НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei може да загуби възможността да прави процесори

Отзвукът на забраната на САЩ за търговия на американски компании с Huawei продължава, при това във все по-неочаквана посока. Китайският гигант загуби възможността да ползва мобилни процесори на Qualcomm или чипове на Intel, но това не беше от голямо значение за него. Причината е, че той сам си произвежда такива – все по-налагащата се серия Kirin. Бъдещето на тези процесори е подложено на заплаха, след като се оказва, че ARM е получил указания да спре работата си с Huawei.

Спиране на комуникацията

Бившата британска фирма и понастоящем част от японския телеком мастодонт Softbank предоставя лиценза за архитектурата на процесорите Kirin на китайския производител. Според вътрешна кореспонденция, получена от BBC, ARM е инструктирала своите служители да преустановят работа по проекти, свързани с Huawei. Причината е, че част от технологиите на британското дружество са с произход от САЩ.

Загубата на лиценза на ARM ще бъде огромен проблем за Huawei. Така те ще изгубят правото да произвеждат легално собствени процесори и чипсети за своите мобилни устройства. BBC не уточнява дали става дума за дългосрочна мярка или за временно преустановяване на работата с китайската компания, докато се изясни ситуацията. Този ход ще засегне и бизнеса с мрежово оборудване и облачни услуги на Huawei, тъй като и при двата сегмента се ползват чипове и платки, базирани на технологията на британската фирма.

Спирането на комуникацията обхваща Huawei и всичките ѝ свързани филиали, като производителя на процесори HiSilicon. Новият чип Kirin 985, който се очаква да навлезе по-късно тази година няма да бъде засегнат от решението, но всички последващи разработки ще бъдат замразени.

Chip

Индиректната връзка със САЩ

Самият казус е повече от интересен. ARM не е американска компания и не попада под санкциите обявени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Британското дружество и част от японския конгломерат се явява посредник на потенциални щатски технологии, залегнали в тяхната архитектура за микропроцесори. Най-вероятно става дума за конкретни патенти, които се ползват за отделни елементи в чиповете на ARM.

Поради неизяснената зона в която попада британската компания, официалната позиция на Huawei е, че „ценят близките отношения с партньорите си, но и виждат, че някои от тях са подложени на силен натиск, който е политически мотивиран“.

ARM има фундаментална роля сред производителите на процесори за смартфони. Нейната архитектура позволява да се проектират ядрата на чиповете, така че да са максимално енергоефективни. Това е голямото ѝ предимство пред решенията на компании, като Intel например. Технологията се използва от Samsung и нейните Exynos, Apple в A11 или в сериите Snapdragon на Qualcomm. Huawei също разчита на нея за процесорите си Kirin.

Android

Запълване на дупките

След обявяването на забраната за търговия със САЩ, китайският гигант се опитва да намери локални или независими от Щатите заместители на различни технологии, хардуер и софтуер. Новината, че компанията ще загуби лиценза за Android от август, стана ясна в понеделник, а в сряда вече имаше информация, че тя работи върху собствена операционна система и услуги, които да заменят тези на Google.

Голяма част от компонентите, особено високотехнологични разработки, като процесори, мобилни модеми и др., Huawei сама произвежда. Ударът по лиценз на ARM поставя това предимство и самодостатъчност под въпрос. Именно възможността да се набавят почти всички необходими компоненти за направата на устройствата е разликата между Huawei и ZTE. Втората компания също беше попаднала в списъка със забранени за търговия дружества и нейния смартфон бизнес беше изправен пред фалит, заради мярката.

Свързани статии

Back to top button