НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Телекомите в Германия се обединиха срещу регулатора за 5G честотите

Мобилният оператор Deutsche Telekom (DT) се присъедини към своите конкуренти и се обяви срещу изискванията, които германския националния регулатор постави за разпределение на допълнителни честоти за разработване на 5G мрежи в страната, съобщи сайтът telecoms.com. Според лидера на телеком пазара в най-голямата европейска икономика, в условията на търга за предоставянето на допълнителен радио ефир има неравнопоставеност между различните участници. DT обяви, че ще обжалва решението за начина по който ще се проведе цялата процедура. Така, бившият държавен телеком монополист се присъединява към своите основни конкуренти от Telefonica и Vodafone, които вече подадоха жалби в германския съд.

Сурови изисквания

Федералната мрежова агенция (или Bundesnetzagentur на немски) обяви през ноември 2018 г. условията за предоставянето на допълнителни честоти в следните два спектъра – 2100 MHz и 3600 MHz. Условията, на които трябва да отговарят операторите, които имат достъп до тях обаче са доста сурови. Телекомите, получили новите лицензи, трябва до края на 2022 г. да осигурят минимални скорости на пренос на мобилни данни от 100 Mbps при покритие на 98% от населението, както и по всички федерални и основни пътни артерии и железопътни линии. До края на 2024 г., операторите трябва да покрият всички останали първостепенни пътища със същите скорости, както и да осигурят поне 50 Mbps връзка до по-малките населени места, второстепенни жп. линии, пристанища и основни речни маршрути. Всеки един телеком, който получи допълнителните честоти е задължен да изгради до края на 2022 г. хиляда 5G базови станции и още 500 нормални базови станции, които да покрият необслужваните в момента от операторите отдалечени региони. Освен това самите честоти не са подходящи и икономически изгодни за изграждането на национално покритие. Тъй като вълните при 2100 MHz и 3600 MHz са сравнително къси и с малък обхват, те са по-практични за големи населени места и добавка към други ленти.

Двойни стандарти

Проблемът не се съдържа толкова в големите инвестиции, които всеки един от операторите потенциално трябва да направи. Той е заровен в условието, че за компаниите, които тепърва навлизат на германския мобилен пазар ще има смекчени изисквания за покриване на лиценза. Стремежът на Bundesnetzagentur е да насърчи конкуренцията и да разшири потенциалните играчи, които ще оперират в страната. DT решава да обжалва именно този елемент в решението на регулатора, докато Vodafone и Telefonica се концентрират по-скоро върху изискванията за покритие. Последните са обект на критика и от Световната асоциация на мобилните оператори (GSMA), която призовава, че с подобни условия ще се забави пускането на 5G мрежи в Германия. Като добавка към по-стриктните правила, големите телекоми ще трябва да отворят мрежите си и да предоставят национален роуминг на виртуалните мобилни оператори (MVNO – или такива, които нямат собствена инфраструктура). За компании като DT в един момент трудно може да излезе сметката, след като трябва да налеят големи инвестиции за развитие на собствени мрежи от пето поколение (5G), но след това ще трябва да ги предоставят наготово на свои потенциални, по-малки конкуренти.

Свързани статии

Back to top button