РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S10 Plus: Южнокорейският флагман отвръща на удара

Серията Galaxy S заема централно място в смартфон портфолиото на Samsung. Тя дори определя посоката, в която се развива компанията, като производител на умни телефони. Това е нормално, защото именно първият Galaxy S полага пътя на компанията към лидерството ѝ на пазара. Новият Samsung Galaxy S10 Plus продължава това наследство и може да се каже, че готов да носи тежката корона на един от най-добрите модели за 2019 г. до момента.

Ако трябва да бъда честен, малко са моделите на южнокорейския гигант, които са успявали да ме грабнат. Досега имаше две изключения – Galaxy S6 Edge и злополучният Galaxy Note 7. Първият представи извитият в ъглите екран, което успя да диференцира моделите на Samsung от тълпата. Вторият, разви и оптимизира това дизайнерско решение и демонстрира както стилен външен вид, така и интегрира доста технологични възможности, които го превърнаха в доста балансирано устройство.

Следващите модели на Galaxy S серията просто надграждаха с бавни стъпки положеното до момента. Малко по-добри камери, противоречивия асистент Bixby, по-големи екрани, по-голяма батерия. S9 моделите бяха добри, като Plus версията си заслужаваше като технически характеристики, но не и като цена, а самото устройство беше дебело и тежко.

Samsung определено са натиснали педала, след като миналата година Huawei представиха наистина впечатляващи смартфони в лицето на P20 Pro и Mate 20 Pro. Новият Galaxy S10 Plus спокойно може да се пребори с последния по много показатели, без камерата. Което е и целта на южнокорейския гигант.

Samsung Galaxy S10 Plus Infographic

„Галактика“ на диета

Това, което прави впечатление е, че ако наредите трите модела от тазгодишната Galaxy S серия много трудно ще можете от пръв погледа да различите кой кой е. Външните разлики са в детайлите, а не като миналогодишната серия, в която S9 Plus беше осезаемо по-големия и по-тежък смартфон.

Инженерите от Samsung определено са работили доста усърдно, за да вталят Galaxy S10 Plus. Смартфонът е тънък почти колкото базовия модел, но запазва по-голямата батерия, повечето камери и екстри, които ги отличават един от друг.

Galaxy Note 7 първи напипа правилната формула за габарити и извитост на дисплея, като S10 Plus успешно я надгражда.

Защо толкова наблягам на този факт? Причината е проста – ефектът на елегантния дизайн с извит от двете страни екран и комбинацията от стъклен корпус с метална полирана рамка се губи ако устройството е по-дебело. Galaxy Note 7 първи напипа правилната формула по отношение на габарити и извитост на дисплея, с което да бъде удобен за ползване и приятен за окото.

Samsung Galaxy S10 Plus успява да повтори този ефект. Останалите елементи на смартфона са горе-долу това, което може да очакваме от флагман на южнокорейския гигант. Полирана алуминиева рамка, стъклен корпус, 35мм жак за слушалки, разположен в долната част до USB Type-C конектора.

Бутонът за включване е от дясната страна, а в ляво са разположени бутоните за управление на звука и под тях специален, с който се активира асистента Bixby. Последният по мое лично мнение е напълно излишен и само усложнява иначе простия дизайн. Но опитите на Samsung да наложат своя гласов асистент продължават.

Samsung Galaxy S10 Plus 2

Ах, този екран

Един от най-големите акценти на Galaxy S10 Plus е неговия екран. Той заема почти цялата предна част и е почти безрамков. Samsung запазват традицията да не залагат на „прорез“ в дисплея, в който се поместват камерите и сензорите. Компанията залага на един друг метод, който може би ще стане доста популярен през тази година. Това е изрязването на „дупка“ в дисплея в горния десен ъгъл, в който са поместени предните камери. В случая със Samsung Galaxy S10 Plus това са два 10MP и 8MP сензора, като вторият е дълбочинен.

Galaxy S10 Plus няма досадния прорез, но камерите са поместени в „дупка“ в екрана в горния десен ъгъл.

Те не са толкова важни, защото 6.4-инчовия екран просто взима дъха. Той е AMOLED с разделителна способност от 1440×3040 точки в съотношение 19:9. Екранът предоставя доста ярка и детайлна картина, като Samsung определено се опитва да се нареди сред лидерите по този показател. Galaxy S10 Plus поддържа стандарта HDR10+ за по-контрастни изображения.

Трябва да вмъкна едно уточнение, Samsung залага в настройките по подразбиране по-ниска резолюция, за да пести батерия. Така, че за да се насладите в пълния блясък на екрана е хубаво да се разровите в опциите. В тях има и доста допълнителни за настройване на яркостта, които са полезни при ползване в слънчево време например.

Samsung Galaxy S10 Plus 3

Сега, малко за „дупките“. Тяхната роля е като на „прореза“, но когато използвате приложение, браузър или филм, които са ярки в ъглите, те просто могат да ви избодат очите. Мястото за камерите просто седи като контрастно черно пространство. Samsung хитро са подбрали изображенията за заден фон да са тъмни в горния десен ъгъл и ако ги използвате няма да ви прави впечатление. Има софтуерна опция да се сложи лента в цялата горна част, с което ги закрива, но елиминира част от иначе перфектния екран.

Какво мисля за тях? Предпочитам ги пред „прорезите“, но си остават досаден детайл.

Ултразвукова биометрика

Samsung влиза в клуба на производителите, които интегрират сензора за пръстови отпечатъци под екрана. За разлика от Huawei, които ползват фотонна технология (чрез светлинен сигнал), южнокорейския гигант разчита на ултразвук, за да разчете данните от пръста ви. И в двете технологии се изисква да задържите и дори леко да натиснете екрана, за да се отключи смартфона.

Вграденият в екрана сензор за пръстови отпечатъци работи бързо, но изисква привикване.

При Samsung става може би с една идея по-бързо, просто трябва да успее да го отчете. Което поне при мен не винаги ставаше от раз. В някаква степен това се дължеше на липсата на навик, къде точно да сложа пръста или факта че трябва да задържа спрямо бързото докосване на традиционния физически сензор.

Технологията определено е обещаваща, но има още малко да се поработи върху нея.

Samsung Galaxy S10 Plus 4

Тройната камера

Стигаме до момент в който изпитвам смесени чувства. Това са основните камери. При Galaxy S10 Plus те са три на брой – една стандартна 12MP, още една 12MP с двукратно оптично приближение (телефото) и 16MP широкоъгълна. През годините се наложи тезата, че смартфоните на Samsung могат да правят едни от най-добрите снимки. Което е много преувеличено.

В периода 2011-2015 г. отличниците в това отношение бяха Nokia и Sony, като Apple успяваха да компенсират слабия хардуер с добър софтуер. След това Huawei възроди идеята за комбинацията от няколко камери и добри алгоритми за обработка, с което постепенно се наложи. През 2018 г. китайският гигант отнесе конкуренцията като върна и 40MP сензор обратно в мобилните телефони. Google и техните Pixel модели правят много добри снимки главно, заради мощния софтуер на интернет гиганта.

HTC успя да ме впечатли миналата година, най-вече заради комбинацията от използването на Sony сензор и добър софтуер. Samsung и LG винаги са били на втора линия в това отношение.

Комбинацията от телефото и широкоъгълна камера е много практична в различни ситуации.

Все пак, как се справя Galaxy S10 Plus със снимките? Доста по-добре от предишните си модели, но все още не може да се конкурира толкова ефективно с Huawei. Комбинацията от телефото и широкоъгълна камера е доста удобна. Преминаването от нормален режим, към панорамен или оптично увеличение става лесно и бързо. Снимките са с добри детайли. Телефото сензорът помага доста при снимане на отдалечени обекти.

Видеото е качествено, като основен акцент тук отново се пада върху възможността за запис на Super Slow Motion – забавено видео до 960 кадъра в секунда.

Ахилесовата пета на Galaxy S10 Plus са кадри с много голямо увеличение и при ниска осветеност. Снимките не са лоши, просто се подгответе за компромиси, ако сте перфекционисти. Качеството като цяло варира, затова е хубаво да правите по няколко кадъра наведнъж и после да изберете най-подходящата.

По този параграф заключението е, че камерите са доста добри и надграждат предишните Galaxy S модели, но определено моделът няма да е лидер тази година. Ще видим как се справя Nokia 9 PureView, смартфоните на Sony и най-вече какво ще изкара Huawei.

Samsung Galaxy S10 Plus 6

Верни на традициите в софтуера

Samsung е един от производителите, които все още твърдо залага на модифицирана версия на Android. Операционната система е в своята най-модерна итерация 9.0 Pie, но е специално надградена от южнокорейския производител.

Galaxy S10 Plus е бъкан с допълнителен софтуер, който няма да можете да изтриете. Освен приложенията на Google, тук идват и редица програми на Samsung. Интерфейсът също е доста променен. Най-съществената промяна е в замяната на Google Assistant с Bixby. Гласовият асистент има допълнителни функции, които можете да активирате в настройките.

Samsung се опитват прекалено агресивно да наложат своя гласов асистент Bixby.

Различни други екстри, като анимирани декстопи, изглеждат готино, но имайте предвид, че хабят по-бързо батерията.

Същото важи за Always-on функцията – това е възможността да се изобразява базова информация на екрана, дори, когато е изключен (въведена от Nokia под името Glance през 2011 г.). Опциите за промяна на изгледа са доста, някои от които придават напълно ново усещане на устройството. Това е и една от допълнителните функции, която лично мен ми допада много.

Като цяло оставам привърженик на максимално изчистения Android. Въпреки, че при Galaxy S10 Plus забавяне от допълнителните екстри и интерфейс не се усеща, заради мощния хардуер. Но чисто като удобства и интуитивност простото винаги е по-добро от сложното. А голяма част от надгражданията са или свързани с услуги и продукти на Samsung, които можете да свалите отделно, или чисто естетически с минимална добавена стойност.

Samsung Galaxy S10 Plus 5

Хардуер и батерия

Безспорно Samsung Galaxy S10 Plus има един от най-мощните хардуери за момента. Бърз 7nm чипсет и осемядрен процесор от последно поколение. 6GB оперативна памет и предостатъчно място за съхранение. Споменах, че всичките допълнения, които технологичният гигант е надградил на Android не оказват влияние на производителността на смартфона. Причината за това е именно в добрия хардуер.

Голямо подобрение е батерията, която е с 4 100 mAh капацитет. Тя позволява на смартфона да издържа близо два дни при умерено ползване и изключени екстри (анимации, по-ниска резолюция, намалена яркост и др.). Дори с активна употреба ще успеете без проблем да изкарате един пълен ден и част от следващия.

Galaxy S10 Plus не само се зарежда безжично, но може да дава електричество на други устройства.

Освен това Galaxy S10 Plus идва с безжично индукционно зареждане, което е двупосочно. Тоест, подобно на Mate 20 Pro можете да зареждате други устройства с него, които притежават технологията. В случая с Galaxy S10 Plus това може да са новите безжични слушалки тип „тапи“ – Samsung Buds. Готина и удобна екстра.

Заключение

Galaxy S10 Plus е достоен конкурент за категорията премиум флагман за 2019 г. Устройството има силен хардуер, добри камери, елегантен дизайн и наистина страхотен екран. Всичко това идва на висока цена. За разлика от миналогодишния модел, новият Galaxy S10 Plus идва на цена от 1 949 лева без договор. Което го поставя в горния спектър на най-скъпия сегмент смартфони, засега. С появата на гъвкавия Galaxy Fold, ще видим нова категория, която достига цени от 4 000 лева.

Няма какво да се лъжем, Galaxy S10 Plus като качества е един от топ моделите до момента. Просто цените на смартфоните като цяло във високия сегмент са прекалени и като цяло не ги оправдават.

Това е най-големият проблем на Galaxy S10 Plus. Останалите два модела от S серията просто не хващат толкова окото като функции и възможности. Което прави Galaxy S10 Plus най-добрият избор ако се абстрахираме от цената. Другите недостатъци са вече споменатия надграден софтуер, но ако сте потребители на устройства на Samsung ще се чувствате като у дома си.


  • Елегантен дизайн
  • Страхотен AMOLED екран
  • Един от най-мощния хардуер до момента на пазара
  • Добра комбинация от телефото и широкоъгълна камера
  • Издръжлива батерия с двупосочно безжично зареждане
  • Твърде много инсталирани приложения
  • Надграденият софтуер няма толкова висока добавена стойност
  • Bixby бутон
  • 1 949 лева стартова цена

Samsung Galaxy S10 Plus

Дизайн - 9
Софтуер - 7.5
Хардуер - 10
Камери - 8
Батерия - 9.5
Цена-качество - 7.5

8.6

Отличен

Един от най-добрите флагмани до момента за 2019 г., но продължава тенденцията за високата цена.

User Rating: 3.6 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button