НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei Mate 30 е без Google приложения и неясен дебют в България

Huawei представи флагмана си в най-високия премиум клас, но в него компанията няма да може да разчита на услугите на Google. Вместо това, тя използва версията с отворен код на Android, позната като AOSP, надградена с интерфейса EMUI 10 и собствените приложения на китайския гигант. Така, новите Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro губят възможности, като навигацията и картите на интернет компанията, достъп до Gmail, останалите облачни възможности и гласовия асистент Google Assistant.

Причината е в наложените санкции върху Huawei от страна на правителството на САЩ. Според тях, компанията не може да търгува с никакви щатски фирми, което включва не само доставката на компоненти, но и на интелектуална собственост, лицензи и др. Лицензираната версия на Android става недостъпна за Huawei, което кара компанията да търси алтернативни варианти. Новите смартфони са първите, които са напълно засегнати от включването на гиганта в забранителния списък.

Ограничено предлагане

Huawei-Mate-30-pro-colors-2

Всичко това ще окаже влияние върху това, къде точно ще бъдат налични те. Huawei не обяви в кои страни ще се продават, а единствено посочи началните цени на моделите. Официално прессъобщение от българското звено на Huawei за Mate 30 серията все още няма. Липсата на Google услуги прави операторите в Европа предпазливи в предлагането на подобен тип устройства. Британските телекоми не включиха в първоначалните каталози за новите си 5G мрежи устройствата на китайския производител, независимо, че той е доста напред в представянето на смартфони съвместими с новата технология.

В България официални и неофициални изказвания на представители на телекомите загатват, че без Google услуги, устройствата на Huawei няма да са привлекателни за местните потребители.

„Всички следващи модели на Huawei няма да имат достъп до Google Play, което означава, че имате хубав смартфон със сгъваем екран, на който няма да можете да инсталирате никакви приложения“, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“ на въпрос на TechTrends при пресконференция на телекома в края на май.

5G-Huawei-router

Въпреки това, 5G смартфоните и рутерите на Huawei бяха сред основните устройства, с които бяха тествани 5G мрежите на „Теленор“ и A1 през последните няколко месеца. Китайският производител изгради напълно мрежата на първата компания и подписа договор за доставка на тестовото оборудване на новата технология. Мобилната мрежа на „Виваком“ също е базирана основно на Huawei системи.

Пълната презентация на Huawei Mate 30 серията:

Ситуацията с предлагането на Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro може да се промени по всяко време, като най-вероятно тя ще зависи от резултатите от преговорите с операторите. Високата цена на устройствата ги прави трудни за продаване на свободна продажба, докато телекомите предлагат субсидия и отбиват от цената, при подписване на двугодишни договори.

Китайската алтернатива

Huawei-Mate-30-pro-services

Huawei решава проблема с липсата на услугите на Google и лицензирания Android по най-лесния начин. Компанията просто използва версията със свободен достъп AOSP, която е пълнокръвна операционна система, но без добавките на интернет гиганта. След което тя се надгражда с EMUI 10 интерфейса, който добавя различните функционалности и възможности на официалния Android 10. Сред тях са подобрен Always-On екран (или Glance), опция за тъмен режим на приложенията и др. Основният проблем е свързан с ъпдейтите по сигурността, тъй като в AOSP те може да дойдат със закъснение спрямо официалния Android.

Самите приложения на Google са заменени със собствени такива. Доста услуги, като облачен бекъп, съхранение на снимки и други се предлагат под бранда на Huawei. Те са разработвани за китайския пазар, където Google няма право да оперира, но са адаптирани за западната публика. Затова и при презентацията им, те разполагат с толкова голям брой активни месечни потребители (MAU).

Новите Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

Въпреки тези неизвестни, новите смартфони на китайския производител надграждат доста добре, големия скок, който той предприе по-рано тази година с P30 серията. Основните промени са включването на новия процесор Kirin 990, който идва с нормална 4G версия или с интегриран в чипсета 5G модем.

Huawei доста хвали новия процесор, който е с доста по-висока производителност и енергийна ефективност от своя предшественик. Изчислителната мощност на Kirin 990 е с 23% по-висока, графичната с 39%, а модула за изчисления за изкуствен интелект (AI), познат като NPU е подобрен с впечатляващите 460%. С подобни стойности е надградена и енергоспестовността на чипсета.

Сред големите промени и акценти бяха 5G възможностите на новия Huawei Mate 30 Pro. Той има вграден в чипсета модем за новата технология, като поддържа както стандарта NSA, който изисква задължително налична 4G мрежа, така и SA – който може да оперира на самостоятелна инфраструктура от пето поколение.

Има доста промени в дизайна, макар че някои от тях трудно могат да се определят като иновативни. Първият е в представянето на извит по страните екран, който беше наложен преди години от Samsung, но вече се утвърждава сред доста други производители, включително и при Huawei. Той позволяват премахването на страничните рамки и увеличават площта, която заема дисплея.

Самият екран е 6.53-инчов OLED с разделителна способност от 2400×1176 пиксела, което го поставя под най-високия клас на Samsung Galaxy S10+ или Note 10+. Физическите бутони за регулиране на звука са премахнати и заменени със сензорна функция.

Подобрените камери

mate30-pro-5g-cameras

Huawei Mate 30 Pro надгражда основните камери с втори 40MP сензор, който също така се използва и за снимане на видео. Останалите включват един 40MP широкоъгълен, 8MP телефото с трикратно оптично приближение и четвърти лазерен Time of Flight (ToF), който измерва дълбочината на картината.

Камерите отново попадат в центъра на вниманието, като разполагат с по-големия и светлочувствителен сензор от P30 Pro, който позволява заснемането на кадри почти като с нощно виждане при ниска или минимална осветеност. Сред новостите са увеличените възможности за забавен кадър. Те позволяват да се снимат впечатляващите 7 680 кадъра в секунда (за сравнение, Samsung предоставя в своите флагмани до 960 fps), което наистина може да забави времето.

Huawei-Mate-30-pro-kirin

При Huawei Mate 30 Pro имаме добавени редица сензори, като заради голямата им бройка са побрани в прорез в горната част на екрана. Заедно със селфи камерата те са общи четири, като включват още сензор за жестове и 3D дълбочинна камера.

Цената за Huawei Mate 30 с 8GB оперативна RAM памет и 128GB започва от 799 евро. Което е доста над базовия iPhone 11. Huawei Mate 30 Pro започва от 1 099 евро, което го поставя в категорията на новообявения iPhone 11 Pro Max. 5G версията добавя 100 евро отгоре. Кога, къде и дали ще се продава в България, все още няма информация.

Свързани статии

Back to top button