НОВИНИТЕЛЕКОМИ

САЩ официално обяви Huawei и ZTE като риск за националната сигурност

Проблемите за китайските телеком компании в САЩ отново се завръщат на дневен ред. Във вторник американската Федерална комисия по комуникации (FCC) официално обяви Huawei и ZTE за заплахи за националната сигурност на САЩ. Това решение не е изненадващо, особено предвид санкциите на Вашингтон срещу компанията. То обаче ще влоши допълнително отношенията между САЩ и Китай, които са вперени в истинска търговска война през последните две години. Както и ще затвори напълно американския пазар за двете компании.

Горе-долу от толкова време оборудването и устройствата на Huawei са определяни за заплаха за националната сигурност от страна на Щатите. Реални технически доказателства засега не са представени, а единствено се посочват потенциалните връзки на компанията с китайската комунистическа партия и местен закон, според който дружествата трябва да предават информация на службите. Huawei отхвърля тези твърдения, като обявява, че няма връзки с управляващите в Пекин, а оборудването ѝ спазва високи стандарти за сигурност и поверителност.

„Днешното решение е базирано на голямо количество доказателства и Комисията определя Huawei и ZTE като риск за националната сигурност на комуникационните мрежи на Америка и нашето 5G бъдеще“, обявява председателят на FCC Ажит Пай, в официалния документ на комисията. Новият елемент е включването на ZTE към обвиненията на Huawei, ход който също не е изненадващ, предвид предходните опити на Вашингтон да ограничат нейното влияние в САЩ.


fcc-logo„Днешното решение е базирано на голямо количество доказателства и Комисията определя Huawei и ZTE като риск за националната сигурност на комуникационните мрежи на Америка и нашето 5G бъдеще“ Федерална комисия по комуникации на САЩ


„Huawei и ZTE имат близки отношения с Китайската комунистическа партия и с военните на Китай. И двете компании са обект на китайски закон, който ги задължава да сътрудничат на разузнавателните служби на страната“, допълва Пай.

Обвиненията

Huawei-2019-problems

Решението на FCC идва малко повече от година след като американският президент Доналд Тръмп започна своеобразна война с Huawei. Бяха издадени ограничителни заповеди, които забраниха на американски компании да предлагат определено оборудване на Huawei и обратното. Това доведе до ограничаване на достъпа на китайския гигант до Android и доста хардуерни производители.

Въпреки всичко, американските власти издаваха няколко отлагания на пълното влизане в сила на забраната и това позволяваше на бизнеса в САЩ да продължи в известна степен отношенията си с Huawei. Това бе ключово за оцеляването на малките и локални оператори в Щатите, които разчитат почти изцяло на оборудването на китайската компания.

През последните няколко месеца спорът изглеждаше в затишие предимно заради пандемията. Всъщност през това време FCC анализираше именно всички предоставени данни и доказателства от американското правителство и се очакваше решението на комисията.

Сега то е факт и е окончателно, като влиза в сила веднага. Прави впечатление, че в него няма разписани подробните доказателства, въпреки че е посочено, че има „поразително“ много такива. Решението идва на фона и на съобщението на администрацията на Тръмп от миналата седмица, че Huawei получава подкрепа от китайските военни, както и 20 други компании.

„Този списък ще е полезен за американското правителство, компании, инвеститори, научни институции и партньори, за да проверяват внимателно при потенциални партньорства с тези компании“, коментира пред CNET Джонатан Рат Хофман, асистент на американския секретар по защита на обществените дела.

За момента Huawei и ZTE не са коментирали темата. Първата компания вече многократно е отговаряла на тези обвинения по един и същи начин: че не е предавала никакви данни на китайското или което и да е друго правителство. ZTE също е отричала обвиненията неколкократно.

Директните и политически последствия

huawei-mobile-network

Решението на FCC ще доведе до сериозни последици за бизнеса на американските телекомуникационни компании. Те няма да имат право да използват федерално финансиране, за да купуват оборудване от компаниите в забранителния списък. Става дума за фонд в размер на 8.3 млрд. долара, който миналата година FCC създаде, за да помогне на мобилните оператори в по-бързото изграждане на мрежите им и за навлизането на 5G.

За разлика от миналогодишното ограничение, което доведе до практически край на оргиналния Android и услугите на Google в телефоните на Huawei, това решение няма да има сериозни последици за крайните потребители. То ще се отрази на телекомите в САЩ, които ще трябва да преосмислят оборудването, което купуват и използват за мрежите си.

Решението ще има и политчески отенък. То е отделно от другата забрана на Департамента по търговия, който миналата година забрани и вноса на някои продукти от Китай и вдигна митата за други. Така атаката срещу китайските компании, включително IT гигантите на страната, увеличава своя мащаб. Може да се очаква, че ще има и реципрочен отговор от страна на Китай или най-малкото до допълнително влошаване на търговските отношения между двете държави.

Tourist in telephone box and Big Ben in London

Напрежението ще се „разлее“ и към другите държави. Хофман например споменава „партньорите със сходно мислене“, които също да имат предвид това решение. През изминалата година има и доста разговори между САЩ и партньорски държави, които също обмислят ограничения за Huawei и другите компании. За сега Европейският съюз се стреми да страни от темата и не е ограничавал Huawei официално, но призова страните-членки да са по-внимателни в избора на доставчици на 5G оборудване.

Решението ще бъде използвано и за увеличаване на натиска върху Великобритания, да не използва китайската компания за доставчик на 5G мрежите в страната. Британското правителство реши в началото на годината, че може да допусне Huawei да изгради до една трета от радиорелейното оборудване, без опорните системи. През последните седмици се засилват индикациите, че Лондон може и да преосмисли това действие и да наложи пълна забрана на китайската компания. Засега официално обявена промяна няма.

Следващи стъпки

nokia_oulu_telia_5gdemo_image_15

Санкциите на САЩ срещу Huawei предоставиха малко по-благоприятен терен за нейните директни европейски конкуренти – Nokia и Ericsson. Компаниите спечелиха няколко ключови надпревари за изграждане на 5G мрежи в държави като Тайван, Сингапур, Канада, Нова Зеландия, Австралия и др.

Huawei и ZTE предлагат по-евтино и доста добро като техническо ниво оборудване, особено когато става дума за 5G. Двете компании разполагат със солидно количество патенти в технологията и са ключови при определянето на новите стандарти.

Политици от САЩ на няколко пъти са допускали възможността, Вашингтон директно или индиректно през американски компании да придобие пълния или частичен контрол върху Nokia или Ericsson. Целта е да се запази важността на страната в развитието на 5G технологията. Двете компании са доста уязвими от подобно действие, поради липсата на ясно изявен мажоритарен собственик и разпокъсани акционери. Освен това, до миналата година те изпитваха финансови притеснения, покрай бързото развитие на Huawei и ZTE в областта на 5G.

Засега, този сценарий остава като теоретичен в медийното пространство, без да са обявени конкретни действия. Редица американски политици успокоиха страстите, като обявиха, че е малко възможен. Той беше отхвърлен от Cisco, една от компаниите, които са спрягани да се ползва за придобиване на контролен дял в Nokia или Ericsson.

Последствията от подобно действие могат да бъдат значителни, като дори да се намеси Европейския съюз, който няма да допусне двата му ключови вендора да преминат в американски ръце. Враждебно изкупуване може да означава обявяването на търговска война между Стария континент и САЩ.

Свързани статии

Back to top button