НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ също има готовност да пусне 5G мрежа през 2020 г.

Най-големият по приходи телеком в България „Виваком“ също обяви готовност, че ще може да пусне мобилна мрежа от пето поколение (5G) през 2020 г. Това обяви Радослав Златков, главният технически директор на компанията на събитие по повод откриването на лабораторията Vivacom Tech Hall. Той беше доста уверен, че навлизането на новата технология може да се случи в рамките на следващата година. Както и, че този път „Виваком“ ще пусне първи подобна услуга.

„Аз лично вярвам, че „Виваком“ ще сме първи със стартирането на 5G мрежа в България“, обяви Златков. Той допълни, че мрежата на телекома се модернизира непрекъснато, за да може да се съкрати процеса с интегрирането на новите технологии. Изказването му също така може да се свърже с изразената готовност на конкурента A1, че през 2020 г. ще могат да пуснат подобна услуга на местния пазар.

Вечният въпрос с честотите

За да се случи това трябва да бъдат покрити три условия, уточни Златков. Първото е в приемането на единни стандарти от индустрията, което от тази година вече е факт. Второто е до болка познатия проблем с радиочестотите. Тук става интересно, защото както вече описахме на няколко пъти в България спектъра е доста слабо разпределен, спрямо някои европейски държави, като Австрия например.


Radoslav-Zlatkov-Vivacom„Аз лично вярвам, че „Виваком“ ще сме първи със стартирането на 5G мрежа в България“Радослав Златков, „Виваком“


Апетитните честоти от 700 и 800 MHz остават блокирани от военните, които се ползват основно за комуникация на изтребителната авиация. Те най-вероятно ще останат в ръцете на държавата поне докато не постъпят на въоръжение новите бойни самолети. Очаква се до лятото да стане ясно, дали България ще закупи нови F-16V. Първите доставки може да се забавят, което да остави блокирани лентите.

Спектърът определен от Европейския съюз за разгръщане на 5G мрежи от 3.5GHz все още е свободен. Там ситуацията е заплетена от друга гледна точка. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) през последните години не ползва практиката да отдава честотите чрез търг. Вместо това определя лицензионна такса на база специална формула. При нея колкото по-къси са вълните (или по-висока честота) толкова по-скъпо излиза на телекомите. От години, те изразяват недоволство за сумите, които се изискват в по-високите спектри.


Radoslav-Zlatkov-Vivacom„Водим преговори, за да разрешим проблема с освобождаването на спектъра, като очакваме това да се случи през следващата година“Радослав Златков, „Виваком“


„В обхвата 3.5GHz цената трябва да бъде коригирана, защото в момента е много висока за стандарта на ЕС“, коментира Златков. Той допълни, че операторите работят с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). „Водим преговори, за да разрешим проблема с освобождаването на спектъра, като очакваме това да се случи през следващата година“, обяви Златков, но не поясни точно в кои ленти.

Според Мартин Богоев от телеком доставчика Nokia, първоначално това ще стане в диапазона от 3.5GHz.


martin-bogoev-nokia„Очаквам през следващата година телекомите да получат честоти в 3.5 GHz“Мартин Богоев, Nokia


„В тези ленти очаквам развитие при телекомите“, коментира Богоев. Което е логично, предвид обвързаността на другите честоти със сделката с изтребителите. Той потвърди, че за пълното разгръщане на 5G мрежи, ще трябва и облекчаване на регулаторния режим за радиоизлъчването в населените места.

Златков от „Виваком“ за пореден път призова да се смекчат регулациите при изграждането на базови станции. Според него, в момента за една такава са необходими между година и година и половина, докато се получат всички разрешителни. Телекомите на няколко пъти неуспешно лобираха за промени в Закона за устройството на територията, които да изменят статута на мрежовото оборудване или поне да отделят физическите стълбове и мачти, от самите клетки.

Централата на Виваком

Бизнес модели и ефекта на забавянето

Последното условие, което коментира Радослав Златков от „Виваком“ е свързано с наличието на достатъчно 5G съвместими устройства. Според него, през следващата година ще има по-богат избор, както и достатъчно достъпни такива за потребителите.

На въпрос, дали в България има условия за развиване на бизнес модели около новата технология, Златков отговори индиректно. Според него, телекомите в страната са много ефективни, особено когато се прави сравнение с други европейски пазари. Което го прави оптимист, че тази практичност ще се пренесе и в 5G услугите.

Радослав Златков обяви и любопитна подробност, че в един момент, колкото повече се забавя налагането на следващото поколение мобилни мрежи, толкова повече ще се влошава качеството на досегашните услуги. Причината е, че през следващите години се очаква броя на свързаните устройства да се повиши значително, което ще натовари възможностите на настоящата инфраструктура. 5G е специално оптимизирана технология за свързване на милиони предмети с глобалната мрежа.

Свързани статии

Back to top button