РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Huawei Mate 30 Pro – Перфектното „дежавю“

Черната котка бавно мина през коридора, изтръска козината и измяука нежно. Секунда по-късно, друга котка с идентична визия, прави същото действие. „Уоу, дежа вю“, каза Нео, думите ми накараха останалите да замръзнат. Сцената от култовата първа част на холивудската поредица „Матрицата“. Дежавю в реалния живот е усещане, че нещо вече се е случило. Буквалният превод на думата дори означава „вече видяно“.   

Повтаря ли се историята?

Huawei-Mate-30-Pro-1

Huawei Mate 30 Pro е перфектният пример за дежавю на смартфон пазара. Един от най-високите класове хардуер, водещ дизайн и ненадмината камера. Но без достъп до големия каталог от официални приложения за Android и първият който разчита на онлайн магазина AppGallery, смартфонът изкарва у мен познати спомени. Дори само ден с него, аналогията с два модела на Nokia отпреди няколко години е много силна.

Първата асоциация е с Nokia N9, който беше единственото устройство базирано на собствената платформа MeeGo. Страхотен и иновативен дизайн, хардуер и ненадмината камера. Но без официални приложения, никаква поддръжка и дори с намален в последния момент маркетинг, заради сделката между Nokia и Microsoft буквално седмици преди дебюта му.

Втората аналогия е с Nokia Lumia 1020. Тук приликите са дори много повече. Най-малкото дизайнът на гнездото на задните камери е почти идентичен. Двете разлики в това отношение е, че Lumia 1020 като модел от 2013 г. не може да вкара 41MP сензор без той да изпъква от тънкия корпус, а последния е изработен от поликарбонат вместо от стъкло. Операционната система е Windows Phone, която към този момент има около 10-13% пазарен дял и хиляди приложения в магазина си.

Huawei-Mate-30-Pro-Lumia-1020

Естествено, животът не ни позволява да правим директна аналогия и изводи. Причините за Huawei Mate 30 Pro да няма лицензиран Android са вследствие на геополитически действия на външни фактори, докато при Nokia и нейните модели всичко е вследствие на вътрешнокорпоративни борби и пазарни тенденции. Освен това, смартфоните без услугите на Google на китайската компания, могат да ги добавят и да ползват приложенията на най-голямата мобилна платформа. Макар и по заобиколен начин.

Но е хубаво да се прегледа историята, защото от нея могат да се извадят няколко извода. MeeGo макар да беше бърза, лека и проста за ползване платформа с много иновации (тъмен режим, без излишни физически бутони и др.), тя беше обречена, поради липсата на екосистема от програми, заради договора с Microsoft. Lumia 1020 тръгва силно, като за най-големите приложения имате официални версии и всичко си работи, като при Android. Липсват решенията на по-малките разработчици, но с това се свиква. Три години по-късно, поддръжката е изоставена, а апликациите започват да не работят.

Huawei Mate 30 Pro Infographic

Преди да започнем ревюто на Huawei Mate 30 Pro е хубаво да направим няколко уточнения. Първо, е още много рано да се правят заключения относно новата екосистема на китайския гигант. Второ, Huawei Mate 30 Pro може да ползва повечето приложения на Android чрез APK апликацията. Трето, на смартфона могат да се инсталират услугите на Google, но това изисква работа със системните файлове и отваря потенциални дупки в сигурността и източване на данни в неизвестна посока. Четвърто, за нуждите на това ревю последните две неща не са ползвани. Huawei Mate 30 Pro е тестван по същия начин, по който масовия потребител ще го ползва. Тоест без APK и Google.

Дизайн, екран и хардуер

Huawei-Mate-30-Pro-4

Традиционно, Mate серията е съставена от най-премиум моделите, чиито основна аудитория са повече бизнес клиентите. Затова не е изненада, че много от възможностите на флагмана Huawei P30 Pro са подсилени и вкарани в нова, по-лъскава опаковка. Както и са добавени няколко функции, които в случая с Huawei Mate 30 Pro предизвикват смесени чувства.

Смартфонът е изцяло със стъклен дизайн, с минималистична странична метална рамка. Последното се налага от факта, че екранът има по-агресивна извивка от P30 Pro, което позволява на съдържанието „да прелива“ по краищата. Тук, маркетинг екипът на Huawei описва дисплея като Waterfall (или водопад) именно, заради този ефект. Екстра, с която Samsung експериментира от 2015 г. насам със своите Edge екрани.

Huawei-Mate-30-Pro-5

Ако оставим извивката настрана, дисплеят на Mate 30 Pro е почти идентичен с този на P30 Pro. 6.53-инчов OLED с разделителна способност 1 176×2 400, доста ярък и добре подчертава тъмния режим, с който разполага последната версия на интерфейса на Huawei EMUI 10. Предвид факта, че Samsung е доставчик на панела, е нормално по-добрите екрани да са ги оставили за своите премиум флагмани. Но все пак се доближава по качество доста до тях.

Huawei-Mate-30-Pro-7

Задният панел наподобява доста на огледалния дизайн на Samsung Galaxy Note 10, но без силното пречупване на светлината, което докарва палитрата от цветове под различен ъгъл. Новата промяна спрямо предходния Mate 20 Pro е дизайна на гнездото на камерата. То вече не е квадратно, а е кръгло, черният цвят е запазен. Откъдето идва и може би най-директната и видима аналогия с Nokia Lumia 1020. Разликата е, че е добавен специален пръстен отстрани, който имитира дизайна на фотоапаратите.

Най-голямата промяна в конструкцията и функционалностите е пълното премахване на физическите бутони за управление на звука. Последният се регулира със софтуерен слайдър, който се активира с двойно почукване в страничната рамка. Изключително неудобно, особено ако искате да коригирате силата на звука без да включвате устройството. Дали се свиква – да, дали е практично – не. Остава висящ въпросът, как се прави хард рестарт, след като липсват бутоните за звука, особено ако смартфонът е забил софтуерно.

Huawei-Mate-30-Pro-8

Хардуерът е на високо ниво, като Huawei Mate 30 Pro се възползва максимално от последния чипсет на компанията – Kirin 990. Той разполага с допълнителна изчислителна мощ предназначена специално за операции свързани с изкуствен интелект (AI). Оперативната памет е 8GB RAM, а мястото за съхранение е 128GB или 256GB.

Батерията е достатъчно голяма с капацитет от 4 500 mAh, което предоставя заряд от поне ден, ден и половина. Флагманските устройства на Huawei се хвалят с възможности за доста бързи зареждания, като подобно на миналогодишния модел и новия Mate 30 Pro разполага с двупосочно индукционно зареждане. Това означава, че безжично може не само да се получава ток, но и по същия начин да се дава на други устройства.

Подсилените камери

Huawei-Mate-30-Pro-9

Възможностите на камерите на Huawei Mate 30 Pro доста наподобяват тези на флагмана P30 Pro. Същият, светлочувствителен сензор е наличен при тях, като единствено размера на мегапикселите на широкоъгълната са увеличени на 40MP. Това дава на теория доста по-детайлни снимки с широк ъгъл на снимане.

Ако сте имали възможността да тествате Huawei P30 Pro, няма да останете толкова шокирани от способността на камерите на новия Mate 30 Pro. До голяма степен, техните параметри са доста сходни. Нощният режим продължава да е най-силния на пазара, който ще ви се налага да ползвате, само когато наистина осветлението е кът. При добре осветени улици и места, кадрите излизат даже по-добре с камерите при нормален режим.

Приложението за снимане на Huawei Mate 30 Pro е максимално опростено и работата с различните режими и камери става с едно действие – дали натискане или приплъзване по екрана. Лесно и интуитивно. Като изключим нощният режим, снимането става мигновено и почти толкова бързо получават достъп до готовото изображение.

Huawei-Mate-30-Pro-3

Ако, бяхме тествали смартфона преди да имаме възможността да изпробваме новият Samsung Galaxy S20 Ultra щяхме смело да твърдим, че в момента Huawei Mate 30 Pro е устройството с най-добри камери на пазара. Конкуренцията от новия южнокорейски флагман тази година е доста силна.

Huawei Mate 30 Pro позволява трикратно оптично приближение и 50-кратно (х50) цифрово. Не се хвърляйте безрезервно на обещанията на последното, защото подобно на Samsung Galaxy S20 Ultra и нейното 100-кратно такова, в момента в който напуснете сферата на оптичното/хибридното, качеството рязко пада. При Mate 30 Pro тази граница е трикратното приближение.

Друга функция, която има за роля по-скоро да е нещо ново, което да продава повече телефона, отколкото да бъде от реална полза, е суперзабавения каданс от 7 680 кадъра в секунда. Това се постига основно със софтуера на телефона, отколкото с хардуера, визуално изглежда впечатляващо, но практичното му приложение е минимално.

Екосистемата или липсата на такава

Huawei-AppGallery-1

ОК, стигнахме и до тази чувствителна тема. Huawei Mate 30 Pro безспорно е един от най-добрите смартфони за 2019 г., ако си затворим очите за софтуерното управление на звука. Запалените фенове ще инсталират APK и през него ще получат достъп до традиционните приложения на Android, а още по-запалените ще успеят да инсталират и услугите на Google. Но Huawei дава сериозна заявка, че ще изгради собствена екосистема, която да бъде пълноценна конкуренция на Android и iOS.

Huawei Mate 30 Pro е първото устройство, което трябва да се възползва от възможностите на магазина за приложения Huawei AppGallery. Крайният резултат наподобява силно на старта (и края) на MeeGo и Nokia N9. На пръв поглед, AppGallery е пълен с приложения, включително и такива на български език. Viber, трите български телекома, услугите на Netinfo и много други могат да се намерят.

Huawei-AppGallery-2

Но редица от големите, като Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp и още много не са налични. Те са достъпни, чрез приложения от трети страни. Това е проблем поради няколко причини. Първата е, че не се знае колко от функциите на оригиналните програми ще присъстват в тях. Второ, не знаете дали те ще работят при следващия ъпдейт на платформата. Трето, нямате гаранция къде ще се съхраняват вашите лични данни, все пак тези приложения включват все повече имена, адреси, имейли, биометрична информация и такава за кредитни и дебитни карти.

Като стигнахме до този въпрос, в момента дори базовия браузър на Huawei изисква нелогичен достъп до почти всички функции на смартфона, включително до разговорите, които извършвате. Това ни връща назад във времето преди десет години, когато имаше 100 приложения за фенерче на Android, които се ползваха да извличат всякаква потребителска информация, като искаха достъп до максимално функции на телефона, без реално да имат нужда от тях. Huawei AppGallery също така разполага с доста китайски софтуер, който за българите и европейците като цяло няма да е от полза.

Заключения и размисли

Huawei-Mate-30-Pro-2

Екосистемата е в още много ранен стадий на развитие и за успешното ѝ налагане ще трябват години. В момента, ако не се ползва готовата такава на Android чрез APK kit-а, сме на ниво MeeGo през 2011 г. Huawei тепърва ще доказват дали могат да привлекат големите разработчици и най-важното – да успеят да ги задържат. Защото Microsoft постигнаха първото за своята Windows Phone, но се провалиха при второто и след три години, платформата започна да загива.

Huawei Mate 30 Pro ще влезе в историята по сходен начин, като споменатите два модела на Nokia – техническо съвършенство, но при пълна липса на екосистема, която да го подкрепи. Дали новата платформа ще има същата съдба, като MeeGo и Windows Phone е доста коплексен въпрос и въпреки почти перфектното чувство на дежавю, контекстът все пак е доста различен.


 • Красив екран с извити краища
 • Ярка и детайлна картина
 • Мощен и бърз хардуер
 • Едни от най-добрите камери
 • Бързо и двупосочно безжично зареждане
 • Изчистен дизайн
 • Слаба екосистема с неясно бъдеще
 • Приложенията на Android се слагат отделно
 • Идва без услугите на Google
 • Абсурдното софтуерно управление на звука
 • Висока цена

Huawei Mate 30 Pro

Дизайн - 9.5
Хардуер - 9.5
Софтуер - 3
Камери - 9.5
Батерия - 9
Цена-качество - 7

7.9

Много Добър

Перфектен смартфон като хардуер, екран и камери, но със слаба екосистема, чието бъдеще е много неясно.

User Rating: 2.48 ( 2 votes)

Свързани статии

Back to top button