НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung показа флагманите си Galaxy S20 и нов сгъваем смартфон Galaxy Z Flip

Samsung определено реши да защитава лидерското си място сред смартфоните и през 2020 г. реши да покаже на какво е способен. Компанията представи тазгодишните си флагмански модели от новата серия Galaxy S20, които бяха допълнени и от нов сгъваем умен телефон – Galaxy Z Flip. Докато при първите акцентът е изцяло около камерите и възможностите за снимане, последният е директен конкурент на излезлия преди дни на пазара Motorola Razr.

В стремеж да докажат способностите на новите си телефони, Samsung дори използваха този с най-мощната камера Galaxy S20 Ultra вместо професионална техника при стрийминга на събитието на компанията в Сан Франциско. Като излъчването на живо беше съпроводено и с редица близки и отдалечени кадри, динамика която доскоро затрудняваше моделите на пазара.

Определено тази година, флагманските модели на Samsung наистина ще накарат запалените технологични ентусиасти да се замислят и да поставят отново на картата на иноваторите, южнокорейския гигант. Всичко това идва с една лека уловка – цената за устройствата се покачва, което ще направи най-желаните модели, още по-трудно достъпни.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra Infographic

Ще оставим сгъваемият смартфон за след малко, защото може да звучи странно, но звездата от снощната премиера е Samsung Galaxy S20 Ultra. Южнокорейският производител рискува малко с представянето на трети реално още по-премиум модел. Оставяме настрана, че това е един от първите смартфони, съвместими със самостоятелни 5G мрежи (или т.нар. SA – бел. ред.).

Samsung Galaxy S20 Ultra се опитва да отвори нова страница при камерите в умните телефони. Устройството е първото на южнокорейската компания, което разполага с новия 108MP сензор, който е съвместна разработка с Xiaomi. Китайската компания вече го интегрира в своя Mi Note 10, сега е ред на Samsung. Той играе ролята на основна камера, което дава невероятни резултати след като сте направили снимка да приближите и/или да изрежете част от кадъра без да загубите детайли при това действие. Освен това, можете да снимате видео в 8K резолюция, която се смята за бъдещето на подобен тип съдържание.

Рекламният акцент на Samsung Galaxy S20 Ultra се намира във втория сензор – 48MP телефото. Той използва страхотно звучащото маркетингово име 100x Super Zoom. Камерата предлага десеткратно (х10) хибридно приближение и стократно (х100) цифрово. Samsung не посочват никъде, колко точно е оптичното, но нашето предположение е между х2 и х3.

Samsung Galaxy S20 Streaming

При краткото тестване на снощната презентация Samsung Galaxy S20 Ultra се представя отлично при ползване на десеткратното хибридно приближение. Губи се минимално количество детайл и нивото на шум е повече от задоволително ниско. При използване изцяло на цифровото приближение, когато минете фактор x15 започва да се усеща осезаемо и качеството на картината да се влошава. Донякъде това можеше да се дължи, заради ниското и изкуствено осветление, което ще трябва да се изясни при допълнителното тестване.

Хардуерно, Samsung Galaxy S20 Ultra представя лимитът, който компанията може да вкара в смартфон. Имаме чисто новичкия премиум чипсет на Qualcomm Snapdragon 865 с осемядрен процесор, 12GB оперативна RAM памет и до 512GB място за съхранение.

Екранът е 6.9-инчов, с разделителна способност от 1 440×3 200, а батерията е с капацитет от 5 000 mAh, което е повече от добра новина, предвид мощните камери и 5G свързаността. Предната камера е 40MP, макар че задната широкоъгълна е само 12MP. Цената няма да е ниска, като започва от 1 399 долара, а еквивалентът в България ще бъде от 2 649 лева.

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung-Galaxy-Z-Fold-Buds-1

Новият сгъваем модел на Samsung е с променен дизайн и вместо от традиционен смартфон да се трансформира в компактен таблет, сега той се превръща в компактен умен телефон. Galaxy Z Flip е директният отговор на южнокорейската компания на Motorola Razr, като в него имаме няколко интересни иновации и предимства, които биха накарали феновете на този нов подсегмент устройства да се замислят.

Samsung Galaxy Z Flip Infographic

Най-голямата иновация (поне според Samsung) е интегрирането на много тънък слой от стъкло, което да предпазва основния екран. Този протектор е доста фин, тъй като почти не се усеща при допир или визуално. Това се налага, за да може да се огъва заедно с екрана.

Samsung Galaxy Z Flip се отваря като класическите flip телефони от 90-те години. Дизайнът на пантите и на външния вид наподобява този на Galaxy Fold. С една важна добавка – при сгъващия механизъм са добавени специални ресни, чиято задача е да предпазват навлизането на песъчинки или малки камъчета, които могат да го увредят. Двете мерки са специално взети от Samsung, които се опитват непрекъснато да подобряват технологията на сгъваемите устройства.

Samsung-Galaxy-Z-Fold-2

Най-голямото предимство на Samsung Galaxy Z Flip спрямо Motorola Razr е в процесора. Първият използва едно ниво по-висок клас чипсети на Qualcomm спрямо втория. Проблемите са, че и двата смартфона разчитат на процесори пуснати в края на 2018 г.

Компромиси в хардуера има по всички нива спрямо Galaxy S20 Ultra, за да може да се впише Galaxy Z Flip-а в ценовия клас около 1 300 долара. Екранът е 1080p, камерите са две 12MP и батерията е само 3 300 mAh. За разлика от Razr, сгъваемият смартфон на Samsung има много малко екранче в затворено положение, което дава минимална информация.

Samsung-Galaxy-Z-Fold-1

При кратките ни тестове на представянето Galaxy Z Flip впечатли с компактния си дизайн. Отварянето на смартфона ставаше с леко усилие, но това може да се дължи на факта, че сме отвикнали на подобен тип устройства. Обявените функции за разделяне на екрана все още работят при няколко избрани приложения и тепърва ще виждаме развитие при тях. Цената на Samsung Galaxy Z Flip в България ще започва от 2 899 лева.

Samsung Galaxy S20 и S20+

Samsung-Galaxy-2020-Family

Samsung представи и класическите си флагмани Galaxy S20 и S20+. Те разполагат със същия AMOLED екран като при Ultra модела, но останалите технически детайли не са толкова „нагрухани“.

Samsung Galaxy S20 Plus Infographic

Основната разлика е при камерите, като основната 108MP е заменена с по-стандартната за Samsung 12MP. Телефото камерата е 64MP, но макар и с повече мегапиксели, тя има само x3 хибридно приближение или около x50 цифрово. Селфи камерата също е снижена на 10MP. Процесорът в Европа ще е последният модел Exynos на Samsung.

Samsung Galaxy S20 Infographic

Като разликата между Galaxy S20+ и S20 е основно в размера на екрана 6.7 срещу 6.2 инча и в батерията – 4 500 срещу 4 000 mAh съответно. Цените за България на свободна продажба започват от 1 749 лева за S20 и 1 949 лева за S20+.

Новите тапи на Samsung

Samsung представиха и новите си безжични тапи (или Buds – бел. ред.) – Galaxy Buds+. Те ще бъдат включени в комплектите при покупка на Galaxy S20 Ultra и на Galaxy Z Flip. При тях имаме няколко нововъведения. Първото е в добавянето на бас към вече съществуващият говорител.

Второто е обявената от Samsung издръжливост на батерията от 11 часа на самите тапи и още до 22 часа на калъфчето. Настоящите модели на пазара обикновено постигат по първия показател около 5-6 часа. Докато при втория, Nokia Buds за момента нямат конкуренция с над 150 часа.

Свързани статии

Back to top button