НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google замрази лиценза за Android на Huawei

Google е замразил лиценза за Android за Huawei. Новината идва от ексклузивни източници на агенция Reuters, а в понеделник сутрин беше потвърдена от интернет гиганта. Това се случва буквално няколко дни след като администрацията на президента Доналд Тръмп включи китайския гигант в списъка с компании, които не могат да търгуват с американски дружества. Подобен развой на събитията се смята за най-лошия сценарий пред който е изправен вторият по големина производител на смартфони от началото на годината.

Huawei US Ban

Нюансите на забраната

Ситуацията има няколко нюанса. Макар да започна, като неофициална информация от източници до Reuters, тя беше потвърдена в понеделник сутрин от говорител на Googlе, а Huawei излезе с официално становище. Интернет гигантът обяви, че спазва решението на правителството на САЩ.

„В момента изпълняваме заповедта и разглеждаме последиците от нея. За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства“, това обявява компанията от Маунтиън Вю в официалната си позиция до медиите.


Google Logo„За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства“ официална позиция на Google


Другият нюанс е, че китайската компания все пак ще има достъп до най-популярната мобилна операционна система. Уловката е, че той ще бъде частичен и няма да включва редица функционалности.

Google замразява лиценза – тоест не го прекратява. Действието означава, че временно ще са блокирани всички нови ъпдейти на Android за настоящите устройства. Големите последствия ще дойдат за всички бъдещи модели на Huawei. Те ще изгубят възможността да ползват всички приложения свързани с интернет гиганта, като например онлайн магазина Google Play, Gmail, Google Maps, Google Calendar и много други.

Достъпът до тези услуги ще бъде прекратен, а всички бъдещи устройства също така няма да могат да се възползват от следващата версия на Android – Q. Google потвърди, че забраната ще важи само за нови устройства на китайския гигант, като услугите и възможностите ѝ ще бъдат налични за тези, които вече са в продажба. Смартфоните и таблетите, които са на пазара, обаче няма да могат да се възползват от последващи ъпдейти.


Huawei-logo„Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани с обслужванеto на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти“ официална позиция на Huawei


От Huawei обявиха в официална позиция до медиите, че дружеството участва активно в развитието на отворената част на платформата Android и ще продължи да допринася за екосистемата. Китайският гигант „ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти“. Към тях ще се включват не само смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

emui-9

Всичките страхове и резервния вариант

Huawei все пак ще може да ползва най-чистата версия, която е базирана на отворен код или т.нар. Android Open Source Project (AOSP). Чрез нея, китайската компания може да замени редица приложения със собствени или такива с отворен код, за да може да продължи да предлага своите смартфони на крайните потребители.

Смартфоните на гиганта (в които влизат и тези под бранда Honor) използват собствена добавка, която надгражда голяма част от интерфейса и част от приложенията на оригиналния Android. Това е, широкорекламирания EMUI, който реално замества част от нещата, които не се покриват от лиценза за отворен код. Huawei може да разширят обхвата му, така че да вкарат алтернативни услуги, които да заменят тези на Google.

Ако се потвърди тази новина, това означава, че всички страхове на китайската компания свързани със санкциите на правителството на САЩ ще се превърнат в реалност. Huawei, нееднократно е заявявало, че имат „резервен вариант“ в случай, че Google отреже достъпа до контролираната от тях част на Android.

Статията е обновена на:

20 май в 10:00 часа. Добавено е потвърждението от Google и кои устройства ще бъдат засегнати от забраната.

20 май в 12:45 часа. Добавени са официалните позиции на Google и Huawei.

Свързани статии

Back to top button