РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy Note 10 Plus: Претендентът за титлата на 2019 г.

Note серията е донякъде специална за Samsung, затова, че преди години тя успя да утвърди смартфоните с големи екрани на пазара. Както и върна стилуса като ключов аксесоар при мобилните устройства, чиято репутация беше унищожена от скептицизма на покойния вече Стив Джобс.

Galaxy Note 10 Plus е най-доброто, което можете да вземете от Samsung и дори от телефон с Android в момента на пазара. Срещу съответната висока цена, разбира се. Ако до края на годината, Huawei не започнат да продават Mate 30 Pro в Европа, Galaxy Note 10 Plus има шанса да остане почти единствен в най-високата премиум категория на пазара. Заедно с далеч по-скъпия iPhone 11 Pro Max.

Без повече предисловия, нека се впуснем във възможностите на флагмана на Samsung.

(Не)отразимият дизайн

Samsung Galaxy Note 10 Plus 6

Galaxy Note 10 Plus се отличава с един от най-красивите дизайни на смартфони през последната година. Традиционните за последните години елементи, като изцяло стъклен гръб, хромирана алуминиева рамка и извит по краищата екран присъстват и тук. Това, което привлича окото е разцветката на гърба.

Samsung Galaxy Note 10 Plus Specs

Aura ефектът позволява различни нюанси на основния цвят при изменение на светлината или отражението, което виждате. Най-интересната окраска е  Aura Glow. При нея получавате на пръв поглед напълно огледален гръб. Но при определени ъгли на просто, статично отражение, виждате цветен ефект, който имитира сияние. Смяната на осветлението и отражението може да доведе до истинска палитра от цветове, като акценти в нея са жълтото и синьото – основните нюанси, с които се асоцира Galaxy Note серията.

Този хамелеонов ефект е изключително красив, но и също толкова труден за снимане.  Другият голям проблем е, че все пак гърбът е от стъкло и в един момент ще трябва да опрете до калъф, ако не искате да го натрошите при някой инцидент. Samsung Galaxy Note 10 Plus е смартфонът с най-красив подобен дизайн. Ако сте фенове на по-изчистената визия, можете да вземете устройството и в някой от базовите цветове, в които цветния ефект е намален значително.

Samsung Galaxy Note 10 Plus 11

Останалите елементи на дизайна са максимално опростени. В долната част на рамката са разположени двойните говорители, USB-C порта и отделението за стилуса. Почитателите на други Android телефони ще са доста объркани в началото за разположението отляво на копчето за включване и бутоните за управление на звука. Но, добрата новина е, че бутонът за активация на асистента Bixby отдясно е премахнат. Друга липса, за която някои потребители ще скърбят е 3.5 мм жак за слушалки. Но, всички флагмани отиват в тази посока.

Огромният екран

Samsung Galaxy Note 10 Plus 8

Другата голяма отличителна черта на Samsung Galaxy Note 10 Plus е неговия 6.8-инчов AMOLED екран. Южнокорейският гигант, като основен производител на подобни дисплеи е оставил един от най-добрите за своите модели. Ярък и с наситени цветове, той разполага с разделителна способност от 1440×3040 пиксела, което е над тези на Apple iPhone 11 или Huawei Mate 30 Pro.

По-голямото му предимство е, че няма прорез, което значително увеличава площта на видимия екран. Дупката, в която е вградена предната камера е смалена спрямо Galaxy S10 Plus, което превръща Galaxy Note 10 Plus в смартфона с един от най-поглъщащите вниманието ви дисплеи. Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден под екрана и подобно на този от S10 серията, работи безупречно и бързо.

За да намерим недостатъци трябва да сме доста, доста избирателни и в повечето случаи говорим за лични предпочитания. Огромният размер няма да е по вкуса на всеки потребител, защото работата с една ръка със смартфона е почти мисия невъзможна.

Но пак, Note серията винаги е акцентирала на големи дисплеи. Поради тази причина, Samsung пускат базовата версия на Note 10 да е с 6.3-инчов дисплей. Това го превръща в доста нишово устройство за хора, които искат по-компактни екрани в комбинация със стилус.

Друг потенциален недостатък е в липсата на наистина много наситено черно, каквито резултати показва например Sony Xperia XZ3. Но там, японският производител вкарва допълнителни технологии и пак, ставаме доста избирателни. А и Xperia-та е с по-ниска резлоюция на екрана.

За почитателите на по-големи смартфони, Samsung Galaxy Note 10+ ще е перфектния избор.

Старите-нови камери

Samsung Galaxy Note 10 Plus 2

Новият премиум флагман получава почти идентични камери като при S10 Plus. Те са три на брой – една основна 12MP с променлива бленда и оптична стабилизация, втора 12MP телефото с двукратно оптично приближение и стабилизация и 16MP широкоъгълна. Промените в Samsung Galaxy Note 10 Plus са основно в софтуера и в добавянето на четвърти ToF сензор. За последния ще поговорим след малко.

Samsung са положили огромни усилия да подобрят максимално софтуера, който управлява камерите. Най-голямата и осезаема промяна е наличието на нощен режим. Ахилесовата пета на всички флагмани на Samsung през последните години е именно снимките при намалена светлина. Сега Galaxy Note 10 Plus прави лека стъпка напред в тази посока.

Нощният режим работи задоволително, когато нямате контрастни много тъмни места и силни насочени източници на светлина. При първите няма да излезе достатъчно детайл, а при вторите ще има прекалено много шум, който ще деформира изображението. Например, при снимането на улица от определен ъгъл, отблясъците от лампите ще озарят кадъра като прожектори. Ако условията са по-умерени, ще постигнете доста добри кадри, но определено флагманите на Huawei са доста по-напред в това отношение.

Сега, да поговорим за ToF сензора, който освен екрана е другата голяма разлика между обикновения Samsung Galaxy Note 10 и Plus версията. Той помага на устройството да „преценява“ по-добре дълбочината на обстановката. ToF камерата е ключова при стикерите за добавена реалност (AR), които ви да чертаете виртуални елементи върху реална среда или обратното да си „сложите“ лицето под формата на емоджи примерно.

Тези екстри са доста популярни в Азия, но в Европа и дори в САЩ повече се разглеждат като gimmicks (малко използваеми функции, които имат за цел да надуят само цената – бел. ред.).

Проблемното 3D сканиране

Samsung Galaxy Note 10 Plus 3

ToF сензорът има още едно по-професионално предназначение, което трябваше да промени пазара. Това е триизмерното сканиране на реални предмети и създаването на техен дигитален 3D модел. Тази функция трябваше да помогне на различни специалисти, като гейм дизайнери и изследователи за лесното дигитализиране на предмети. Много интересен пример в тази посока беше сензорната приставка Kinect на Xbox, която редица учени по света я използваха за 3D сканиране на обекти.

Възможността да правиш това чрез камерата на смартфона си чрез пет-минутно обикаляне около предмета звучи повече от вълнуващо. Поне такава беше идеята на теория и при редица демонстрации.

Failed 3d Scan
След три часа опити достигнахме до изяден наполовина плюшен пингвин.

На практика, нещата са малко по-сложни. В буквалния смисъл на думата, защото самия процес по сканиране е труден и изисква доста практика. Освен това е от ключово значение къде ще разположите предмета, иначе може да получите доста отрязано изображение. Ако не е на прозрачна маса, забравете за сканиране на долната му част.

Другият проблем е, че инсталирането на софтуера за 3D сканиране изисква да сложите приложение в приложение в приложението (3D сканиращата програма се вкарва през Bixby apps в софтуера на камерата). Знаем, че Samsung се опитва да развие собствена екосистема, но по този начин създава само затруднения и объркване сред потребителите.

Накрая, ако софтуерно, приложението на Samsung Galaxy Note 10 Plus не бъде подобрено и целият процес по скраниране не бъде прецизиран, не разчитайте много на него.

S Pen и още софтуерни подобрения

Samsung Galaxy Note 10 Plus 10

Другият голям акцент в новия флагман, разбира се е леко подобрения стилус S Pen. Казваме леко, защото физическите и технически промени не са толкова значителни. Отново софтуерът играе по-голямата роля. Чрез S Pen можете лесно да водите записки и след това да ги превръщате в дигитален текст, който може да редактирате. Всъщност, ще трябва, защото доста често трансформацията води до такива.

Самият стилус е доста чувствителен и като свикнете с повърхността можете да рисувате с доста прецизни движения. S Pen има безжични функции, като можете да го ползвате за дистанционно и чрез жестове дори да сменяте различни режими в определени приложения.

Единственият проблем е, че всички тези неща изискват или да свикнете с тях или просто да сте фенове на стилусите по принцип. Ако сте от втория тип потребители, ще се чувствате като дете в сладкарница. За хора с лош ръкопис, още по-трагични умения по рисуване, S Pen е просто излишна екстра.

Samsung Galaxy Note 10 Plus 9

Samsung Galaxy Note 10 Plus идва с подобрен собствено подобрение на Android Android Pie в лицето на One UI. Той включва доста екстри, като тъмен режим (който изглежда доста яко) и странична „edge“ лента. Последната може да подобри доста мултитаскинга, когато искате да стартирате някои от най-използваните от вас приложения.

Samsung се опитва да улесни потребителите и независимо от големия екран полага усилия да оптимизира интерфейса, така че да може да се управлява с една ръка. Не го постига на 100%, но поне някои елементи са разположени в долната част на екрана за по-лесен достъп.

Към всичко това добавяме и DeX приложението, което позволява използването на смартфона в комбинация с PC или Mac компютър.

Хардуер и представяне

Samsung Galaxy Note 10 Plus 4

Samsung Galaxy Note 10 Plus не прави сериозен ъпгрейд на процесора. За Европа това е собствената им разработка Exynos 9825, който е просто малко по-оптимизирана версия на Exynos 9820, който намираме при Galaxy S10 серията.

Оперативната памет е 8GB за 256GB версия и 12GB за 512GB модел. Samsung изобщо не си прави труда да предостави по-малко пространство за съхранение. За разлика от Apple, чиято версия на iPhone 11 Pro Max с 256GB памет струва със 730 лева отгоре.

Сигурно сте видели големите разлики при тестовете на процесорите на последните флагмани на Apple и Samsung. Те се дължат освен на подобренията, които компанията от Купертино правят на своя A13 Bionic, но и на високата оптимизация на новия им iOS 13 и приложенията за него. При краткото тестване на двата модела, тази значителна разлика не се усеща толкова от крайните потребители. Поне не за момента.

Всичко става светкавично, без лаг или забавяне. Единствено прави впечатление леко по-бързото представяне на Safari при iPhone 11 Pro Max, спрямо Chrome-а на Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Батерията на втория е 4 300 mAh и при по-екстремно натоварване с включено гледане на филми и гейминг ще успеете да изкарате един работен ден. При по-умерена консумация, можете да достигнете и до два дни. Samsung оптимизират това, като по подразбиране са включили екрана на по-ниска резолюция, за да подобри живота на батерията.

Тежкият избор

Samsung Galaxy Note 10 Plus 5

Samsung Galaxy Note 10 Plus е страхотен смартфон и при липсата на Huawei Mate 30 Pro на българския пазар до края на годината има шанс за отличие в премиум класа. Изниква въпросът за практичността. Ако искате голям и може би най-добрия екран сред мобилните телефони на пазара в момента, с изящен дизайн, мощен хардуер, стилус и купища функции, някои от които изобщо може да не използвате, то тогава изборът пада върху Samsung Galaxy Note 10 Plus. Изобщо моделът е едно от най-доброто, което екосистемата на Android в момента може да предложи в Европа.

На свободна продажба струва между 2 149 и 2 349 лева в зависимост от мястото за съхранение. От мобилен оператор с подновяване или нов договор, може да излезе и доста по-евтино.

При положение, че не сте фенове на големите екрани, тогава влизате в истинска дилема. Защото базовия Note 10 не се различава почти по-нищо спрямо Galaxy S10 Plus, освен с малко по-компактния си и красив дизайн. Дори в някои характеристики можете да намерите повече за по-малко пари (1 829 лева срещу 1 689 лева, но и 256GB срещу 128GB съответно). Изключение е версията на S10 Plus с 1TB място за съхранение, който в момента е най-скъпия модел на Samsung на свободна продажба с цена от 2 550 лева.


  • Един от най-красивите дизайни
  • Един от най-добрите екрани
  • Мощен хардуер
  • Подобрен софтуер на камерите
  • Многофункционален стилус S Pen
  • Липсва Bixby бутон
  • Големият екран и стилусът не са за всеки
  • Функции, които са сложени повече да надуят цената
  • Не очаквайте чудеса от камерите
  • Прекалено висока цена

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Дизайн - 10
Хардуер - 9.5
Софтуер - 7.5
Камери - 8
Батерия - 8.5
Цена-качество - 8.5

8.7

Отличен

Най-красивият дизайн наличен в България, красив екран и мощен хардуер, но с доста излишни функции и висока цена

User Rating: 3.34 ( 6 votes)

Свързани статии

Back to top button