НОВИНИТЕЛЕКОМИ

A1 започна тестове на 5G мрежа в България

Българските оператори вече започват тестове на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Първи, почти по традиция направи това A1, като компанията представи първата базова станция, която използва новата технология. Официалната демонстрация идва само часове, след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отпусна за временно ползване допълнителни честоти в обхватите 2.6 GHz и 3.6 GHz на трите телекома.

„Преди година ви показахме как работи 5G в полу-лабораторни условия. Днес вече разполагаме с първата 5G базова станция в България, само часове след предоставения ни временен спектър“, обяви Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в A1. „Съответно вече започваме да тестваме различни приложения за 5G мрежата“.

Мобилни услуги с фиксирано качество

Първата 5G базова станция в страната е разположена на покрива на НДК. Събитието имаше за цел да покаже едно от най-големите предимства на новата технология на потребителско ниво – супербърз мобилен широколентов достъп. Който може да се използва за осигуряване на пълноценни фиксирани услуги като телевизия и интернет.

Демонстрацията включваше симулирана доставка на HD телевизия едновременно до 16 стаи в хотел. Без забавяния и накъсвания, само с помощта на един 5G безжичен рутер, който след това е свързан със съответните ТВ приемници. По думите на Петров една базова станция без проблеми може да предостави подобна услуга на няколко хотела с по 16 стаи всеки, като не се прави компромис с качеството на картината.


Krasimir-Petrov-A1-Quote„Вече разполагаме с първата 5G базова станция в България, само часове след предоставения ни временен спектър“ Красимир Петров, A1 България


Петров очерта различните основни предимства на 5G. Използването на множество радиочестоти и технологии едновременно, по-голяма наситеност на клетки и базови станции. Всичко това постепенно ще размие границите между различните мрежи. Бързата и лесна интеграция на различни услуги, заради по-гъвкавия логически профил на мрежата (Network Slice). Почти липсата на реално забавяне (около или под 1ms) на връзката и други.

„Очакваме да предложим първи търговски услуги на 5G през 2020 г.“, потвърди Петров изказаната преди няколко месеца позиция на A1. Той също така, повтори кои са основните препятствия за по-бързото ѝ налагане: за това са необходими – постоянен допълнителен честотен ресурс, улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата и масово навлизане на 5G устройства. Последното се очаква да стане факт през следващата година.

За останалите две преговорите между телекомите, КРС и  други държави институции продължават.

Свежи честоти

A1 5G Bazova Stanciq
Първата 5G базова станция в България

От 1 юли, регулаторът отпусна за временно ползване допълнителни честоти на трите оператора. В спектъра от 2.6 GHz, всеки един от телекомите получава ленти по 2×20 MHz. Такова количество операторите бяха обявили, че се интересуват да получат за постоянно, с което да подсилят възможностите и капацитета на настоящите си 4G мобилни мрежи. Времето за ползване при тях е ограничено за определени населени места в рамките на два месеца до края на август. Временният лиценз за национално покритие е с продължителност от четири месеца от септември до края на годината.

Освен тях, трите телекома получиха споделен ресурс от 100 MHz лента в спектъра от 3.6 GHz, която да ползват за тестове на 5G мрежите си. A1 стартираха с изпитанията, „Теленор“ бяха обявили, че ще започнат през втората половина на годината, „Виваком“ също намекнаха за подобни действия (покрай представянето на тяхната технологична лаборатория).

Спектърът в 3.6 GHz няма да се разпределя в еднакви двойни ленти за всеки оператор, както при останалите честоти. Причината е, че се използва технологията TDD, при която няма необходимост от разделение на част за сваляне и такава за качване на предаваната информация.

Преговорите продължават

Операторите и регулатора водят активни разговори и преговори за предоставянето на допълнителни честоти поне от година. Диалог и разбиране между двете страни има, просто в един момент всичко опира до пари. Ако отпускането на честоти в апетитните 700 MHz и 800 MHz спектри, за момента е невъзможно, то сега разговорите са в посока понижаване на цените на тези в 2.6 GHz и 3.6 GHz.

Последното становище на КРС в официалните документи, показва, че регулаторът се съгласява да намали цената с 60% за тарифите при 2.6 GHz. Което вече ще постави сумите, които се падат на мегахгерц на абонат под средните нива в ЕС. Това е част от желанията на самите телекоми.

Според източници на TechTrends, операторите „са близо до стискане на ръцете“ с държавната институция, като освен самата цена, трябва да се постигне консенсус и до други фактори, като например срока на валидност на разрешението.


Krasimir-Petrov-A1-Quote„Възможно е да се стартира 5G мрежа само с 3.6 GHz честоти, но само с локално покритие в определени зони на града или производствата“ Красимир Петров, A1 България


Колкото по-кратък е той, толкова по-скъпо излиза спектъра във времето. Причината е, че при всяко подновяване на разрешителното, се заплаща еднократната лицензионна такса, за която всъщност се водят преговори за понижаване. Досегашната практика на КРС е да издава такива за 10 години, докато телекомите искат за поне двойно по-дълъг срок.

„Възможно е да се стартира 5G мрежа само с 3.6 GHz честоти, но само с локално покритие в определени зони на града или производствата“, коментира Красимир Петров на въпрос, дали само този ресурс ще е достатъчен при споразумяване с регулатора. Причината е, че другите ключови честоти в 700 MHz и 800 MHz са блокирани от Министерство на отбранта и са частично обвързани с покупката на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните сили.

Воля за облекчаване на строителния режим

huawei-mobile-network

Другият голям проблем на телекомите за изграждане на мобилни мрежи (който не важи само за 5G) е стриктния разрешителен режим при модернизацията на оборудването. В момента дори за подмяна на компоненти, без структурни изменения, всеки обект, трябва да премине наново процедурата по одобрение като за нова сграда.

„Ще можем да изградим 5G мрежа и без облекчаване на режима за изграждане, но ще стане доста по-бавно“, коментира Красимир Петров от A1.


Krasimir-Petrov-A1-Quote„Ще можем да изградим 5G мрежа и без облекчаване на режима за изграждане, но ще стане доста по-бавно“ Красимир Петров, A1 България


Различните опити за облекчаване на режима, досега бяха обречени на неуспех. Това не зависи от КРС, но от комисията нееднократно са заявявали, че са готови да помогнат за диалога с останалите държавни институции.

Председателят на КРС Иван Димитров присъстваше на събитието на A1 и потвърди, че преговори с различните институции за разрешаване на различните проблеми на телекомите ще бъдат подновени през есента, след отпускарския сезон. Двете страни – в лицето на регулатора и на операторите – обявиха, че подобен диалог (или триалог в някои случаи), както и бързото преодоляване на тези пречки е в полза на цялото общество.

Свързани статии

Back to top button