НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“ започна 5G тестове в София и Хасково

Теленор“ започна тестове на своята мобилна мрежа от пето поколение (5G), като вече разполага с две базови станции. Едната е разположена в централата на оператора в Бизнес парка в столичния квартал „Младост“. Втората е мобилна и нейната цел е да се тества в различни места в страната. При проведената демонстрация с журналисти в понеделник, тя беше разположена в Хасково.

По този начин, „Теленор“ се превърна във втория оператор в страната, който започва да изпробва новата мобилна технология. „A1 България“ положи началото на своите 5G тестове на 1 юли, като нейната базова станция е разположена на покрива на НДК в София. Третият оператор „Виваком“ също има разрешителни за ползване на необходимия радиочестотен спектър за подобни тестове, но за момента не е обявил официален старт на подобни тестове.

Да прегледаш пациент от 220 км

TELENOR-JUL22-Prof-Baltov-VR

„Теленор“ демонстрира първият 5G видео разговор, но акцентът на събитието имаше друга по-практическа част. Операторът предпочете да демонстрира възможностите на новите мрежи по малко по-специализиран начин – чрез провеждане на преглед на пациент от разстояние в реално време.

Т.нар. телемедицина позволява на доказани специалисти в определени области да помагат на по-общо подготвени лекари при спешни случаи. В конкретния пример беше разигран следния сценарий – „Бърза помощ“ се отзовава на сигнал за проблеми на възрастна жена в Хасково, която разполага с дълга история и операции на гърба и крака и нови болки на същите места.

На помощ на лекаря от линейката, се „притичват“ проф. доктор Асен Балтов, главен изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и проф. доктор Диян Енчев, началник „Травматологичен комплекс“ в същата болница. Двамата осъществяват дистанционен преглед в реално време, като първият се намираше в централата на „Теленор“ в София, докато втория в своя кабинет. Чрез 360-градусова камера и шлемове за виртуална реалност (VR), докторите можеха да разгледат пациентката, а чрез лекаря да разберат повече за частичната анамнеза.


asen-baltov-pirogov-quote„Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“ проф. доктор Асен Балтов, „Пирогов“


След консултация между тримата, по-опитните специалисти препоръчват да се направят конкретни изследвания, за да може по-прецизно да се разберат причините за проблема.

„Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, обяви проф. Балтов. Той допълни, че за България това може да помогне много в здравеопазването, особено предвид недостига на ресурси и специалисти в различните краища на страната.

5g-graphic-network1

През последните години, редица болници в по-малките населени места бяха затворени или с изключително орязан медицински състав. Което може да постави в риск хора при по-спешни случаи. Ползването на подобна технология, ще позволи по-доброто използване на медицинските ресурси в страната. Предимството на 5G е, че предоставя високоскоростна мобилна връзка с минимално или никакво забавяне.

В конкретния случай, новата мрежа позволява VR конферентна връзка с високо качество, в реално време, без насичане или забавяне. Което при по-спешни или критични пациенти, може да е от ключово значение за тяхното спасяване.


jason-king-telenor„5G ще подобри позициите на България в процеса на дигиталната трансформация“ Джейсън Кинг, „Теленор“


„Вярваме, че 5G не става дума само за много по-висока скорост, но и отваря изцяло нови възможности на практика“, обяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“.

„5G ще подобри позициите на България в процеса на дигиталната трансформация“, допълни той. „Искаме да можем да предоставим нови начини за комуникации, нови услуги и нови бизнес модели.

Според него, все още не може да обхванем истинските възможности, защото 5G ще развие тепърва въображението ни. Много услуги и приложения ще се появяват за които в момента дори не се сещаме.

Тристранно разбирателство

TELENOR-JUL22-Zhelyaskov-King-Rahal-5G-Call

Подкрепа за развитието на 5G технологиите все повече изразяват политиците, които са ангажирани директно с телеком сектора. На демонстрацията на „A1 България“, присъства председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров. На събитието на „Теленор“ освен него, сред гостите беше и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той потвърди изказваната от началото на годината теза, че трите страни – регулатор, правителство и телекоми – трябва да работят в синхрон, за да може да се разгърне ползотворно 5G технологията. Министър Желязков повтори и трите проблема, които стоят пред операторите за налагането на новата технология.


rosen-jelyazkov-mtits-quote„Държавата трябва да направи три неща – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с понижение на тарифите и намаляване на административната тежест“ Росен Желязков, МТИТС


„Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с понижение на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест (процесът по издаване на строителни разрешителни – бел. ред.)“, коментира Желязков. Той допълни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и КРС разбират значимостта на тези препятствия и, че има изключително ползотворен диалог с операторите по темите.

В техните компетенции обаче са само два от трите проблема. Третият, който е свързан с издаването на строителни разрешителни, с което узаконяването на модернизацията на мрежата да става по-бързо и евтино, е сред отговорностите на Министерството на благоустройството и регионалното развитие (МРРБ).

Технология, честоти и разрешителни

5g-speed

Всички 5G тестове в България се и ще се провеждат на честоти в диапазона 3.5 GHz. Именно в този спектър, КРС е издала на трите оператора разрешителни за временно ползване. Всички те са с валидност до края на годината, докогато и телекомите ще могат да извършват тестовете. Възможно е, някой или и трите да решат да подновят разрешителните ако искат да продължат с изпробването на новата технология.

Самата 5G мрежа в момента в България и по целия свят е на принципа Non-standalone, което означава, че тя работи в комбинация с 4G инфраструктурата. За напълно самостоятелни базови станции все още няма напълно изградена и приета стандартизация, което се очаква да се случи през следващите няколко години. „Теленор“ използва за нуждите на 5G тестовете оборудване на Huawei, което е обяснимо, предвид факта, че цялата мрежа на телекома е изградена от китайския доставчик.


jason-king-telenor„Първият търг за допълнителни честоти очакваме да бъде за 3.5 GHz“ Джейсън Кинг, „Теленор“


Спектърът в 3.5 GHz ще бъде и най-вероятния, който първи ще бъде разпределен за развитие на 5G мрежите в България. Тези очаквания са ги заявявали трите оператора и бяха потвърдени от Джейсън Кинг по време на демонстрацията на „Теленор“ в понеделник.

„Пълно търговско разгръщане на 5G ще отнеме няколко години, за да се изгради напълно“, коментира Кинг. „Все пак става дума за цяла екосистема, в която имаме освен инфраструктура, радио честоти, но и устройства и приложения към тях“.

„Имаме много конструктивен диалог с държавата. Първият търг за допълнителни честоти очакваме да бъде за 3.5 GHz“, допълни Кинг, без да уточнява кога точно може това да се случи. Във всички случаи няма да стане преди края на 2019 г., докогато е резервиран по-голямата част от спектъра с временните разрешителни.

Свързани статии

Back to top button