НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei Mate 30 Pro обрисува проблемите на китайския гигант с Google

Премиум флагманът Huawei Mate 30 Pro вече е наличен в някои, макар и доста ограничени, части на света. Китайският производител отбеляза един милион продажби на новия смартфон, но победата определено е пирова. Вследствие на санкциите на САЩ срещу компанията, тя не може да използва услугите на Google и официалната лицензирана версия на Android в новите си смартфони. Huawei Mate 30 Pro се оказа първият модел, който е засегнат от пълната строгост на забраната за търговия.

Независимо, че устройството като възможности и дизайн лесно може да се бори за титлата „Най-добър смартфон на 2019 г.“, потребителите трудно могат да се докоснат до него. Особено ако живеят в САЩ или Европа. Той просто не е наличен за продажба в тези региони.

Пожелателен дебют

Huawei-Mate-30-pro-colors-2

Причината за неговото отсъствие е липсата на поддръжка на услугите на Google. През лятото, операторите на Стария континент, официално или не, обявиха че не биха продавали смартфони, „които биха развалили клиентското преживяване“. Това ще стане ако не могат да използват огромния каталог от мобилни приложения, налични в Google Play.

Huawei дори не са направили усилия да преговарят или увещават телекомите в Европа. Те просто обявяват новият Mate 30 Pro за неналичен в Европа. Според източници на TechTrends от българските оператори, регионът не е включен в планираните за момента продажби на устройството. Huawei Mate 30 Pro дебютира в Китай, а след дни се очаква да стъпи и в Индия.

Huawei Mate 30 Pro

Скептицизмът на операторите в България присъстваше още през лятото, но тогава те отбелязаха, че беше прекалено рано, а развитията по темата бяха прекалено динамични, за да се прави точна оценка на плановете. Главният изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев дори сравни бъдещите модели на Huawei, като „нероден Петко“. Е вече китайският „Петко“ е факт и той не идва в Европа.

Кога и дали, смартфонът ще се появи на Стария континент все още е в сферата на спекулациите. Шансовете за това ще се увеличат, ако САЩ и Китай постигнат търговско споразумение и Белия дом вдигне рестрикциите, които наложи на Huawei. Развитията на събитията до момента не подсказват за постигането на такова в близко бъдеще.

Вратичката за Android

android-2724826_1920

Доста потребители сигурно си задават въпроса – защо даден смартфон трябва да идва с преинсталирани приложения на Google. Особено предвид факта, че в момента Huawei Mate 30 Pro използва платформата Android с отворен код (позната като AOSP).

На теория китайският гигант дори лесно можеше да заобиколи забраната, като сложи приложение, чрез което потребителите да инсталират всички желани услуги на Google, включително и ключовия онлайн магазин Google Play.

Такава между другото е практиката на почти всички производители на смартфони, които доставят устройства в Китай, поради забраната за ползване на приложенията на американската компания в страната. Другият вариант е потребителите ръчно сами да си изтеглят и инсталират съответните софтуерни пакети.

Ситуацията явно е доста по-сложна, защото целият допълнителен софтуер, който трябва да се инсталира, за да се получи достъп до услугите на Google е разработен от самата американска компания. Тоест, ще има техническо нарушение на забраната ако китайската компания използва без позволение тези APK. Или Google ще го нарушава, ако го предоставя тайно на Huawei.

Huawei-Mate-30-lzplay

Затова, добавянето на популярните приложения изисква малко повече играчка. Huawei използва своя корпоративен софтуерен интерфейс да инсталира системни услуги и програми (включително и тези на Google), по начин по който да не бъдат регистрирани по нормалния начин. Така, китайският гигант създава вратичка, която позволява интегрирането им в Huawei Mate 30 Pro. Тя позволява инсталирането на Google услугите да става бързо и лесно, чрез приложението LZPlay, пише експертът по киберсигурност Джон Ву в Medium.

След като редица потребители успяват да инсталират в новия флагман услугите на Google, преди дни пробойната в системата беше запълнена. Или от Huawei или от самия разработчик на LZPlay. По този начин се прилага напълно забраната на правителството на САЩ. Което е лоша новина за потребителите, които са взели Huawei Mate 30 Pro с надеждата, че ще могат лесно да подкарат всичките функции, които предлага лицензираната версия на Android.

Времето (не) лекува

Huawei_HarmonyOS (3)

За разлика от други травми – физически или психически, в ситуацията с Huawei, времето няма да лекува. Напротив, ще оказва все по-голям натиск върху компанията и нейните пазарни позиции по света. Китайският гигант в доста ключов при изграждането на мобилни мрежи от пето поколение (5G) и затова европейските държави и телекоми, продължават да разчитат на него.

Но при смартфоните, потребителите извън азиатските пазари ще се лишат от един от най-добрите флагмани за годината. Потенциално и от друго по-иновативно устройство. Huawei планира да пусне в продажба най-накрая своя умен телефон със сгъваем екран Mate X. Това се очаква да стане през ноември, но ако компанията продължава да няма достъп до услугите на Google, иновационния смартфон отново ще остане затворен в рамките на Азия.

Huawei US Ban

Ноември е ключов месец и поради друго обстоятелство. Тогава изтича последната отсрочка, която Белия дом даде в гратисния период на Huawei. Когато това стане, китайската компания ще трябва да прекъсне всякакви търговски отношения с фирми от Щатите. По време на гратисния период, Huawei и американските дружества можеха да работят, но всяка една трансакция, договор или лиценз преминава през одобрението на правителството на САЩ.

От края на август, президентът Доналд Тръмп почти напълно спря да издава такива разрешения. Така в средата на септември, дебютира Huawei Mate 30 Pro, но без одобрен лиценз за Android и устройствата.

Прогнозите са, че няма да има ново подновяване на гратисния период и пълната забрана ще влезе в сила. Тогава, ще видим пълния ефект от вкарването на Huawei в забранителния списък за търговия на САЩ.

Вашингтон не успя да извади Huawei от списъка с доставчиците на телеком оборудване на Стария континент, като телекоми и правителства застанаха зад тях. Но САЩ постига това в потребителския сегмент, както виждаме покрай развитието на Mate 30 Pro. Което ще е потенциално голям удар върху Huawei в Европа и в частност в България.

Свързани статии

Back to top button