PLAYАНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

Първи резултати от 5G тестовете в България

Гейминг, виртуална реалност, дистанционно обучение и гигабитова връзка, това бяха основните акценти при експериментите с новата технология

Не изминаха и три месеца, откакто българските телекоми обявиха началото на своите 5G тестове в България и вече имаме първите резултати. Те започнаха след, като регулаторът предостави временен спектър на операторите в диапазона 3.6 GHz. A1 първи обявиха началото на изпитанията, буквално часове след получаването на временния лиценз.

Последва ги „Теленор“, като и двете компании започнаха да показват на широката публика част от потенциалните приложения на следващото поколение мобилни мрежи. Затова, лятото беше доста натоварено за инженерните и комуникационни екипи на двата оператора.

„Теленор“ и A1 за момента подхождат по доста открит начин – като се опитват да придадат максимална публичност на своите 5G тестове. Като ангажират известни лица и дават възможност не само на журналистите, но и на масовата аудитория да се докосне до следващото поколение мобилни мрежи.


„Първите 5G тестове на A1 и „Теленор“ бяха осъществени с доста висока публичност от двата оператора“


Третият, в лицето на „Виваком“, също експериментира с новата технология, но за момента го прави без да вдига излишен публичен шум. Това обявиха източници на TechTrends от сектора, тъй като от компанията все още не са обвили официално старта на своите тестове.

Какви са първите резултати? Гигабитова мобилна връзка, минимално забавяне и редица демонстрации в сферата на гейминга, виртуалната реалност (или по-точно 360-градусова конферентна връзка), различен тип обучения в реално време и много други.

Трите експеримента на „Теленор“

Telenor5Gtests

Теленор“ положи доста усилия част от 5G тестовете да бъдат максимално публични. Първият експеримент беше проведен през юли и включваше медицински преглед от разстояние, в който участваха екип на „Бърза помощ“ и лекари от най-високо ниво, като директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Чрез очила за виртуална реалност (VR) и с помощта на 360-градусовата камера разположена в линейката помогнаха на Балтов да „прегледа“ пациентка в Хасково без да напуска своя офис в София. Всичко това става в реално време, без забавяне през осъществената 5G връзка.

Вторият тест също включваше дистанционна консултация, но този път тя беше в сферата на кулинарията. От Бургас, известният шеф Андре Токев, който отново с помощта на VR очила и 360-градусова камера обучаваше няколко любители-готвачи, които готвеха в неговия ресторант в София.

Telenor-5G-speedtest

Последният голям тест, който беше представен пред максимално широка аудитория беше концерт на музикалния изпълнител Орлин Павлов. Събитието се осъществи на гребния канал в Пловдив, като то се стриймваше безплатно на отделно събитие в София и в мобилното приложение MyTelenor на оператора.

“През последните няколко месеца успяхме да изпробваме 5G мрежата и сме много доволни от получените резултати“, коментира главният технически директор на „Теленор“ Владимир Радойчич. „5G тестовете бяха предизвикателство за техническия екип на компанията, тъй като това е нова технология не само за нас, но и за целия свят“.


vladimir-radoichic-telenor-quoter„5G тестовете бяха предизвикателство за техническия екип на компанията, тъй като това е нова технология не само за нас, но и за целия свят“Владимир Радойчич, „Теленор“


Той допълни, че е събрана доста информация относно възможностите на новата мрежа, като са постигнати стабилни скорости от над 1 Gbps с пикова стойност от 1.4 Gbps.

„Теленор“ продължи с демонстрациите, които включваха онлайн игра и стрийминг през смартфон и сваляне на 4K трейлъри в рамките на няколко секунди. Както и предостави високоскоростна интернет връзка през WiFi безжична мрежа, захранвана от 5G рутер.

A1 и гейминг лигата

A1-gaming-aniventure-5g-test

Вторият оператор, който официално провежда 5G тестове и демонстрира възможностите на новата технология е A1. Компанията, реално откри експериментите с петото поколение мобилни мрежи, като показа първата базова станция през юли и стриймва едновременно 16 ТВ канала с HD резолюция.

Телекомът запази публичните си демонстрации за изложението Aniventure Comicon 2019, на което се проведоха финалите от тяхната гейминг лига A1 Gaming League. На нея бяха демонстрирани две приложения в областта на видео игрите.

A1-gaming-clashers-aniventure

Турнирът по мобилното заглавия Clash Royale, което беше водено от най-големия български инфлуенсър в YouTube – Слави „Clasher“ Панайотов. Той проведе няколко демонстрационни схватки, като смартфоните, които ползва бяха базирани на 5G връзка. На щанда имаше и тестови бройки, на които всеки можеш да изпробва играта през новото поколение мобилни мрежи.

Второто приложения беше демонстрация след финалите по Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Те се проведоха в типичния за електронните спортове формат, в който десет мощни компютъра са вързани в локална мрежа. След последните мачове беше осъществена демонстрация на CS:GO при която се използваше 5G рутер, който да осигури бърза интернет връзка с минимално забавяне. Последното е ключово от значение при мултиплеър заглавията и е сред най-важните елементи в електронните спортове.

Технологията

A1-Nokia-5G-Router

5G тестовете на операторите се провеждат с помощта на радиочестоти в 3.6GHz спектъра. Комисията за регулиране на съобщенията издаде разрешения на трите телекома да използват временно 100 MHz лента в двоен дуплексов режим (TDD). Лицензът е до края на годината, затова е много вероятно и трите телекома да се възползват от възможността да експериментират с технологията. „Виваком“, въпреки, че не е официално обявила своите 5G тестове, според източници на TechTrends вече осъществява такива, но те остават за вътрешна употреба.

Постигнатите скорости в 5G тестовете до момента, показват само част от възможностите на новата технология. Причината е, че засега операторите използват стандартите NSA (Non-Standalone) при които решенията се възползват от съществуващата мрежа и не могат да се използват самостоятелно. Когато навлезе SA (Standalone) стандартите и има съответното оборудване ще станем свидетели на още по-големи скорости и възможности.

Telenor-5g-gaming

A1 и „Теленор“ от своя страна за момента използват ограничено количество оборудване. Първият оператор разполага с една базова станция, като на Aniventure Comicon беше монтирана временно отделна клетка в една от залите на Inter Expo Center-а, където се провеждаше събитието. Оттам след това сигналът се приема или от 5G рутер или от 5G смартфони, в зависимост от ситуацията.

„Теленор“ разполага с две – едната е (сравнително) фиксирана, докато другата е мобилна (бус). Това позволи на компанията да осъществи 5G тестове и връзка в два града едновременно. Първоначално фиксираната базова станция беше разположена в централата на „Теленор“ в Бизнес парка в Младост в София, но след това беше преместена в парка „Заимов“. Мобилната имаше възможността да обикаля в различни точки на страната.

Следващите стъпки

Telenor-5g-laptop-test

Теленор“ обяви, че следващите етапи на 5G тестовете са свързани повече с бизнес приложенията на технологията. Споменатите индустрии бяха производство и образование. По принцип, най-голям ефект от 5G мрежите се очаква да се усети в рамките на бизнеса. Технологията ще бъде подобна на изкуствения интелект (AI), като ще работи на фонов режим и ще позволява реализацията на нови и нови услуги. Сред теоретизираните са например автономните автомобили и 5G е доста ключово за тях, тъй като осигурява минимално забавяне във връзката.

Малкото инфраструктура с която в момента разполагат операторите означава, че след приключване на тестовете няма веднага да могат да предложат 5G услуги. Най-малкото радиочестотите са предоставени временно, а преговорите за точната им цена за дългосрочния им лиценз продължават и в момента. Отделно телекомите настояват и за освобождаването на други ленти, като например тази в 700 MHz и/или 800 MHz. Ситуацията около първата има частично раздвижване, което ще разгледаме през следващите дни.

Изводите

Telenor-4K-download-5G-test

Техническите екипи на операторите определено са събрали доста информация за поведението на мрежата при 5G тестовете. Тези, които бяха достъпни за широката публика ни позволяват да направим няколко първоначални изводи за новата технология. Особено, когато става дума за потребителската гледна точка.

Първият е, че 5G може да позволи предоставянето на широколентов интернет чрез мобилна мрежа без никакви проблеми. Дори основните ограничения не са толкова в новата технология, а в старата. Скорости над 1 Gbps през WiFi мрежа няма как да се постигнат, просто защото повече крайни устройства използват все още стария стандарт WiFi 5. Неговите пикови възможности са в тези граници.

A1-5G-Aniventure-test-smartphone-2

Новият WiFi 6 все още е наличен в доста малко лаптопи, телевизори и устройства, затова може да се окажете в състояние, че 5G рутерът ви дава по-високи скорости, но вие можете да се възползвате само от част от тях.

Вторият е в 5G смартфоните. За момента умните телефони съвместими с технологията са малко на брой, а самите те са малко по-големи, обемни и тежки, спрямо своите 4G събратя. Причината се крие, че до есента на тази година нямаше вградени 5G модеми в чипсетите и те се интегрират като отделен компонент. Което изисква повече място в смартфона. Освен това, бързото сваляне товари повече процесора, което съответно изхабява по-бързо батерията и последната е добре да е по-голяма.

5G-Huawei-router

Третият извод е, че Huawei има доста силна роля в 5G оборудването и устройствата. Китайският производител е основен доставчик на мобилната мрежа на „Теленор“. Операторът подписа договор да продължи партньорството си с Huawei и при 5G тестовете си. По време на демонстрациите, смартфоните съвместими с новата мрежа също бяха модели на китайския гигант.

Доставчик на мрежовото оборудване на A1 е Nokia, но умните телефони, които компанията използваше в своята гейминг лига на Aniventure Comicon бяха на Huawei.

За „Виваком“ няма потвърдена информация какво 5G оборудване се използва за тестовете, но предвид факта, че доставчик на мобилната мрежа отново е китайския гигант (но не и на опорната – бел. ред.), няма да е изненада, ако това сътрудничество е продължено.

Четвъртият извод е, че поне от потребителска гледна точка, геймингът ще се възползва най-много и очевидно от 5G технологията. Покрай засиленият интерес към облачното стриймване на игри и бързият мобилен интернет, не е изненада прогнозата на специалистите, че близо 25% от трафика на новите мрежи ще бъде насочен в тази посока.

Свързани статии

Back to top button