НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Vivacom Tech Hall е новата умна лаборатория отворена за IT средите

Формалният повод за събирането и разговора за мрежите от пето поколение (5G) с „Виваком“ беше откриването на тяхната нова високотехнологична лаборатория Vivacom Tech Hall. Тя се намира в един от ключовите обекти на телекома, в който се тестват всички системи, оборудване и технологии преди да влязат в масова употреба от телекома.

Тук могат да се намерят на едно място високоскоростната мобилна мрежа от 4.5G (или LTE Advanced), оптични връзки, както и нискоенергийните мрежи тип LoRa и NB-IoT, които могат да се използват за решения свързани с Интернет на нещата. Според „Виваком“, това ще бъде мястото, в което ще стартира и 5G мрежата на компанията в бъдеще време.

Отворената лаборатория

Целта на Vivacom Tech Hall е да се даде отворено пространство на различни стартъпи, предприемачи, бизнес партньори на телекома или научни екипи, за тестове в максимално близка до реалната среда на различни умни решения.

„Вярваме, че по този начин ще дадем тласък за по-бързото развитие на концепцията за Интернет на нещата (IoT) у нас“, обяви Радослав Златков, главен технически директор на „Виваком“. Според него, Vivacom Tech Hall е крачка напред не само за телекома, но и за цялата технологична екосистема в България.


Radoslav-Zlatkov-Vivacom„Вярваме, че по този начин ще дадем тласък за по-бързото развитие на концепцията за Интернет на нещата (IoT) у нас“Радослав Златков, „Виваком“


Пространството е отворено и за широката публика за провеждане на събития, конференции, семинари и лекции с фокус новите технологии. Vivacom Tech Hall ще бъде в центъра на усилията на оператора свързана с инициативата за дигитализация на образованието – „Образование 4.0“, където лабораторията като ще бъде домакин на различни обучения.

IoT на практика

В досегашните събития на „Виваком“ свързани с IoT решения бяха или теоретични, или демонстрирани чрез отдалечен софтуер. При откриването на новата лаборатория отделните възможности могат да се видят на практика. Някои от решенията вече намират приложение като пилотни или дори разгърнати проекти за различни клиенти. Общо бяха демонстрирани шест различни бизнес и потребителски случая на IoT, които използват LoRa мрежата на телекома. Самите решения са разработени съвместно с широко портфолио от партньори.

Умно паркиране

Vivacom Tech Hall умно паркиране

В подземния гараж на Vivacom Tech Hall има девет места снабдени със сензори, които отчитат дали те са заети или свободни. Чрез мобилно приложение се следи натовареността на паркинга и уведомява потребителите къде най-близо могат да оставят колата си. То е съвместна разработка на „Виваком“ и Infosys, като вече се използва от община Бургас за Синята зона в морския град.

Умни водомери и електромери

Vivacom Tech Hall умни водомери

Мечтата на всяко домакинство е да не дебне кога ще минават за проверка на водомерите, а на домоуправителя – на електромерите. Решението на „Виваком“ и „Си Пи Ди Енерджи“ позволява дистанционно отчитане с всички необходими данни – както исторически за водата, така и за различните дневни и нощни тарифи при електромерите.

Видеонаблюдение

Vivacom Tech Hall видеонаблюдение

Когато „От местопрестъплението…“ се превърне в реалност. Какво може една 8MP наблюдателна камера? Когато е снабдена с правилния софтуер, се оказва, че е способна на доста неща. Тя позволява лицево разпознаване, търсене в бази данни, прехвърляне на снимки, автоматично следене на движение, нощен режим с близо 200 метра обхват и приближение, в което можете да четете заедно с минувача книга на разстояние около 50 метра. Може да разпознава регистрационни номера на автомобили и да ги сравнява. Освен това камерата отчита човекопотока в сграда и на негова база може да създаде карта на посещенията (heat map). Решението се разработва от „Виваком“ в партньорство с „Енигма Гард“ и вече се прилага за различни клиенти.

Мониторинг на качеството на въздуха

Vivacom Tech Hall измерване на въздуха

Любима тема на столичани е качеството на въздуха, който дишат. Новото решение следи със свръхчувствителни сензори нивата на въглероден окис, фини прахови частици, влажност на въздуха и атмосферно налягане. Системата разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз обзор на качеството на въздуха. Дава възможност за надграждане с модели за прогнозиране и анализ на качеството на въздуха за период от 24 до 48 часа. „Виваком“ я развива в партньорство с Develiot, които са част от „Телелинк“. Решението вече е избрано за пилотен проект в Столична община.

Умно сметосъбиране и сметоизвозване

Vivacom Tech Hall умно сметосъбиране

Интелигентното решение за събиране на отпадъците включва непрекъснато наблюдение на контейнерите, като чрез сензор се отчита техния запълнен капацитет, състояние и други показатели. Приложението позволява за по-прецизно и ефективно планиране на сметосъбирането и сметоизвозването. Беше демонстриран пилотен проект в столичния квартал „Надежда“. Общината в София и компаниите, които събират сметта, явно експериментират доста с подобни умни решения, като има подобен проект и в „Люлин 4“. Конкретно за това решение, партньор на проекта на „Виваком“ е Solitron.

Умно селско стопанство

Vivacom Tech Hall умно селско стопанство

Това IoT решение е леко неочакван съюз между „Виваком“ и Nokia. Двете компании разработват система за умно селско стопанство, която събира и обработва огромни количества информация за обработваемите площи. С помощта на свързани сензорни станции, се измерват с голяма точност  киселинност, температура, атмосферно налягане, влажност, сила и посока на вятъра, количество валежи, ултравиолетова светлина и разпознаване на вредители. Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни, която се обработва, анализира и се използва за създаването на модели за предсказване и ранно известяване на проблеми.

    Свързани статии

    Back to top button