РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

iPhone 11 Pro – новото скъпо удоволствие на Apple

Смартфоните на Apple позагубиха блясъка и короната за върха на иновациите. Първият iPhone помогна за развитието или по-скоро за революцията, която тези устройства допринесоха. Напоследък, технологичният гигант, се е фокусирал да не е толкова първи, колкото да е по-добър в отделните елементи на смартфоните си. Всичко това важи с пълна сила за новия му флагман iPhone 11 Pro.

Той вкарва тройната камера в „ябълковите“ смартфони, както и пренася оптимизацията между софтуер и хардуер на едно ново ниво. Правеният по поръчка на Apple процесор A13 Bionic e най-бързият в момента при смартфоните, когато става дума за тестове с бенчмарк приложения. Отделно, обновената платформа iOS 13 придава доста функции, които навлизат с доста по-бавно темпо, отколкото при Android.

Предвид всичко, доста хора вече заключват, че това е може би най-добрият смартфон за 2019 г. Подобна констатация не е никак лесна, още по-малко проста. Затова ще разгледаме малко по-подробно новият iPhone 11 Pro и ще проверим дали наистина заслужава подобна титла.

Матът е на мода

iphone-11-pro-2

Ако миналата година Huawei и Samsung започнаха да налагат градиентните шарки в смартфоните, то Apple тази година диктува дизайнерските тенденции. Новият матов гръб на iPhone 11 Pro не само го отличава от тълпата, но и му придава допълнителна елегантност и стил.

Това решение дава още предимства, като за разлика от всички други смартфони със стъклени гърбове, по него не остават толкова много пръстови отпечатъци. Освен това е малко по-труден за изпускане, както и не е толкова хлъзгав на равни и гладки повърхности. Недостатъкът е, че продължаваме да говорим за стъкло. Тоест при изпускане от високо рискувате да напукате или екрана или задния панел.

Дали заради iPhone 11 Pro, Huawei пуснаха версия на P30 Pro с наполовина матов гръб, а останалата част да е градиент през септември остава в сферата на предположенията. Но няма да се учудим, ако догодина този дизайн започне да се налага, поне в по-високите класове смартфони.

Останалият дизайн

iphone-11-pro-13

Вторият голям отличителен белег на iPhone 11 Pro, който го разграничава от базовата версия е квадратното гнездо с трите основни камери. Те станаха обект на подигравки в онлайн пространството, като повечето шеги се повториха с тези на излезлия през миналата година Huawei Mate 20 Pro. Но докато при последния камерите са разположени симетрично, то при iPhone 11 Pro стоят малко… странно.

Проблем на гнездото е, че подобно на моделите X и XS, то изпъква спрямо целия заден панел. Добрата новина е, че са със сапфирено покритие, което ги предпазва от надраскване или други поражения. Това им качество обаче ги прави опасни за други смартфони в джоба, ако разполагате с два телефона. Сапфирът може да надраска други екрани, стъклени и дори метални задни панели.

iphone-11-pro-10

Всичко останало при iPhone 11 Pro е идентично с предшественика си XS. Погледнати отпред те дори трудно могат да се различат. Новият флагман запазва прореза и хромираната странична метална рамка. Аудио жакът е изключен перманентно от iPhone моделите вече няколко години, така че липсва и тук. Иронията е, че Apple включват в комплекта на iPhone 11 Pro, слушалки с… кабел, които не можете да ползвате без преходник. В долната част на рамката имаме стерео говорители и Lightning порт, който може да предизвика главоболия на доста потребители.

Екран и хардуер

iphone-11-pro-9

Дисплеят е 5.8-инчов OLED с минимални рамки по краищата. Това придава доста компактна форма на целия iPhone 11 Pro, което би се харесало на всички, които не обичат огромните смартфони. Почитателите на фаблетите ще се зарадват на Max версията, която е идентична спрямо Pro-то с две разлики – по-големият дисплей и батерия.

Самият екран има доста големи възможности като яркост, но разделителната способност е само 1125×2436. По последната категория, Samsung продължава да предоставя смартфони с едни от най-наситените на пиксели дисплеи.

iPhone 11 Pro review Infographic

На хартия iPhone 11 Pro трудно би впечатлил хардуерните ентусиасти. Процесорът A13 Bionic е по собствен дизайн на Apple, който ползва 7nm архитектура на ARM. Подобни чипсети вече почти са стандарти при премиум флагманския клас. Оперативната памет е 4GB RAM, която може да се види дори малко, предвид факта, че има смартфони по 6GB и 8GB.

Батерията също е само 3 046 mAh, което също не е впечатляващо, предвид редица конкурентни модели. Бързото и безжичното зареждане, също не са нови функции на пазара. Всичко това дава на смартфона издръжливост около един ден интензивна работа и два при по-леко ползване.

В iPhone 11 Pro липсва сензор за пръстови отпечатъци, било то на гърба или вграден под екрана. Apple го заменят с мощното си триизмерно лицево разпознаване. Което работи безупречно, но все пак има потребители, които биха разчитали на опция за отваряне с пръстова биометрия.

Ябълков перфекционизъм

iphone-11-pro-4

Това, което отличава iPhone 11 Pro от всички смартфони на пазара в момента е наистина бруталната оптимизация между хардуер и софтуер. Apple са успяват да изстискат максимума на възможности на устройството. Като всичко върви плавно, без грам забавяне. Прехвърлянето от приложение на приложение, игрите, видеата всичко работа, така, както очаквате.

Всичко се дължи на големите усилия, които Apple хвърлят в оптимизирането на обновената си платформа iOS 13 и мобилните програми за нея. Точно поради тази причина, процесорът A13 Bionic дава толкова високи оценки при бенчмарковете. Просто защото всичко е оптимизирано за хардуера на iPhone 11 Pro, дори приложенията с тестовете и работата им под операционната система.

iphone-11-pro-6

Което показва, че не винаги най-мощният хардуер ще гарантира най-добро потребителско изживяване. От тази гледна точка iPhone 11 Pro е може би най-добре оптимизирания смартфон, когато става дума за работата между хардуер и софтуер. Всичко това функционира още по-добре ако сте изцяло в екосистемата на Apple. Тогава връзката между отделните „ябълкови“ устройства ще е като по мед и масло, бързо разпознаване и синхронизация между смартфон, таблет и лаптоп.

iPhone 11 Pro е и едно от първите устройства, които се възползват от новия тъмен режим на iOS 13. При него, не само, че всички системни менюта, подменюта и повечето приложения на Apple имат черен или тъмен фон. Това не само пести батерия, но вечерно време напряга по-малко очите и не блести толкова. Персонално, за някои хора, тъмният режим изглежда като цяло по-стилен.

Тройна визия

iphone-11-pro-12

Стигаме до другия голям акцент в iPhone 11 Pro – това е тройната основна камера. Отново ако гледаме сензорите имаме три 12MP, като разликата спрямо базовата 11-ка е добавянето на такъв с двукратно оптично увеличение. Подобно на цялостното изпълнение между хардуера и софтуера, ситуацията е идентична и тук. Apple изстискват максимума от трите сензора, като правят самото снимане, настройки и обработване бърза и лесна задача.

Превключването между трите сензора става с едно натискане, без да се влиза в отделни менюта, подобно на интерфейса на Samsung смартфоните. Като краен резултат на кадрите имаме по-добри резултати от флагманите на Galaxy серията. Особено при приближение. При широкоъгълния сензор, Samsung Galaxy Note 10+ предоставя малко по-реално цветовете.

Тестови кадри

Нормален кадър

image00006

Широкоъгълен кадър

image00005

С двукратно оптично приближение

image00007

Нощният режим

image00033

Нощният режим 2

image00001(1)

  Големият скок на iPhone 11 Pro за феновете на Apple е въвеждането на нощен режим. Срещу няколко секунди по-дълга експозиция получавате доста добри и детайлни кадри при намалена осветеност и нощно време. Новият ябълков флагман се справят по-добре от конкурентите си на Samsung и Google, както и на смартфони със значително по-големи сензори. Но iPhone 11 Pro е все още доста далеч от почти нощното виждане на Huawei P30 Pro например.

  Видеото също търпи голяма промяна, като добавя доста добра оптична стабилизация. Ако правите плавни движения с ръцете или ходене по равна повърхност, изобщо няма да се забележи това на видеото. При по-бързо ходене и тичане, се запазва кадрирането, но ще си личи, че извършвате действия. Във всички случаи, резултатът е един от най-добрите на пазара.

  Цена, недостатъци и заключение

  iphone-11-pro-3

  Стигаме до слона в стаята – цената. Всеки флагман на Apple идва на солена цена, когато стане дума за свободна продажба. В случая най-евтините варианти с 64GB място за съхранение не падат под 2 300 лева. Което е над всички смартфони в подобен клас.

  От някои оператори можете да го намерите на по-ниска цена, заради субсидията, която телекомите правят при подписване на двугодишен договор. Тестовият iPhone 11 Pro беше временно предоставен от A1 и може да се намери при изгодни условия с някой от техните абонаментни планове.

  iphone-11-pro-14

  Цената не е единственият потенциален проблем на iPhone 11 Pro. Смартфонът работи перфектно ако сте в екосистемата на Apple. Ако не сте обаче ще имате главоболия. За разлика от почти всички други телефони в комплекта например няма кабел, който да разполага с традиционен USB жак. Вариантите за свързване с компютър, различен от Mac са през облачни услуги, сайтове за трансфер на файлове или закупуване на преходник. Същото важи ако имате жични слушалки.

  Феновете на Android също няма да са впечатлени от липсата на персонализация и редица други функции.

  От друга страна, привържениците на Apple ще останат много доволни от скока, който iPhone 11 Pro прави спрямо ябълковите модели от последните години. Особено по отношение на камерите, производителността и лекотата на работа. Но от години, смартфоните на Apple са все повече насочени за хората, които вече са част от екосистемата на компанията.


  • Елегантен дизайн с матов гръб
  • Ярък екран
  • Може да се работи само с една ръка
  • Перфектна комбинация от хардуер и софтуер
  • Силен нощен режим
  • Работи перфектно в екосистемата на Apple
  • Тъмният режим на iOS 13
  • Липсва USB Type-C връзка
  • Няма жак за слушалки
  • Липсва сензор за пръстови отпечатъци
  • Един от най-скъпите смартфони на пазара
  • Ако не сте в екосистемата на Apple ще имате главоболия

  iPhone 11 Pro

  Дизайн - 9.5
  Хардуер - 8.5
  Софтуер (в Apple екосистемата) - 10
  Софтуер (извън Apple екосистемата) - 7
  Батерия - 8
  Камери - 9
  Цена-качество - 8

  8.6

  Отличен

  Най-добрият смартфон на Apple до момента с всички последващи предимства и недостатъци, като висока цена, затворена екосистема и др.

  User Rating: 4.37 ( 3 votes)

  Свързани статии

  Back to top button