IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Доналд Тръмп облекчава санкциите срещу Huawei

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че облекчава санкциите срещу Huawei. Това е част от подготовката за нов рунд от търговски преговори с Китай. За момента, американският президент не е формално махнал компанията от забранителния списък, но специфично посочи, че щатските фирми ще могат да продават отново на Huawei.

По този начин, Доналд Тръмп де факто облекчава санкциите срещу китайския гигант. Обръщението му беше направено по време на срещата на Г20 в Осака, Япония. Възможно е при завръщането му в Белия дом, Huawei да бъде премахнат от списъка, но поне формално това още не е направено.

Пресконференцията на Доналд Тръмп от срещата на Г20

Ситуацията остава завързана

Доналд Тръмп конкретно посочи, че ще започнат преговори с Китай, като Пекин са готови да сключат търговска сделка с Вашингтон. Така, реално той потвърди своето изказване от преди месец, че санкциите срещу Huawei може да бъдат вдигнати, като част от потенциално споразумение с Китай. Тръмп също така допълни, че няма да налага допълнителни търговски мита.

„Ако се сключи подобна сделка, това ще е за първи път в историята“, коментира Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Г20. Той допълни, че ситуацията с Huawei ще бъде решена окончателно „в самия край“ на търговските преговори между двете страни.

Това означава, че обявеното облекчение може да е временно и забраните за търговия да влязат отново в сила през следващите месеци, ако преговорите не бъдат плодотворни. От друга страна, при позитивно развитие, ограниченията могат напълно да паднат, ако САЩ и Китай се разберат.

Ефектът за Huawei

Възможността на Huawei да продължи търговските си отношения с американски компании ще вдигне голямо бреме за китайския гигант. Той разчита не само на доставката на различни компоненти, но и редица патенти и трансфер на технологии. Най-ключов е въпросът с мобилната операционна система Android, която Huawei разчита за всички свои мобилни устройства.

Търговската забрана ефективно трябваше да отреже достъпа на китайската компания до платформата през август, когато гратисния период даден от Белия дом изтичаше. В новата ситуация, Huawei може да си поеме глътка въздух и потенциално да пусне дългоочаквания смартфон със сгъваем екран Mate X. Той беше отложен, в голяма степен, заради неизвестността, обгръщаща бъдещето ползване на Android.

Друг ключов момент са редица патенти или технологии, които дори и индиректно базирани на американски такива, други компании можеха да отрежат достъпа на Huawei до тях. За подобно нещо се спекулираше с ARM и тяхната архитектура за микропроцесори, която е в основата на чиповете произвеждани от китайския производител.

Huawei може да претърпи още доста други индиректни поражения, заради щатския натиск върху доста свои съюзници, който се забелязваше в страни, като Великобритания, Австралия и Япония. Неизвестността за ползваната технология, също караше редица оператори да са предпазливи в преговорите за бъдещи доставки на смартфони от китайския гигант.

Компанията започна да прави различни изчисления какви ще са ефектите, като според най-новите оценки, нейните продажби на смартфони ще се свият с 60 млн. броя до края на годината, ако санцкиите се бяха запазили.

Развитията от Осака, Япония за момента дават надежда, че китайската компания може да се измъкне от тежката ситуация, в която изпадна. Тя попадна под огъня на новата търговска Студена война между Китай и САЩ.

Свързани статии

Back to top button