НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Android Q – нови жестове, повече ъпдейти и тъмен режим

Новата версия на най-популярната мобилна операционна система Android е тук. Поне публичната бета. Десетото издание на платформата на Google включва редица подобрения в софтуера, дизайна и интерфейса, като се очаква тя да започне да се разпространява официално към края на годината.

Част от промените в новата десета версия Android 10 Q са започнати в известна степен с предходната такава – Pie. Други, разчитат на напредъка на изкуствения интелект на компанията. Всички ентусиасти могат да я свалят оттук. Но нека ги разгледаме един по един.

Тъмен режим

Акцентът за масовите потребители в Android Q определено ще бъде въвеждането на тъмен режим или Dark Theme. В настоящата версия, то обхваща само бързото меню, което всеки може да издърпа от горната част на началния екран. Google го разширява да обхваща всички основни менюта на устройството, както и някои от техните приложения, като тяхната галерия със снимки, календара и потенциално Gmail.

Друга разлика в тъмния режим е, че поне в менютата ще се използва „истинско черно“, което поне на хартия трябва да подпомага при пестенето на батерия. Даже, при падане на заряда и навлизане в икономичен такъв ще го включи автоматично. В момента Dark Theme-то има нюанси на сивото, което играе същата роля, но изисква енергия за подсветка на екрана. Поне в началото, Google ще прилага този метод за тъмния режим в своите приложения, но в бъдеще може да премине също на „истинско черно“.

Android Q Dark Theme

Предимството на затъмняването на менютата е, че смартфонът се използва по-лесно в малко осветена среда, като не блести толкова, дори с намалена яркост на екрана. Допълнително внася различно усещане сред потребителите. Като цяло е доста желана функция, тъй като се очаква Microsoft, Facebook и Apple постепенно да я интегрират в най-популярните си продукти. Например, тя е налична в Skype от няколко месеца.

Google също така ще предостави на разработчиците на приложения интеграция на този режим в техните програми.

В Android Q се тества и опцията да може да се променя акцентиращия цвят в менютата. Възможността е премахната в публичната бета, но в предходните вътрешни версии тя присъства и е възможно да се появи ако не в при официалния ѝ дебют, то при някой от следващите обновления.

Премахването на бутоните

Първата функция се очаква да предизвика радостни възгласи сред хората, но следващата е малко по-противоречива. Тя включва все по-голямото налагане на жестово управление, за сметка на изчезващите бутони. В Android Q жертва на това е този за връщане обратно в предходното меню. Той е заменен с приплъзване на екрана от крайната лява или дясна страна. Ако тръгне да се активира действието се появява малка стрелка.

Много потребители може да негодуват от тази промяна. Но тя е продиктувана от сегашните тенденции в дизайна на самите смартфони. Вече почти няма модели, които да включват в себе си физически бутони, а екраните им обхващат почти цялата предна част на устройството. Това се компенсира с дигитални бутони, които са част от интерфейса. Те постепенно ще изчезнат и ще бъдат заменени с подобни жестове.

В последните ъпдейти на Android Pie, както и в някои интерфейсни допълнения на производители, като Huawei, това е направено с бутона за началния екран. Той е заменен с приплъзване на пръста от долната част на дисплея.

Повече ъпдейти

Google предоставя два типа обновявания на своята платформа – едните са свързани с големи промени и преминавания до по-нови версии, като например от Android Oreo към Pie. Вторите са свързани със сигурността и те „закърпват“ дупки и различни слабости в системата. Последните се пускат по-често, обикновено през месец или два.

Но, все още поради фрагментираността на платформата не всички от тези ъпдейти по сигурността достигат до собствениците на смартфони. Причината е, че пускането на тези обновления зависи от производителите на устройствата. За някои модели и държави, освен през тях, трябва да премине и през одобрението на операторите. В България, засега основната пречка са вендорите за подобно обновяване на софтуера.

Google иска да промени това и да предостави тези ъпдейти на максимален брой устройства при това за най-кратко време. Интернет гигантът ще прескочи посредниците, като пуска директно обновленията за софтуера през своя онлайн магазин за приложения. Те ще обхващат само ъпдейтите свързани със сигурността. Компанията ще позволи на 14 модула от Android да бъдат обновявани директно и то през Google Play. Те включват основни кодеци, конфигурационни файлове и други ключови за сигурността компоненти.

Това няма да се случа с цялостната версия на операционната система, чието надграждане може да изиска намесата на производителите. Причината в това е, че доста от тях, особено Huawei и Samsung, използват модифицирани версии на Android, които имат собствени допълнителни приложения или обвивка, която дава различни възможности в интерфейса и визията на платформата.

Новите известия и видео описания

Известията са елемент от операционната система, които преминават през доста трансформации през годините. Google запазва тази традиция, като първо премахва възможността да се разпускат в основното меню едновременно наляво и надясно. Сега едната посока на приплъзване прави това действие, а другата отваря настройките.

Истинската промяна идва в самата визия и опциите при самото известие. С помощта на AI, който в зависимост от контекста, дава опции за бързи действия. Ако е чат, възможности за отговор, игнориране или използване на друго приложение. Например, получавате съобщение за потенциална среща на даден адрес, Google дава опция за отваряне и ръчен отговор, автоматичен такъв „Разбира се“ или за проверка на мястото в приложението за карти на компанията. Системата е специално разработена и се казва Notification Assistant, кога ще може да работи на български език, остава любима загадка за нашия пазар.

Друга голяма промяна при известията е възможността те да изскачат под формата на „балони“. Идеята е взета директно от т.нар. Chat Heads на Facebook Messenger и имат абсолютно същите функции и способности. Можете да ги местите, отваряте и затваряте. Най-важното е, че тяхното използване става след изричното им задаване. Тоест, потребителите имат опцията да зададат някое приложение, което ползват често да представя по този начин известията.

Android Q ще може да създава субтитри в реално време на видеата, които се пускат или записват на смартфона, чрез екстра в настройките. Системата отново разчита на AI, като и тук важи ситуацията с българския език и вероятната липса на поддръжката му поне в следващите няколко години.

Политика на поверителността и други

Важен елемент, който много хора обичат да пропускат или игнорират е политиката на поверителност. В Android Q системата за разрешения за ползването и събирането на различни данни вече дава много повече контрол на потребителите. С други думи, очаквайте по-подробни и чести прозорчета, които ви питат дали да позволите на дадена приложение да получи достъп до дадена информация.

Останалите, поне за момента, дребни промени в Android Q включва по-добра оптимизация при използването на сгъваеми смартфони, в които се ползват различни форми на екраните. Ключово подобрение е по-бързото и безпроблемно прехвърляне на образа от единия към другия дисплей.

Новата платформа включва и вградена система за записване на действията в екрана, което може да се зададе ръчно от потребителите.

Остава и ключовият въпрос – какво име ще седи зад буквата Q? Google кръщават своите версии на различни сладки храни. Някои от опциите на български звучат доста интересно – киш (Quiche), португалски млечен тарт (Queijadas), Царицата на пудингите (Queen of Puddings), бразилски Киндим (Quindim) и др.

Свързани статии

Back to top button