане в играта за доставка на 5G мобилно оборудване в редица европейски държави и големи телеком групи. Часове след публикуването на резултатите, Великобритания смени рязко политиката си към компанията и наложи пълна забрана за продажбата на оборудване на Huawei.

Отделно, дружеството е изправено пред санкции на САЩ, които затрудняват продажбата на техните потребителски устройства по света. Както и опити да се блокират технологичните лицензи за разработването на различни компоненти.

Водещи са смартфоните

Huawei P40 Pro_photo 4

На пръв поглед тези притеснения не оказват голямо влияние на представянето на Huawei. Компанията отчита ръст от 13.1% на приходите на годишна база, които достигат 64.2 млрд. долара. Маржът на нетната печалба е 9.2%, което е доста добре, за компания ориентирана все още главно към хардуер, оборудване и устройства.

Това показва забавяне от 10 процентни пункта спрямо резултатите за първото полугодие на 2019 г. Тогава Huawei обяви ръст от 23.2% на приходите на годишна база, но по-нисък нетен марж на печалбата – 8.7%. Понижението в увеличението на постъпленията е определено изненада, особено предвид факта, че 2020 г. трябва да бъде стимулирана от развитието на 5G мобилните мрежи.

Единствената разбивка, която представи Huawei в своите резултати са приходите по трите основни звена в групата. Важен елемент е, че най-много доходи са допринесли потребителските устройства – 36.2 млрд. долара. Което е повече от половината от общите приходи за периода. Звеното за телеком оборудване генерира постъпления от 22.5 млрд. долара, а това за бизнес услуги – 5 млрд. долара.

Специфичният контекст

stck-huawei-us-china-ban

Тенденцията потребителските устройства да са водещ бизнес на Huawei не е нова, но е доста показателна за настоящата ситуация. Както и потенциално определяща в дългосрочен план. Компанията в момента се намира в деликатна ситуация.

От една страна имаме конкретни санкции и ефективна забрана за нейната работа в САЩ, както и за ограничен достъп до определени технологии, като например интеграцията на услугите на Google в смартфоните ѝ.

От друга – е засилващият се политически натиск на Вашингтон на редица държави да забранят използването на оборудване на Huawei при изграждането на 5G мобилните си мрежи. Някои телеком групи вече започнаха да избягват решенията на компанията и да не ги включват в предстоящите търгове за оборудване. Последният пример е от италианският оператор TIM, който освен на „Ботуша“ има голямо звено и в Бразилия.

Истинският удар дойде няколко часа, след като Huawei обяви резултатите си. Великобритания направи обратен завой по отношение на политиката си към компанията и наложи пълна забрана за използване на оборудването ѝ за 5G мрежите на Острова. Операторите трябва да спрат закупуването на системи от китайския гигант от началото на 2021 г., а до края на 2027 г. трябва да са подменили напълно инфраструктурата си, така че да нямат елементи изградени от него.

Добро начало, проблемна перспектива

Huawei Antenna

От изнесените данни, трудно може да се направи по-пълна оценка за представянето и потенциалната тенденция до края на годината за китайската компания. Факт е, че Huawei очакваше засилване на телеком звеното си покрай изпълнението и добавянето на нови 5G поръчки.

От една страна, част от плащанията по обявените миналата година договори се изпълнява в момента. От друга, доста „сигурни“ клиенти, които са изцяло или частично с 4G оборудване на Huawei започват да отпадат или мислят диверсификация на системите.

Което оставя ръстът на компанията в ръцете най-вече на потребителската електроника. Там Huawei се опитва да навлезе в областта на лаптопите, като тя дори пусна първите си модели в България преди месец. Водещи остават смартфоните, които ползват версията с отворен код на Android (т.нар. AOSP), но без опции за ползване на услугите на Google.

При умните телефони ще се проследи и друга тенденция – какво ще се случи с ARM. Британската компания, собственост на японската SoftBank може да стане публична такава. Което да даде възможност на САЩ да засилят натиска върху нея да престане да лицензира нейната архитектура за процесорите на Huawei.

Във всички случаи, 2020 г. ще е доста турбулентна за китайския гигант, независимо от добрия финансов старт.

Свързани статии

Back to top button