НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Великобритания ще преразгледа политиката си към Huawei

Великобритания потвърди официално, че ще преразгледа позицията си относно използването на телеком оборудване на Huawei от местните телекоми. Основната цел е да се види какъв ще е ефектът на новите санкции на САЩ върху британските мобилни мрежи. Информацията идва само седмица, след като се появиха слухове, че Лондон ще забрани на своите телекоми да ползват оборудване на китайския гигант.

От компромис към забрана

Tourist in telephone box and Big Ben in London

В средата на май Вашингтон обяви затягането на рестрикциите срещу Huawei, които включват вече производителите на чипове и те няма да могат да доставят компоненти на компанията, ако ползват американски технологии. Седмица след това се появи информация в няколко щатски и британски медии, че Лондон ще обърне рязко позицията си към китайския гигант.

Към момента, ограниченията са Huawei да може да изгради само мобилните радиорелейни станции на Острова, като делът им не може да надвишава 35% от цялото оборудване на операторите. Технологичният гигант няма да може да участва в изграждането на опорната мрежа, контролните системи и центровете за съхранение и обработване на данните.

Слуховете са, че Великобритания ще поиска да се забрани напълно технологията на китайската компания. Телекомите ще имат три години за преходния период и за намирането на нови доставчици. Причината е, че дори системите на Huawei да са надеждни, ако компанията разчита на доставчици на ключови компоненти, като чипове, които може да предоставят слабости в сигурността на мрежите.

Настоящите позиции

stck-huawei-antenna

Създаденият специално за Huawei Национален център по киберсигурност на Великобритания (NCSC) засега не е потвърдил слуховете за пълна забрана на оборудването на компанията. Последната информация е, че само ще оцени какъв ще е ефекта на обновените санкции върху британските мрежи и развитието на 5G в страната. Въпреки това, в официалното изявление има лека нотка в посока за сигурността на операторите.

„Сигурността и гъвкавостта на нашите мрежи е от първостепенно значение“, обяви NCSC. „Ние изследваме внимателно как може да се отразят допълнителните санкции на САЩ срещу Huawei на британските мобилни системи“.

Великобритания е подложена на силен натиск от САЩ за налагане на пълна забрана на Huawei. Лондон дълго време се възпротивяваше на идеята, заради силната зависимост на трите телекома към оборудването на китайския гигант. Замяната му ще бъде скъпа инвестиция за британските компании, което може да забави технологичната им модернизация към 5G. Правителството реши да приложи компромисен вариант, в който да допусне Huawei само в изграждането на базовите станции, но не и в опорната инфраструктура и системите за съхранение и управление. Подобен подход се очаква да бъде възприет и на ниво Европейски съюз.

Huawei от своя страна обяви слуховете за пълната им забрана във Великобритания като „нелогични“.

„Информацията от анонимни източници, която се появи през последните дни няма никаква логика“, коментира Виктор Жанг от Huawei. „Британското правителство одобри нашите планове за 5G модернизация на мрежите през януари“.

Сценариите

stck-vodafone-store-england

Все повече се увеличават скептиците за китайския производител сред консерваторите във Великобритания. Още през март, депутатът Дънкан Смит оспори досегашните заключения на правителството и включването на Huawei в изграждането на до 35% от мобилната мрежа на Острова. Според него и групата, която подкрепя позицията му, компанията продължава да е заплаха за националната сигурност.

Директните заплахи на САЩ досега не повлияха на Великобритания за пълното изключване на Huawei от мрежовите доставки. Индиректните санкции, в комбинация от засиления негативизъм към Пекин на европейците след коронавирус пандемията може да доведе до обрат в позицията на Лондон.

Непряка индикация за подобен сценарий идва от Vodafone. Британският телеком беше сред най-големите партньори на Huawei и през годините е изразявал своята подкрепа за компанията. При обявяването на последните си финансови резултати, главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рийд обяви от една страна, че „пълна подмяна на мрежата към момента ще има катастрофални последици за обществото“. От друга, допълни, че този въпрос трябва да се разреши по деликатен начин в дългосрочен план и да се осигурят повече инвестиции в други вендори. Това може да означава, че британският телеком се подготвя за най-лошия сценарий.

Свързани статии

Back to top button