АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

САЩ навлязоха в следващата фаза във войната си с Huawei    

Няма нищо по-дълготрайно от временното положение“ – фраза, която много хора не искат да си припомнят в условията на пандемия. Докато по този показател, в България привидно нещата се връщат към нормалния ритъм, за Huawei все повече се налага да работи в условията на перманентни санкции от страна на САЩ. Те са част от усилията на Вашингтон да възпре икономическите и технологични амбиции на Пекин и уж трябваше да са средносрочен лост за влияние в търговските преговори между двете страни.

Вемсто да станем свидетели на потенциална сделка или поне разхлабване на примката около Huawei, правителството на САЩ реши да я затегне. Първото действие дойде на 13 май, след като администрацията на Белия дом обяви, че удължава санкциите срещу китайския гигант до средата на май следващата 2021 г. Решението идва закономерно, след като през последната половин година, нямаше усилия по смекчаването на мерките.

Новият удар

stck-huawei-arm-ban

По-важно е развитието от 15 май, когато САЩ обявиха, че допълнително затягат търговските ограничения срещу Huawei. Вече, всеки производител на чипове и компоненти, чиято технология е базирана по някакъв начин на американски патентни, софтуер или услуги, трябва да осигури лиценз за работа с китайската компания от Вашингтон. В противен случай може да загуби достъпа си до щатските системи.

Основната цел са мобилните процесори и чипсети HiSilicon, които са се превърнаха в ядрото на всички устройства на Huawei и тяхното мрежово оборудване през последната година. Въпреки, че са дело главно на китайско ноу-хау, те използват архитектурата на британската ARM (притежавана от японската SoftBank). Освен това, водещ краен производител и доставчик на редица компоненти базирани на HiSilicon чиповете е тайванската TSMC.

За момента са пострадали отношенията на Huawei с последната компания. Поради тази причина, китайското правителство спешно отпусна около 2.25 млрд. долара на своя компания за производство на чипове – Semiconductor Manufacturing International Corporation, по информация на Bloomberg. Засега няма никакви данни дали е засегнат лиценза на Huawei за архитектурата на ARM.


wilbur ross quote„Въпреки мерките на Министерството на търговията на САЩ от миналата година, Huawei и нейните чуждестранни дружества засилват усилията си да подкопават санкциите, като разчитата все повече на местно производство“ Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ


„Въпреки мерките на Министерството на търговията на САЩ от миналата година, Huawei и нейните чуждестранни дружества засилват усилията си да подкопават санкциите, като разчитата все повече на местно производство“, коментира министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос, в официално изявление.

За този сценарий се спекулираше още преди година, когато беше обявено търговското ембарго срещу Huawei. Това беше и втората най-голяма заплаха за китайския гигант, след потенциалното изгубване на достъпа до лицензираната версия на операционната система Android и услугите на Google. Близо година, ограниченията върху чуждестранно ноу-хау, върху което се базират много от собствените разработки на Huawei не бяха в сила, дори не бяха въвеждани. Така, компанията опази голяма част от бизнеса си непокътнат, като изгуби софтуерни компоненти, но не толкова хардуерни.

Отделните фази на конфликта

stck-us-china-chess-game

Новите санкции на САЩ могат да се опишат като трета фаза в търговската война на Вашингтон срещу Huawei. Първата беше, когато щатското правителство индиректно забрани продажбата на потребителски устройства (като смартфони, таблети и др.). Официално ограничение нямаше, просто Белия дом обяви, че всеки търговец, който разпространява продуктите на Huawei ще загуби достъп до федерални поръчки.

Втората фаза е с въвеждането на официалните санкции срещу китайския гигант през май 2019 г. Ескалацията можеше да се проследи половин година по-рано – в края на 2018 г., когато беше арестувана главния финансов директор на Huawei Менг Уанджоу. Задържането ѝ беше осъществено в Канада по молба на САЩ, като тече дело за екстрадиция.

Първите няколко месеца след въвеждането на санкциите, китайската компания се възползваше от определени облекчения. Те бяха повече насочени към адаптация на малките регионални щатски телекоми, които разчитат много силно на оборудване от компанията. Истински Huawei ги усети в края на август, когато те бяха въведени с пълна сила.

stck-huawei-antenna

Паралелно, през последната година щатското правителство налага агресивен натиск на всички свои съюзници по света да забранят ползването на мрежовите решения на китайската компания. Най-силен фокус пада върху Европа, тъй като близо една трета от мрежите на Стария континент, най-вече мобилните ползват оборудване на Huawei. Великобритания предприе компромисен вариант, Брюксел също върви в тази посока.

Третата фаза е с развитията от петък. Това е първото истинско засилване на санкциите през последната година. Те не са и последните карти, които САЩ държат. Вашингтон многократно заплашва своите съюзници, че ще спре да споделя секретна информация с тях, ако продължат да ползват мрежовото оборудване на Huawei.

Най-тежкият удар може да дойде по друга линия – изваждане на компанията от международната банкова система SWIFT. САЩ държат доста силен контрол и имат доста правомощия. Ако това се случи, Huawei няма да може да прави банкови трансакции с редица държави и най-вече в Европа. Този сценарий обаче се смята за „най-крайния“, тъй като може да ядоса прекалено много съюзниците на САЩ.

Huawei в режим на оцеляване

Huawei-AppGallery-2

Още в рамките на първата фаза на ескалация, китайският технологичен гигант пое стъпки в потенциално преминаване в режим на оцеляване. Слуховете за разработване на собствена мобилна операционна система циркулират около година преди въвеждането на санкциите. Ръководители на различни нива в Huawei неведнъж са споменавали за „План Б“.

От август 2019 г. той вече е факт – смартфоните на компанията вече разчитат на отворената версия на Android (позната като AOSP), надградена с техния интерфейс EMUI. Huawei пусна и собствен магазин за приложения и обланич услуги HMS, който трябва да бъде алтернатива на Google-ския аналог. Последните два флагмана на компанията Mate 30 Pro и P40 са базирани на тази комбинация.

Все още не се знае дали този план ще даде необходимите резултати. Ползването на AOSP дава вратички за инсталацията на приложения на Android, но изграждането на собствена екосистема изисква много ресурси и дългосрочна поддръжка. Създаването на алтернатива на архитектурата на ARM е доста сложна, но не е невъзможна задача. Въпросът е дали Huawei разполагат с готово решение или ще трябва да загубят доста време в създаването на ново такова.

Китайският гигант едвам удържа пазарните позиции през 2019 г., като постигна това най-вече покрай набраната инерция, значителните си 5G патенти и временните облекчения. Първите реални резултати от санкциите ще започнат да си личат доста по-ясно през настоящата 2020 г.

Свързани статии

Back to top button