РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Huawei P30 Pro: Да преоткриеш камерата в смартфона

Трансформацията на Huawei във водещ производител на смартфони не стана за една нощ. В началото китайската компания направи няколко малки, но смели стъпки. Може да проследим, като първата по-важна такава с дебюта на P9 Plus през 2016 г. Той измени напълно индустрията със своята двойна камера. Иновативността не беше в самата конфигурация, а по-скоро в нейното приложение. След това, Huawei постепенно започна да гледа към високия клас смартфони, с P10 Plus и Mate 10 Pro, които особено по отношение на камерите бяха сред лидерите.

Истинският скок дойде през изминалата 2018 г., когато на пазара дебютираха P20 Pro и Mate 20 Pro, двата модела отчетоха завръщането на 40MP сензори и налагането на тройните камери. Независимо от опитите на редица други производители, комбинацията между силен хардуер и сравнително оптимизиран софтуер на приложението за снимане, превърна устройствата на Huawei в лидери при смартфоните. Особено, когато става дума за правенето на качествени кадри.

Още при представянето на P30 Pro, китайският гигант вдигна още по-високо летвата, като обещаваше невиждани до момента възможности за снимане в рамките на смартфон формата. Технологии, като напълно нов сензор при който зеления цвят е заменен с жълт за по-силна светлочувствителност и почти нощно виждане, специална призма, която създава детайлно петкратно увеличение. Малко са компаниите, които правят директни сравнения с конкурентни модели по време на официално представяне, но Huawei бяха достатъчно уверени да го направят.

Huawei P30 Pro Infographic

След близо десетдневен тест на P30 Pro може смело да заявим, че претенциите им имат доста солидно покритие. Особено, когато става дума за качеството на камерите.

Тук веднага изниква основния въпрос – предвид големите неизвестни, покрай забраната за търговия с компании от САЩ и всичките последствия, има ли смисъл да се прави подобно ревю? Определено има, защото P30 Pro излезе на пазара, преди Белия дом да вкара Huawei в забранителния списък. Което означава, че смартфонът разполага с поддръжка на услугите на Google до края на експлоатацията му, както и потенциални ъпдейти по сигурността на Android.

Дали ще получи обновяване до версия Q на операционната система е още рано да се каже. Има такава надежда, предвид факта, че за Mate 20 Pro е планиран такъв ъпдейт по-късно през годината. Поради тези причини, обтегнатите отношения между САЩ и Китай, засега не се очаква да засегнат моделите, които са в продажба на Huawei.

Нощта става ден

Huawei P30 Pro Review 2

Директно скачаме на камерите. Основните са три плюс четвърти ToF (Time of Flight) сензор, като последния помага да се определи по-добре разстоянието до различните обекти в кадъра. Главната камера е 40MP с 1.6/f бленда и е подходяща за стандартни снимки. Втората е 20MP широкоъгълна, а третата е 8MP телефото с петкратно оптично приближение.

Освен богатия набор от мегапиксели, Huawei заедно с близкото си партньорство с германския концерн Leica, разполага с няколко доста големи коза в ръкавите. Първият е в самите сензори. Те не са традиционните RGB (с червен, зелен и син), а са RYYB, в които зеления спектър е заменен с два жълти. Според Huawei, това дава значително предимство на камерите при снимки с намалена или почти липсваща светлина. Ако при представянето на смартфони, подобно твърдение може да предизвика скептичността на публиката, при самите тестове, P30 Pro определено се справя с една идея по-добре при намалена светлочувствителност.

Нощният режим

Снимки с Huawei P30 Pro 1
Бюстът на Петър Берон беше в пълна сянка забутан зад лампите в парка.
 Нощният режим Снимки с Huawei P30 Pro 13
 Нощният режимСнимки с Huawei P30 Pro 12
С изключен Нощен режим Снимки с Huawei P30 Pro 14

  Истинската сила на устройството е като се активира специалния нощен режим. При него буквално нощта може да стане ден, като образите на моменти са нереално ярки и детайлни. С минимално осветление, можете да различите отделни обекти, като сгради и дървета вечерно време, както и да снимате без проблеми нощното небе.

  Тези наистина феноменални резултати са доста по-добри от всичко, което към май 2019 г. има на пазара, включително и при сравнения на нощния режим на Motorola One Vision или опитите на Nokia 9 с петте си камери.

  Те се постигат с две малки уловки. Първата е, че въпреки силните си възможности, за правенето на снимки е необходим поне минимален източник на светлина. Все още не можете да използвате телефона си за истинско нощно виждане.

  Втората е, че специализираният режим изисква малко повече време, в което да задържите телефона си срещу обекта на снимане. При него се прави дълга експозиция от порядъка на 5-6 секунди, с която се събира максимално много информация, за да може после да се компилира детайлен кадър. Това прави нощния режим непрактичен за снимане на движещи се обекти.

  Една композиция – множество възможности

  Huawei P30 Pro Review 7

  Другият нов момент в камерите на Huawei P30 Pro е телефото сензора. Ако се загледате, ще видите, че е с необичайна квадратна форма. Huawei използват стандартна камера с двукратно оптично приближение пред която е разположена специална призма. Чрез нея се постига качествено реално петкратен зуум и се подобрява дигиталния, който може да достигне до внушителния фактор 50.

  Петкратното приближение е истинската сила на P30 Pro, защото представя доста добър детайл и яркост на кадъра. Превключването между широкоъгълен, нормален, дву и пет кратен зум става бързо и лесно с едно натискване. Винаги можете ръчно с жест по екрана да го нагласите спрямо стойността, която ви трябва.

  Нормален режим Снимки с Huawei P30 Pro 7
  С петкратно приближение Снимки с Huawei P30 Pro 6
  И с десетократен zoom Снимки с Huawei P30 Pro 5

   Това придава голяма универсалност и е изключително практично за потребители, които обичат да пътуват и снимат градска среда. С Huawei P30 Pro можете да направите до три различни кадъра на един и същи обект и всеки от тях да има своя чар и фокус.

   След петкратното увеличение, дигиталния зуум започва да си казва лошата дума и, макар да дава избор на потребителите, не е за предпочитане да се ползва. Просто, нещата стават размазани, а при 50-кратното приближение, ще ви трябва статив, за са можете да се фокусирате върху даден обект, тъй като всяко трепване на ръката, ще измести кадъра.

   Софтуер със смесени чувства

   Huawei P30 Pro Review 8

   Докато сме на тема за камерата е хубава да поговорим малко за софтуера. Тук, чувствата ни са смесени. Силната страна на приложението на Huawei за камерата е, че разполага с наистина много функции и възможности за настройване. Режимите се сменят бързо и лесно в лента над бутона за снимане. Освен стандартните и вече споменатия нощен, тук фигурира и професионален такъв, в който ръчно можете да нагласяте фокуса, ISO-то и други опции. Списъкът е дълъг, а възможностите много.

   Един от основните недостатъци е, че повечето режими са специализирани за определен сензор. Докато преминаването от широкоъгълния 20MP към този за телефото става с едно натискане, 40MP камера е извадена от опциите по подразбиране. За да я активирате, трябва да влезете в настройките и да смените разделителната способност на снимките. В момента, в който смените режима, автоматично се сменя необходимия сензор, но това не важи за 40MP камера и всеки път трябва да преминавате през ръчното ѝ активиране.

   Този проблем се решава с прост софтуерен ъпдейт, при който при нормални снимки тя се задава по подразбиране и съответно се сменя с другите, когато е необходимо. Сега, това не се прави и крайният резултат е, че обикновените кадри се снимат с 8MP сензор и може да не са толкова детайлни, колкото ако се правят с 40MP.

     Добър кадър с AI и приближениеСнимки с Huawei P30 Pro 8
   Същата снимка без AI Снимки с Huawei P30 Pro 15 

    Друг елемент, който предизвиква смесени чувства е включения асистент с елементи на изкуствен интелект. Той присъства силно в повечето устройства на Huawei и някои на Honor още от миналата година и неговата задача е автоматично да засича композицията, която се снима. След което автоматично да оправя кадъра, като засилва цветовете или подсилва светлината в зависимост от ситуацията, замъглява фона и др.

    При Huawei P30 Pro крайният резултат е противоречив. На моменти, софтуерът може да направи страхотни кадри, в други, прекалява с ефектите. В някои случаи, толкова може да подсили цветовете, че да получите почти лилаво небе. Но, не са малко снимките, в които се справя повече от отлично.

    Красивият флагман

    Huawei P30 Pro Review 5

    Ако оставим настрана камерата, Huawei P30 Pro разполага с доста предимства, които са характерни за флагманския клас. Красив дизайн, който комбинира полирана метална рамка с двойно заоблено стъкло на предния и задния панел. Екранът също е извит от двете страни. Добро впечатление прави цветовия градиент при цвета Aurora, в който прелива от леко златисто към синьо. Цялата изработка е стабилна, без излишни ръбове, дефекти или слаби места.

    Дисплеят е 6.47-инчов OLED с разделителна способност от 1080×2340, предвид, че е производство на Samsung, южнокорейския гигант си е запазил за своя S10+ по-добрия QuadHD+. Като изключим по-големия обем пиксели и двата смартфона са достатъчно ярки и с добро възпроизвеждане на цветовете.

    Huawei P30 Pro Review 3

    Силна страна на Huawei P30 Pro е в скенерът за пръстови отпечатъци, разположен под екрана. Той е подобрен спрямо Mate 20 Pro и като бързина и прецизност на разпознаване е съпоставим с този на Samsung S10+.

    Флагманът на Huawei е достатъчно бърз с обновения чипсет Kirin 980 с осемядрен процесор и всичко работи бързо и без видими забавяния. Батерията е голяма 4 200 mAh и разполага с екстри, като двупосочно индукционно (безжично) зареждане и USB Type C порт за зареждане и прехвърляне на данни. Версията, която тествахме е с 8GB оперативна памет и 256GB място за съхранение, което би трябвало да стигне, дори ако решите да запазвате снимките в RAW формат.

    Предната камера е 32MP и поддържа HDR, което позволява провеждането на доста детайлни конферентни разговори, стриймване или прости селфита.

    Дребните камъчета и по-голямото препятствие

    Huawei P30 Pro Review 9

    Huawei P30 Pro не е съвършен и съответно лишен от недостатъци. От техническа гледна точка, те са обвързани с леки компромиси в звука, липсата на 3.5мм жак за слушалки и малко по-тежък, заради по-голямата батерия. Както и факта, че Samsung са си запазили QHD+ OLED екрана за своя флагман. Но това са дребни камъчета, които напук на поговорката, не биха преобърнали каруцата.

    По-големият проблем на Huawei P30 Pro се крие в прехваления от китайската компания интерфейс EMUI 9, който е надграден върху Android 9.0 Pie. Тук е необходимо да отбележим, че ако сте фенове на марката, най-вероятно сте му свикнали и няма да ви прави лошо впечатление. Но за всеки друг потребител на Android смартфон, ще остане с повече негативни чувства, отколкото позитивни. Големи икони, които наподобяват iOS на Apple, объркващ на моменти жестов контрол и не толкова интуитивно меню за настройки. Samsung имат сходен проблем с последното, но предвид факта, че Huawei планират да разработят собствена операционна система, ни прави скептични, доколко добре ще се възприеме тя от потребителите.

    Заключение

    Huawei P30 Pro Review 6

    Като оставим настрана традиционните интерфейс и софтуерни добавки на китайския гигант, P30 Pro е стабилен откъм хардуер и дизайн флагман. Той, по наши оценки е ненадминат при основната камера, особено при снимане с приближение или в нощен режим. Huawei P30 Pro успява с дребни на пръв поглед иновации, да се постави пред предстоящото нашествие от по-евтини смартфони с единични 48MP сензори.

    Ще видим, как ще се развие ситуацията за компанията в бъдеще и дали тя ще пусне още по-високия клас модел от серията Mate тази година или заради проблемите със САЩ ще реши да отложи пускането му на пазара. Дори да го направи, Huawei P30 Pro е сред най-силните попълнения при смартфоните от висок клас до момента. Особено, когато говорим за сила на камерите.


    • Красива и здрава изработка
    • Ярък OLED екран с наситени цветове
    • Най-добрите снимки при приближение
    • Невероятен за момента нощен режим
    • Безупречен вграден сензор за пръстови отпечатъци
    • Неуодбен интерфейс и объркващи жестове
    • Лек компромис в хардуера спрямо някои флагмании
    • Необходими са оптимизации в приложението на камерата

    Huawei P30 Pro

    Дизайн - 9
    Хардуер - 8.5
    Софтуер - 7.5
    Батерия - 9.5
    Камери - 10
    Цена-качество - 7.5

    8.7

    Отличен

    Снабден с най-добрите камери на пазара, Huawei P30 Pro е един от топ флагманите на 2019 г.

    User Rating: 4.35 ( 1 votes)

    Свързани статии

    Back to top button