ТЕЛЕКОМИ

5G надпреварата в Австрия започна

От възстановяването на модерната българска държава Австрия винаги е бил модел за подражание. Старата архитектура на София е вдъхновена от столицата Виена, като тази романтика по централноевропейската държава продължава и през последните години.

Австрийският модел е основен пример и обект на ноу-хау в различни области. От електронното управление, през идеи за развитие на столицата, до телеком сектора. Докато при първите два крайният резултат е плачевен или най-малкото доста побългарен, при третия имаме директно австрийско участие – оператора A1. Което рано или късно се трансформира в налагане на нови практики на българския телеком пазар. Затова няма да е напразно ако кажем: „Гледай Австрия, но си мисли за България“.

Летящ старт

Затова ще се спрем малко по-подробно около двете новини от вчера за развитие на мобилните мрежи от пето поколение (5G) в Австрия. Първата е, че местното звено на T-Mobile официално стартира първата услуга в страната, която е базирана на новата технология. Втората е, че A1 е избрала Nokia за основен доставчик на 5G оборудване. С което надпреварата в Австрия за разработване на новото поколение мобилни мрежи започна.

T-Mobile имат летящ старт, но A1 се очаква бързо да навакса. Третият играч – „3“ (Hutchison Drei или H3G) се очаква също да започне работа в тази посока. Това става само дни след като беше обявен края на търга за допълнителните радиочестоти в страната. Трите телекома получиха доста големи ленти в спектъра от 3.5GHz и 3.7GHz, като T-Mobile и A1 ще използват именно тях за да могат да пуснат новите 5G услуги.

Честотите бяха раздадени на публичен търг от държавата, като при тази форма на разпределение крайната цена може да достигне доста високи стойности, особено ако има конкуренция. В случая с Австрия, трите оператора плащат горе-долу сходни стойности. A1 заплаща 64.3 млн. евро за една лента от 1x140MHz в 3.5GHz. T-Mobile заделя 57 млн. евро за 1х110MHz в 3.7GHz. Другият оператор H3G плаща 51.9 млн. евро за 1x10MHz в 3.5GHz и 1х90MHz.


Австрийската държава събира 188 млн. евро само от търгове за 5G честоти


Всички ленти са записани за момента като единични, като най-вероятно ще се използва технологията TDD за дуплекс. При стандартната FDD, спектъра се разделя на две равни части – една за качване и една за сваляне. При TDD, двете действия се редуват в рамките на цялата лента.

Мобилна мрежа

Първата активна мрежа на T-Mobile

На T-Mobile им отне едва 16 дни след приключването на търга, за да пуснат своята 5G услуга. Тя ползва освободените честоти, като новите базови станции са разположени в определени райони извън големите населени места в почти всички области на Австрия, като Щирия, Тирол, Горна и Долна Австрия и Каринтия.

Изниква големия въпрос – защо T-Mobile използва къси вълни, за покриването на пръв поглед селски региони? Отговорът е сравнително прост. Новата услуга не е насочена към смартфони, а към фиксирани рутери с мобилна връзка. Целта на оператора е да осигури високоскоростен интернет по места, където няма покритие на качествена кабелна мрежа.


Новата мрежа на T-Mobile на първо време ще осигури високоскоростен интернет за домакинствата чрез мобилен сигнал


Причините за този избор са две. Първата е, че късите вълни могат да осигурят доста малко покритие, освен ако не се изградят страшно много базови станции и клетки. Втората е в липсата на достатъчно налични на пазара 5G смартфони. Първите устройства започнаха да излизат едва през тази година, като все още са на висока цена и доста малко потребители ще ги притежават през следващите месеци.

„5G ще осигурява високоскоростен интернет в региони, където полагането на оптична мрежа е сложен, бавен и скъп процес, затова ние ще свържем тези домакинства вместо с кабели с мобилни рутери“, коментира Андреас Биевирт, главен изпълнителен директор на T-Mobile в прессъобщение на компанията.

Затова предлагането на фиксиран интернет до 5G рутери, чрез мобилен сигнал за момента е най-добрия бизнес модел пред T-Mobile. Компанията планира постепенно да осигури покритие на цялата страна, като в периода от 2018 до 2021 г. ще бъдат инвестирани общо около милиард евро. От 2020 г. започва изграждането на 5G мрежи в големите градове и областните центрове, като това ще приключи към 2023 г.

Nokia HQ

A1 продължава брака с Nokia

В същото време, лидерът на мобилния пазар в Австрия – A1, обяви, че избра Nokia за свой доставчик на 5G оборудване. Това е важна новина, покрай всички обвинения от САЩ към водещия мрежови производител Huawei и призиви за забраната му в Европа при изграждане на следващото поколение мобилни мрежи. A1 има дълга история с партньорството си с Nokia, така че тази новина само бетонира позициите на финландците при водещия австрийски телеком.


Изборът на Nokia от A1 може да се пренесе и в България


Много е вероятно, когато започне изграждане на 5G мрежа в България, този избор да се пренесе и на родна почва.

Няма достатъчно налична информация за това какъв вендор е избрал T-Mobile за мрежата си в Австрия. Звеното в САЩ обяви, че ползва оборудване на Nokia и Ericsson. В Европа, точна информация за момента няма. Компанията-майка Deutsche Telekom за момента защитава необходимостта от Huawei на Стария континент, като при 5G тестовете си в Берлин е използва оборудване от китайския производител.

Относно плановете на A1 за 5G в Австрия, най-вероятно съвсем скоро ще очакваме подобна новина от тях. Компанията осъществи тест на новата мрежа през януари в градчето Гмюнд, разположено до северната граница.

Прилики и разлики с България

Мобилните пазари между България и Австрия имат доста допирни точки. Най-директната е факта, че в двете страни активно участва A1. Българското звено все още държи първото място по брой абонати, като има 3.93 млн. абонати. Вторият „Теленор България“ е с 3.07 млн. потребители. Ситуацията е сходна в Австрия, но през последните две години настъпват промени. A1 държи към края на 2018 г. разполага с 5.36 млн., а T-Mobile е със 7.19 млн. абоната.

Другата прилика е, че реално в двете държави основните играчи са трима. В България това е „Виваком“, докато в Австрия е H3G. Пазарните позиции между трите компании не са толкова значително раздалечени, като всяка е силна в даден телеком сегмент и може да обърне в ситуацията в мобилния.

Има и няколко съществени разлики. Първата е, че държавният регулатор в Австрия е разпределил значително много по-голям радиоефир спрямо българския. Тук не става дума само за по-късите вълни в 3.5GHz и 3.7GHz, които са определени от ЕС за основни за развитие на 5G. Австрийската държава е освободила и ключовите ленти в 800MHz, където вълните са достатъчно дълги за национално покритие. В България, той е блокиран от военните и е пряко обвързан с покупката на нови изтребители.


Българските 5G мрежи ще започнат да се появяват едва, когато се освободят достатъчно честоти


Именно това е и причината, родните оператори да се въздържат от планове за 5G мрежи. Въпреки това, A1 обяви и потвърди своята готовност да пусне такава в максимално бързи срокове, когато има достатъчно наличен ефир за това.

Другата голяма разлика е в парите, които получават операторите от всеки клиент. Т.нар. показател ARPU или средномесечен приход от абонат в Австрия е по-висок. T-Mobile отчита 16 евро средно за 2018 г., докато A1 – 12 евро. В България, „Теленор“ успява за момента да обяви най-високото ARPU от трите оператора – 7 евро средно на месец приход от абонат. Разликата е почти двойна.

Свързани статии

Back to top button