НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei очаква да продаде с до 60 млн. по-малко смартфона през 2019 г.

Huawei се подготвя за тежко приземяване след търговските санкции, които правителството на САЩ наложи на компанията. Ефектите от тях ще се усетят най-видимо при смартфон пазара, на който китайският гигант беше набрал доста добра инерция.

През първите три месеца на 2019 г. Huawei безпроблемно се качи на второто място, измествайки Apple и скъсявайки дистанцията със Samsung. Новите обстоятелства ще променят напълно тенденцията, като китайският гигант оценява, че ще продаде между 40 и 60 млн. по-малко смартфона през настоящата година, спрямо предходната.

Пълно заличаване на ръста

Прогнозата е на основателя на Huawei Рен Женгфей, според който компанията ще отчете спад от 40% при доставките на умни телефони извън Китай. Тя се отличава доста от досегашни официални изказвания, в които се намеква за понижаване на растежа, но не и за чувствителен спад на годишна база. През 2018 г., Huawei е доставила около 206 млн. смартфони и ако тези прогнози се сбъднат спадът ще е между 19% и 29% от всички бройки.

Ключово е, че сега технологичният гигант ще разчита основно на бизнеса си в Китай, който трябва да балансира негативния резултат зад граница. През 2018 г. малко по-малко от половината устройства са реализирани в азиатската държава. Huawei има история на силен растеж през последните години, който се основава едновременно на засилващи се позиции, както на международния, така и на вътрешния пазар. Което в комбинация с отлична развойна дейност, даваше индикации дори инерцията да се засили.

Основателят на Huawei Рен Женгфей обяви, че ако забраната остане, в средносрочен план тя ще коства над 30 млрд. долара на компанията в рамките на две години. Това означава, че ще изтрие целия реализиран растеж през последните месеци. Самият Рен обяви, че е изненадан от размаха, с който САЩ взимат на прицел компанията. Той се надява, Huawei да продължи да инвестира стабилно в развойна дейност, въпреки затруднената ситуация. Както и да не се стига до съкращения на персонал или продажба на ключови активи.

Тихо въздържание

Ситуацията тръгна рязко надолу, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп, включи компанията в забранителния списък, като сега тя не може да търгува с американски дружества, без разрешение на правителството. Това ѝ затвори вратите към ключови технологии, включително постави под въпрос бъдещото използване на операционната система Android, както и развитието на собствените си чипове Kirin. Всички тези неизвестности поставиха операторите пред опцията да се въздържат от поръчки на смартфони, които ще бъдат пуснати в продажба след обявяването на забраната.

Според анонимни източницина Bloomberg, подобни индикации вече има за Honor 20, който дебютира буквално дни след, като Белия дом обяви забраната за търговия. Част от телекомите в Европа се въздържат да поръчват модела, който е под шапката на отделен бранд, но част от активите на Huawei. Смартфонът Honor 20 засега е наличен само в Китай и в рамките на 14 дни е реализирал над милион продажби.

Успокоението на китайския гигант е, че успя да представи и да пусне на пазара новата серия P30, като P30 Pro е един от най-добрите флагмани от началото на годината до момента. Това дава някаква стабилна основа на Huawei за поддържане на продажбите. Действията на САЩ създадоха проблеми пред друго интересно и обещаващо устройство – сгъваемият Mate X. Неговият дебют е отложен с няколко месеца, като той трябваше да бъде наличен за широката публика през юни.

Свързани статии

Back to top button