РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Най-добрите смартфони за 2019 г.

Продължаваме традицията от началото на 2019 г., когато обърнахме поглед върху най-успешните смартфони за предходната година. Сега в първите дни на 2020 г. се връщаме да видим най-добрите модели умни телефони, които дебютираха на българския пазар през изминалите 12 месеца. Запазваме трите основни критерия, четирите категории също се запазват. При последните решихме да добавим една пета, която да бъде фокусирана върху многообещаващи или дългоочаквани смартфони, които не оправдаха високите ни очаквания. По един или друг начин.

Преди да се впуснем в разглеждането на самите модели, нека си припомним първо критериите и категориите:

Критериите

  • Цена – Най-определящият фактор е стойността, на която всеки смартфон излиза на пазара. Използвани са крайните цени, при заплащане в брой, без обвързване с дългосрочен абонаментен договор с някой от операторите. Така се елиминира моментът със субсидирането или изкривяването на цената покрай месечните вноски. Разгледали сме цените към 1 януари 2020 г., а не в момента на излизане на устройствата. Което може да включва и някои настоящи намаления.
  • Наличност – Избрани са само модели, които са официално налични на българския пазар. Смартфони, които потребителите могат да си поръчат от чужбина, не са включени. Което изважда от класацията едно от най-мощните устройства на пазара в момента – почти недостъпния от надежден магазин в България Asus Phone 2.
  • Възможности – Обикновено границите между отделните категории са все по-размити, но се опитахме, да ги сортираме устройствата според възможностите, за да има максимално равнопоставеност. Особено в ценовите сегменти под 800 лева, ситуацията става все по-трудна за диференциране на отделните модели. Допълнително объркване вкарват и самите производители, които в ниските класове започват да специализират устройствата си. Така срещу сходни цени, получавате смартфони, които са много добри в осъществяването на определени дейности. Например ползването им за селфи или нормални снимки, издръжлива батерия и др.

Категориите

  1. Премиум модели – това са смартфоните, които в момента заемат най-високия потребителски клас. Дефиницията за момента е крайна цена към момента от над 1 500 лева. Това са модели, които се опитват да изстискат максималните възможности, които производителите са готови да пуснат на пазара. Скоро този сегмент ще бъде засенчен от сгъваемите смартфони, които поради изключително ограничените като брой устройства, предлагане в България и космическа цена, все още не може да отделим в пълноправен отделен клас.
  2. Флагмани – Иронично, но вече флагманите са на втора линия на пазара за смартфони. Те разполагат с повечето последни технологии, но залагат или на по-компактни размери или на други дребни компромиси, спрямо премиум устройствата. Дефиницията за тях е, че са в рамките на цена от 1 000 до 1 500 лева.
  3. Средният клас – Той претърпява доста трансформации, но в крайна сметка се съгласяваме, че това са устройства, при които компромисът спрямо цената не е толкова голям, а качеството се доближава максимално до флагманите. Все повече се гледа разумната страна на покупката и затова формираме ценовия сегмент да е между 600 и под 1 000 лева.
  4. Достъпният клас – Познат още като бюджетен или нисък клас, това са устройствата, които най-лесно и евтино могат да бъдат намерени на пазара. Тук се правят доста компромиси, за да може да се влезе в даден ценови сегмент. Разглеждаме модели между 300 и 600 лева. Има и по-евтини смартфони, но все пак, търсим да има задоволително качество и издръжливост от поне две години.
  5. Разочарованията на годината – Подбрали сме няколко изключително обещаващи устройства, които поради различни причини не успяха да покрият високите очаквания на потребителите и експертите към тях.

За разлика от миналата година, този път ще определим един водещ модел във всяка отделна ценова категория, както и различен брой подгласници. Изключения прави последната, в която просто ще споменем няколко устройства и защо са включени там.

Премиум моделите – паритет между Apple и Samsung

iphone-11-pro-1

Класът, който винаги има малко претенденти, като тази година е забележимо отсъствието на Huawei. Причината е, че техният премиум флагман Mate 30 Pro, беше първият голям модел, който попадна под санкциите на САЩ и не може да се продава с услугите на Google. Поради тази причина, китайският производител предпочете да забави дебюта му в Европа и все още не може да се намери в българските магазини.

Самотните претенденти, които могат да влязат тук са трите iPhone вариации на Apple, както и Galaxy S10+ и Note 10+ на Samsung. Не може да отречем, че „ябълковата“ компания тази година отбеляза истински скок при работата на камерите на новите си умни телефони. Новият процесор A13 Bionic е брутално оптимизиран за техния хардуер и затова дава едни от най-добрите резултати в бенчмарк тестовете.

Premium Smartphones 2019

Последните модели на Apple имат два недостатъка. Първият е космическата цена, особено на версиите с повече пространство за съхранение. Те са скъпи дори в сравнение с останалите си  макар и малко на брой конкуренти. Другият голям недостатък е, че ако не сте в екосистемата на Apple, няма да можете да се насладите на пълните възможности на новите iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max и дори може да ви създадат доста главоболия. Както с всяко устройство от „ябълковата“ компания. За всеки фен на Apple, това iPhone 11 Pro е смартфонът на годината и безапелационен лидер в категорията. Особено ако сте в екосистемата на технологичния гигант от Купертино.

Но ако трябва да погледнем нещата в по-общ план, Samsung изважда много силен претендент в лицето на последната серия Note 10 и най-вече Plus версията. Страхотен екран, красив дизайн, бърз вграден в дисплея сензор за пръстови отпечатъци, нелоши камери. Samsung също така положи доста усилия да оптимизира софтуера за камерите, така че да се конкурират по-адекватно с тези на iPhone 11 Pro.

Samsung Galaxy Note 10 Plus 1

Последните са добавени и към по-евтиния Galaxy S10+ на южнокорейската компания, който се явява малко по-достъпен, но все още скъп премиум избор за потребителите.

Може би за първи път е трудно да се определи ясния победител в тази категория. Ако не вземем под внимание факторът „цена“, предвид премиум статуса на класа, то тогава победител е iPhone 11 Pro Max. Но срещу 500 лева по-малко или на стойността на един достъпен смартфон, може да вземете един Samsung Galaxy Note 10+.

Флагманите – голямата ножица

Huawei P30 Pro Review 1

При флагманите тази година може да кажем, че производителите са изградили своеобразна ножица. Тук моделите, може да се разделят на два типа – първите варират около ценовия праг от 1 000 лева и такива, които са между 1 500 и 1 600 лева. Решихме да не ги разделяме на две категории, поради сходните технически възможности, които предоставят смартфоните в двете своеобразни крайности, когато стане дума за тяхната стойност. От друга страна, устройствата, които са в горния ценови спектър, няма да могат да се конкурират адекватно с премиум моделите.

Flagships Smartphones 2019

Двете крайности раждат по един фаворит. Huawei P30 Pro определено е един от смартфоните на годината, макар и при моментна цена от над 1 500 лева. В същия момент, Xiaomi Mi Note 10 е първият със 128MP основна камера и куп хардуерни възможности, които биха впечатлили всеки хардуерен фен. При това, в момента може да се намери на свободна продажба за 999 лева.

Новият сензор на Huawei в P30 Pro, с който можете да правите най-добрите нощни снимки, както и цялостната отлична съвместна работа между камера и софтуер, му дава леко предимство, въпреки високата цена. Така, че това е нашият лидер при флагманите.

Освен, Xiaomi Mi Note 10, слагаме като подгласници Sony Xperia 1, заради красивия му HDR екран, Samsung Galaxy S10E, като доста добра комбинация между цена и качество, както и достъпния, но доста силен Honor 20 Pro.

Средният клас – трудният избор

Mid Range Smartphones 2 2019

Ценовият клас, около 600 лева е един от най-търсените от повечето потребители по света, което важи с голяма сила и за България. Поради тази причина, производителите съсредоточават доста усилия, за предлагането на отлични смартфони в тази категория. Надпреварата е жестока, като вече за цени под 900 лева можете да намерите AMOLED екрани и 48MP основни камери. Първите бяха доскоро налични само за флагманите, а вторите ударно се наложиха през тази година.

Въпреки силната конкуренция, Xiaomi Mi 9T изпъква доста с ниска цена и много високи характеристики. Той е най-евтиното устройство, което разполага с горните технически възможности, както и с 6GB оперативна RAM памет. Samsung A70 му приглася с десетина лева по-ниска цена, но по-слаба камера.

Останалите производители също разчитат на голяма част от тези възможности, но при малко по-скъпи модели или е за сметка на някой от споменатите компоненти. Например, Nokia 7.2 предоставя страхотна изработка, 48MP камера и максимално изчистен Android, но разполага с LCD екран. Тя обаче се намира малко под ценовия праг със стойност от 599 лева.

Lenovo Z6 Pro бележи радостно завръщане на бранда в България, като е може би най-добрият модел от техническа гледна точка от избраните от нас. Високата му цена, която преди коледните намаления го поставяше дори във флагманския клас, му коства титлата. Все пак в средния клас, все по-определящ фактор става и стойността на модела на пазара.

Другите два силни смартфона, които дебютираха през 2019 г. в сегмента са Huawei Nova 5T и Motorola One Zoom. Последният е много силен представител за феновете на изчистения Android (като част от програмата Android One), но само 4-те GB RAM дават леко повод за замисляне, спрямо конкурентите.

Достъпните машини и голямото объркване

Budget Smartphones 3 2019

Ако търсите смартфон достъпен смартфон под 600 лева, който да ви служи отлично през годините ще изпаднете в доста голямо затруднение. Първата причина е, че голяма част от предложението в момента в магазините са за модели от 2018 г. от средния клас. Което може да внесе силно объркване сред потребителите.

Малко са качествените модели, които да вдъхват доверие под 450 лева, но тук може да споменем Nokia 4.2 и Huawei P Smart Z. Те обаче се губят в морето от останалите смартфони от 2018 г. като характеристики и възможности. По средата е Samsung A50, който е отличен модел, но отстъпва в камерите спрямо по-силните предложения в този клас. Затова, фокусираме вниманието си върху три модела, които ще ви изпратят в 2019 г. без да се налага да изпразвате семейния си бюджет.

Това са Honor 9X, Motorola One Vision и Xiaomi Mi 9 SE. Трите разполагат с мощни камери, подсилени с 48MP сензор, добри LCD екрани и 4GB оперативна RAM памет. Без последният, който се отличава с 6GB RAM, но и с цена по-близо до границата от 600 лева.

Нашият избор за най-добър бюджетен смартфон пада върху Motorola One Vision, който ще ви позволи да правите отлични снимки, има нощен режим и красив дизайн от стъкло. Допълнително, устройството ще се представя доста силно, заради изчистената версия на Android One, която се възползва много по-добре от наличния хардуер. Това важи особено силно при по-ниския ценови клас, където процесорът е един от най-големите компромиси, когато се прави сравнение със средния такъв. Motorola One Vision е и най-евтиният от трите предложения при 479 лева на свободна продажба, така че пасва идеално на името на категорията.

Разочарованията на годината

Nokia 9 Review 1Тук може да споделим общо два смартфона. Първият е Huawei Mate 30 Pro. Този модел щеше най-вероятно да обере всички награди и да оглави класацията в премиум класа. Липсата на Google услуги и отсъствието му дълго време от пазара в Европа (и продължаващата му липса от българския) го прави най-голямото разочарование за годината.

Вторият модел е Nokia 9. Въпреки, че HMD Global го обявиха за смел експеримент, финландската компания започна да повтаря грешките от своите сънародници, от които взеха легендарния бранд. Nokia 9 е по принцип страхотно устройство, но с много недоизпипан софтуер на камерата. И не само, като може да споменем противоречивия вграден в екрана сензор за пръстови отпечатъци. Но през втората половина на годината се оказа, че концепцията с пет 12MP камери няма как да издържи наплива на редица по-евтини устройства с 48MP сензор и вграден нощен режим. С други думи, първият истински флагман с бранда Nokia се материализира по грешен начин, в неправилен момент.

Свързани статии

Back to top button