РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Lenovo Z6 Pro: Приятната изненада

Смартфоните с марката Lenovo отсъстваха няколко години от българския пазар. Сега те се завръщат с два любопитни модела. Миналата седмица разгледахме достъпният Lenovo K9 и сега е ред на флагмана Lenovo Z6 Pro. Последният е малко изненадващ, но логичен ход от страна на китайския производител. Причината се крие, че когато компанията беше заела водещите позиции на българския пазар с близо 20% дял, тя го направи основно със смартфони в бюджетния и средния клас. Lenovo Z6 Pro отива с един клас по-нагоре – цената е близо 1 000 лева на свободна продажба.

Китайският гигант прави този ход и представя достъпния флагман в страната, за да не канибализира потенциално продажбите на другия свой бранд – Motorola. Умните телефони от последния са позиционирани основни в средния клас – между 400 и 800 лева. Затова вторият модел, който Lenovo представя със своята марка е над него.

Lenovo Z6 Pro Infographic

Смартфоните над 900 лева може да ги категоризираме като премиум среден клас или дори като флагмани. Lenovo Z6 Pro взима някои характерни елементи на смартфоните Motorola и ги надгражда със силни показатели и стабилен хардуер. Тъй като е предназначен основно за пазарите в Азия, софтуерът е надграден по конкретен начин Android – опростени настройки, с конкретни подобрени приложения и големи икони.

Целият този микс от възможности си има своите предимства и потенциални недостатъци. Двете от които ще разгледаме в ревюто на Lenovo Z6 Pro.

Премиум дизайн с Motorola привкус

Lenovo Z6 Pro 2

Новият смартфон следва тенденциите във високия клас, които вече се налагат от няколко години. Това са стъклен корпус, метална рамка и заиграващ цветен гръб, който да впечатли потребителите. Към тях може да добавим голям, поне 6-инчов AMOLED екран, няколко камери с широк набор от възможности и потенциалната липса на 3.5 мм жак за слушалки.

Звучи страхотно нали? Всичко това е част от дизайна на Lenovo Z6 Pro. Гърбът е със заоблено по краищата или т.нар. 3D стъкло. Тестовата бройка дойде в изящен черен цвят. Подобно на последните модели на Motorola, Lenovo Z6 Pro има градиентен акцент под формата на червена линия, която контрастира по различен начин спрямо ъгъла от който се гледа. На нея, хитро е разположен и самия надпис на бранда Lenovo. Хромираната метална рамка допълва целия стъклен дизайн. Цялостната изработка е стабилна и по-устройството не се усещат никакви ръбове, неравности или дефекти по сглобката.

Подобно на всички смартфони със стъклен гръб, основният недостатък е опасността от напукване на гърба при по-силно изпускане или удар. Другият проблем, който се появява вследствие на изискания дизайн с 3D стъкло е неговото качество да е изключително хлъзгав на по-гладки повърхности. Новият модел на Lenovo не прави изключение и дори настига по тази аспект шампиона Nokia 9. Добрата новина е, че в комплекта на Lenovo Z6 Pro е включен силиконов калъф, който можете да сложете още при разопаковането на устройството. Той елиминира тези два недостатъка, но също така скрива иначе добрия дизайн.

Хардуер от висок клас

Lenovo Z6 Pro 8

Lenovo Z6 Pro включва в себе си почти всички хардуерни тенденции от премиум сегмента. Големият 6.39-инчов екран е Super AMOLED, ярък с много добра наситеност на цветовете. Разделителната способност е Full HD (1080×2340), което е достатъчно за подобен клас смартфони, но няма как да се сравнява с отличниците в това отношение Samsung Galaxy S10+ и Note 10+.

Под него е вграден сензор за пръстови отпечатъци. Последният е полезна и практична екстра, но не е толкова бърз спрямо аналозите си в премиум флагманите на Samsung – Galaxy сериите S10 и Note 10. Но заема по-голямо пространство на екрана, което го прави по-удобен за използване от този на Nokia 9.

Lenovo Z6 Pro разполага с най-високия клас чипсет на Qualcomm Snapdragon 855 с осемядрен процесор, което го отличава от доста модели в този ценови сегмент за момента. В България се предлага варианта с 8GB оперативна RAM памет. Комбинацията от двете прави смартфони подходящ за всякакви натоварвания – мултитаскинг, стрийминг на видео, дори по-мощни игри. Мястото за съхранение е 128GB, която също е достатъчно за всякакви програми и мултимедия.

106 мегапикселова картина

Lenovo Z6 Pro 5

Подобно на доста други смартфони, основен акцент на Lenovo Z6 Pro са неговите камери. Разнообразието тук е меко казано голямо. Имаме четири основни сензора на гърба и един голям разположен в минимален прорез в горната част на екрана. Сумарно те разполагат със 106MP, което беше един от основните акценти при обявяването на смартфона в България. Което по ирония на съдбата стана няколко дни преди Samsung и Xiaomi да разкрият, че са разработили единичен 108MP сензор за мобилни телефони.

Но да се върнем върху възможностите на Lenovo Z6 Pro. Той следва тенденциите за ползването на няколко специализирани камери, което да направи смартфона универсален за почти всяка ситуация. Основният сензор е 48MP, с който можете да правите доста детайлни снимки. Включеният нощен режим помага за създаването на добри кадри при много ниска осветеност. Той се справя с една идея по-добре от иначе отличния в средния клас Motorola One Vision, но е далеч от чудесата на Huawei P30 Pro.

Вторият сензор на гърба е 8MP телефото с двукратно оптично приближение. Той е съпоставим като възможности и резултат спрямо други модели с такава камера. Подобна е ситуацията и с 16MP широкоъгълна, която придава пълна универсалност на Lenovo Z6 Pro. Тя е завършена с 32MP предна селфи камера, която позволява не само красиви снимки, но и стриймване или видеоразговори с висока разделителна способност.

Двойното острие на софтуера

Lenovo Z6 Pro 6

Lenovo Z6 Pro е базиран на последната (в момента) налична версия на Android 9.0 Pie. Тя е надградена със собствен интерфейс на Lenovo. Който може да бъде разгледан като предимство или недостатък. Как точно много зависи от потребителя. Причината е, че смартфоните Lenovo са ориентирани основно за азиатския пазар, където брандът е най-силен. Затова интерфейсът е насочен към потребителските предпочитания на този регион. Което се изразява в максимална опростеност на менютата, без излишни подробности, минимализирани настройки и големи икони.

Ако сте базов потребител, който иска просто устройството му да работи добре, без да се опасява, че като настройва нещо, ще се обърка всичко друго, то това е перфектното решение. Но ако спадате към категорията, в която искате да можете да нагласите всичко по ваш вкус, ще останете леко разочаровани, заради ограниченията в настройките, които интерфейса има.

Удобен елемент е възможността да изберете дали да ползвате дигиталните навигационни бутони или да ги изключите и да управлявате смартфона чрез включен набор от жестове.

Като ключов аспект, приложението за камерата на Lenovo Z6 Pro е силно преработено. То разполага с множество режими, подходящи за всяка ситуация. Огромното му предимство е, че интерфейсът на приложението е максимално изчистено от различни бутони, индикатори и пр. Което ви дава възможност да се концентрирате изцяло върху сцената, която снимате. Недостатъкът е, че опростеността на настройките от основните менюта е пренесена и при приложението за камерата. Което няма да се хареса на по-напредналите потребители.

Батерия, цена и заключение

Lenovo Z6 Pro 7

Lenovo Z6 Pro разполага с голяма 4 000 mAh батерия, която издържа поне ден и половина при нормално натоварване. Ако сте по-пестеливи можете да изкарате почти два работни дни с него. Смартфонът идва с 27W бързо зареждане, което ще върне чертичките на индикатора за батерията доста бързо.

Цената на свободна продажба на Lenovo Z6 Pro е доста привлекателна за устройство с такива параметри – 999 лева на свободна продажба. Все още не се предлага от операторите, но се очаква скоро да може да се вземе и от тях. При което цената ще падне ако се закупи в комбинация с двугодишен договор например.

Lenovo Z6 Pro е доста стабилен смартфон в ценовия клас до 1 000 лева. Силен хардуер, стилен дизайн, добри камери. То обаче няма да се хареса на някои потребители, заради специфичния софтуер на Lenovo, който опростява интерфейса и възможностите за настройки. Освен това идва с голямо количество инсталирани по подразбиране приложения, почти всички от които можете да изтриете. Предимството на късния дебюта на Lenovo Z6 Pro в България (устройството е налично от април в Азия) е, че при старта на продажбите през пролетта, софтуерът беше доста бъгав и смартфонът отчиташе голямо забавяне особено при работа с камерата. Сега това е изчистено от Lenovo, като единствено след разопаковане трябва да се инсталира последния ъпдейт.

Последни думи за Lenovo Z6 Pro? Доста приятна изненада в труден ценови клас, в който смартфоните трябва да са с премиум възможности и хардуер, а в същото време да не разбиват личните финанси на пух и прах с абсурдни цени от 1 500 лева и нагоре.


  • Елегантен премиум дизайн
  • Мощен хардуер
  • Добри камери за всяка ситуация
  • Приемлива цена от 999 лева
  • Опростеният интерфейс няма да се хареса на всеки потребител
  • Хлъзгав гръб
  • Излишен преинсталиран софтуер
  • Още може да се желае от вградения в екрана сензор за пръстови отпечатъци

Lenovo Z6 Pro

Дизайн - 8.5
Хардуер - 8.5
Софтуер - 6.5
Камери - 8.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 9

8.3

Много Добър

Отличен хардуер, премиум дизайн, приемлива цена, но с противоречив интерфейс.

User Rating: 2.97 ( 3 votes)

Свързани статии

Back to top button