НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

САЩ ескалираха мерките си срещу Huawei

Китайският технологичен гигант в момента е на прицел и основна жертва в търговската война между САЩ и Китай. Администрацията на президента Доналд Тръмп официално забрани на американските дружества да ползват чуждестранно телекомуникационно оборудване, което застрашава националната сигурност. Ходът на Вашингтон беше донякъде очакван, тъй като за подобна мярка се говори от няколко месеца. От друга страна, търговските отношения между САЩ и Китай се изострят, като се заговори за налагането на нови наказателни мита.

Проблемите на Huawei постепенно ескалираха от 2018 г. насам. Горе-долу от около година, китайският гигант не може да продава своите смартфони в Щатите, след като Вашингтон индиректно заплаши местните телекоми, че ще отстрани всеки от апетитните държавни поръчки ако продават продуктите на компанията. Следващата стъпка беше в задържането на главния финансов директор на Huawei в Канада, по молба на САЩ и в момента тече процедура по екстрадирането ѝ.

Решението на президента Доналд Тръмп ефективно блокира продажбата и доставките на всякакво мрежово оборудване, точно в момента, в който операторите в САЩ модернизират мобилните си мрежи по стандарта на пето поколение (5G).

will-huawei-be-the-next-failure

Последствията

На пръв поглед, ходът на САЩ не би трябвало да създаде прекалено големи проблеми на Huawei. Приходите на компанията от Северна Америка съставляват едва 6.6% от общите през 2018 г. Основният дял там се заемат от Китай и ЕМЕА (Европа, Африка и Близкия изток). Въпреки, че смартфоните ѝ са де факто забранени в САЩ, Huawei изравни Apple по доставки през 2018 г., а през първите три месеца на настоящата излезе уверено на второ място.

Китайският гигант обаче разчита много на 5G модернизацията на телекомите по света, за да стимулира растежа си през 2019 г. САЩ са един от големите пазари, който в момента преминава през този период на подмяна на оборудването. Забраната, може да има обратен ефект за щатските оператори. Големите телекоми няма да изпитат сериозни затруднения, освен доставката на доста специфични системи, за които Huawei държи патенти. Проблемът ще бъде при малките, регионални оператори, които в стремеж да намалят разходите, са изградили значителна част от своята мрежа с оборудване на китайската компания.

Затова не е изненада, че в официалната позиция на Huawei се посочва, че забраната на нейните продукти, означава, че ще трябва да се търсят по-малко ефективни и по-скъпи заместители.

„Това би довело до забавяне на изграждане на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на потребителите“, пише още в становището, разпространено днес до медиите. Компанията допълва, че е готова да работи с правителството във Вашингтон за решаване на опасенията свързани със сигурността.

Скритите опасности

Истинският и удар на САЩ срещу Huawei риск идва от друго място. Това е в забраната за доставки на оборудване и компоненти на американски компании за китайския гигант. За всеки вид продукт, тя трябва да получи специално разрешение от Белия дом. Все още не е ясно дали тази рестрикция обхваща софтуерни платформи и съответно дали няма да забрани използването на операционната система Android и Windows в Huawei устройства.

САЩ предприеха подобен ход срещу друга китайска компания – ZTE, което почти затвори производството ѝ на смартфони. Huawei не е толкова зависима от доставките на компоненти от американски подизпълнители. Например, тя разполага със значително собствено производство на различни чипсети, включително процесори. ZTE разчиташе почти изцяло на доставки на компоненти от Qualcomm и Intel.

Въпреки това, ограниченията може да разстроят в дългосрочен план част от доставките на компоненти за Huawei. Тя разчита основно на американските фирми Qorvo и Skyworks за честотни модули, които са важни за 4G продуктите ѝ. Алтернативите са ограничени, но не са невъзможни за договаряне през следващите месеци.

Huawei разчита на Intel и Xilinix за редица други малки, но важни компоненти. Компанията може да срещне проблеми и при използването на различни патенти, включително и такива свързани с OLED екраните на премиум флагманите ѝ.

Huawei Balong 5000 5G чип

Взетите мерки

Huawei от няколко години се опитва да изгради собствено ноу-хау за високотехнологични продукти, като процесори, мобилни модеми и други. Компанията или по-скоро нейното звено HiSilicon, разработиха заедно с тайванския производител TSMC едни от първите 7nm чипове за смартфони. Подобна е ситуацията и с 5G мобилните модеми, като в момента Huawei е сред малкото доставчици на такива, докато Intel няма да може да пусне подобен чипсет преди следващата година.

Голяма част от подизпълнителите на компанията са базирани в Китай. За други компоненти, Huawei може да се обърне към доставчици от Южна Корея, Тайван или Европа.

Тепърва ще видим последствията от решението на Белия дом за забрана на китайския гигант. Вариантите в общи линии са два? Първият е, че санкциите ще разстроят прекалено много и без това прегряващата от поръчки компания и за забави растежа ѝ. При втория тя по-скоро ще засили влиянието си в останалите региони по света, заради все по-засилващия ѝ се развоен потенциал и съблазняващо съотношение между цена и качество.

Свързани статии

Back to top button