НОВИНИТЕЛЕКОМИ

A1 спечели търга за 5G честотите в Австрия

A1 Group спечели националния търг за разпределение на радиочестотите от 3.5 GHz в Австрия. Новият ефир е предназначен за изграждане на мобилна мрежа от пето поколение (5G) в страната. Телекомът получава почти цялата лента в диапазона от 3.4 до 3.8 GHz или 39 блока по 10 MHz за 64.3 млн. евро.

Австрия е сред първите държави в Европа, които вече разпределят нови честоти за изграждане на 5G мрежи. В края на миналата година Италия, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, започнаха да разпределят части или целия радио спектър в определените от ЕС ленти в 3.5 GHz.

В Германия търгът за момента буксува, заради жалби на местните оператори, които се обявиха срещу условията наложени от националния регулатор. Очаква се през 2019 г. доста от европейските държави да разпределят ресурса в 3.5 GHz, за да може да се стимулира развитието на 5G.

Италия търг за 5G

Италианците сигурно са полудели

Честотите са кръвта по която текат мобилните услуги на телекомите. Един от проблемите с който се сблъскват опеараторите на Стария континент са високите цени. Силната конкуренция в Европа и практиката в повечето държави да се организират търгове вдига стойността на честотите до умопомрачителни нива.

В Австрия A1 получава почти цялата лента за 64.3 млн. евро. Това обаче са джобни пари, спрямо това, което операторите плащат за радио лиценз в Италия. В организирания търг във втората половина на 2018 г. телекомите в крайна сметка разпределиха 14 блока в три честотни ленти (700 MHz, 3.7 и 26 GHz) за шокиращата сума от 6.55 млрд. евро.


6.5 млрд. евро струваха на операторите новите честоти в Италия


Половината от парите бяха дадени именно в спектъра от 3.7 GHz. Той беше поделен между четири оператора за сумата от 4.35 млрд. евро. Огромните суми бяха достигнати след наддаване на „живот и смърт“ между компаниите, които взеха участие. Крайната цена се оказа и над три пъти от очакваната от италианското правителство.

Във Финландия ситуацията беше доста по-умерена, там три телекома си разпределиха почти целия ефир в диапазона от 3.4 до 3.8 GHz за общо 77.8 млн. евро.

Готовността в България

Българското звено на A1 Group потвърди публично готовността си да пусне 5G мобилни мрежи в страната през 2020 г. при създаване на необходимите условия. Сред последните се включват освен наличието на достатъчно честоти, така и на нови устройства, които поддържат технологията.


„Надяваме се българските институции да направят стъпките, за разпределяне на необходимите честоти за 5G мрежа” Тодор Ташев


„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти“, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България. Ташев повтори отговора на оператора при запитването на TechTrends за развитието на 5G в България.

Тодор Ташев A1

„Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределят необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, добави Тодор Ташев.

Българската реалност за момента не е на страната на телекомите. Ключовите за операторите честоти в 700 и 800 MHz продължават да са блокирани, като тези в последната лента са пряко обвързани с покупката на нов изтребител за ВВС на страната. Ситуацията за момента е патова и в 1800 MHz, където трите основни телекома – A1, „Теленор“ и „Виваком“ – са заявили 2×5 MHz всеки, но за момента свободни има само 2×10 MHz.

Телекомите желаят да поемат първо тези честоти, преди да започнат разпределението на по-късите вълни в диапазона от 3.5GHz.

Няма търг – действайте

Има една голяма и съществена разлика в досегашното разпределение на спектъра в България спрямо това в страните от Западна Европа. В страната истински търгове не се организираха, като практиката на местния регулатор през годините е различна. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разпределя ефира срещу заплащане на лицензна такса, която се определя по специална формула. Точната тарифа зависи от размера и вида на лентата, която е заявена.


България няма практиката да разпределя радиочестотите чрез търгове


Когато претенциите за ефира са повече от наличностите, регулаторът се опитва максимално да избяга от идеята за търг. Това е нож с две остриета. От една страна, по този начин КРС успя да запази ефира за нови играчи, като „Макс телеком“ и „Булсатком“, които нямат ресурси да наддават срещу трите големи телекома. От друга, понижи доста цените, на които държавата може да предостави радио честотите на компаниите. Съответно и парите, които влизат в хазната са доста по-малко. Това е доста видно, предвид резултатите, които постигна Италия.

Призиви за търгове на честотите в 1800 MHz имаше по времето, когато Telenor Group оперираха в страната. Тогава норвежците бяха готови да платят, само и само да придобият ленти в апетитния спектър. Ако оставят някой от конкурентите си без допълнителни честотите беше бонус. Смяната на собствеността, доведе и до промяна на риториката. Сега, „Теленор България“ настоява за „справедливо разпределение“ на ефира.

Индикациите в момента загатват, че КРС няма да се ангажира с търгове. Ситуацията в 1800 MHz се очаква скоро да се разреши, така че трите оператора да получат заявените 2×15 MHz. В 800 MHz и да искат, няма как да се разпределят лентите, докато България не придобие нов изтребител. При 3.5GHZ има предостатъчно ресурс, който да задоволи операторите по схемата, която регулаторът прилага през последното десетилетие. Така, че вероятността телекомите да им се наложи да развържат кесията, по начина, по който техните колеги направиха в Италия е малко вероятна.

Свързани статии

Back to top button