РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Lenovo K9: Бюджетно „премиум“ изкушение

Допреди няколко години смартфоните Lenovo бяха сред най-търсените на българския пазар. Когато китайският производител придоби мобилният екип и бранда Motorola от Google, новата стратегия включи завръщането на по-познатата марка на пазарите в Европа, Северна и Латинска Америка.

За да не предизвикат потенциална вътрешна конкуренция, смартфоните Lenovo се изтеглиха от тези региони. Което внесе известно объркване сред потребителите, особено сред тези, които харесваха китайската марка. В това число влизаха и доста българи, поради факта, че тук в един момент умните телефони Lenovo бяха взели близо 20% пазарен дял.

Така след няколкогодишно отсъствие, през август тези устройства се завърнаха в България. Lenovo предлага два модела, които се опитват да заемат ценови ниши, където Motorola няма толкова силно присъствие. Единият се прицелва в бюджетния сегмент под 300 лева. Lenovo K9 е един от смартфоните, които показаха как ще се развива този клас през 2019 г. Той дебютира през ноември миналата година в Индия и Китай, като беше първото устройство със стъклен дизайн на цена до 300 лева.

В България цената на Lenovo K9 е 249 лева на свободна продажба, като все още не се предлага от мобилните оператори, но е наличен в някои от основните онлайн търговци, както и в интернет магазина на Lenovo. Въпросът е, дали не идва малко късно в страната?

Всичко е стъкло

Lenovo-K9-2

Една от най-отличителните характеристики на Lenovo K9 е стъкленият дизайн. Независимо, че устройството дебютира в Азия още през ноември, в България трудно ще намерите смартфон на подобна цена със стъклен гръб. Това му придава доста премиум усещане, независимо, че рамката е пластмасова. Ако в началото на годината подобна екстра беше новост дори за умните телефони от малко по-висок клас, Lenovo отиват още по-далеч.

Стъкленият дизайн идва с някои недостатъци. Основният е, че независимо колко удароустойчиво е стъклото, то е уязвимо на счупване или напукване при удар или изпускане. При Lenovo K9 този проблем е решен, като в комплекта е включен силиконов калъф. Другият потенциален недостатък при стъклените дизайни е, че смартфонът става много хлъзгав на равна и гладка повърхност. За разлика от доста по-скъпи модели, гърбът на Lenovo K9 има минимална извивка, която елиминира опасността от такова приплъзване.

Lenovo K9 Infographic

Смартфонът има доста изчистен преден панел. Рамките на екрана не са премахнати, но той заема повече от достатъчно място, поради липсата на физически бутони. Самият дисплей е 5.7-инчов със съотношение на страните 18:9, което започва да се налага като стандарт във всички класове.

Разделителната способност на Lenovo K9 е 1440х720 точки и ако сте свикнали с Full HD екрани, картината ще ви се стори леко пикселизирана. Но подобни резолюции са нормални в момента в бюджетния клас смартфони.

В долната част на Lenovo K9 има друга необичайна за сегмента елемент – USB Type-C порт. На задния панел е разположена двойната основна камера. Нейното гнездо не стърчи, а е добре интегрирано в стъклената обвивка, което допълнително прави устройството стабилно на равни повърхности. Малко под него е разположен сензора за пръстови отпечатъци.

Компромисният хардуер

Lenovo-K9-4

Бюджетните смартфони под 300 лева са характерни с доста компромисния си хардуер. Изключение по този показател не прави и Lenovo K9. Той разполага с достатъчно мощ да работи плавно със сравнително нова версия на Android – 8.1 Oreo.

Нещата вече не опират само до броя на ядрата, като осемядрените процесори са стандарт сред почти всички умни телефони. В случая имаме такъв чипсет на Mediatek, който е с 12nm архитектура. Той е достатъчен за мултитаскинг, но за гейминг не е препоръчителен, особено за по-натоварващи игри.

Оперативната памет е 3GB, което го поставя с една идея под флагманите от 2017 г.  Най-големият недостатък на Lenovo K9 е наличното място за съхранение, което е едва 32GB. То може да се окаже недостатъчно, особено ако искате да инсталирате доста приложения, съхранявате музика и снимки на самото устройство. Затова дори в достъпния клас все повече започват да се появят модели с 64GB. Проблемът с мястото може да се преодолее със слота за SD карта, който обаче заема позицията на втората SIM карта. Това може да отвори голяма дилема за потребителите, които искат да ползват две SIM карти.

Две по две или малко за камерите

Lenovo-K9-5

Lenovo K9 разполага с две двойки камери. Задната има 13 MP основен и 5 MP дълбочинен сензор, докато предната е с 13 MP и 3 MP съответно. Качеството на снимките е повече от задоволително, когато има достатъчно светлина. При нейната липса, най-добре е да нямате високи очаквания, все пак говорим за устройство на цена от 250 лева.

Особено на Lenovo 9K е собственото приложение за камерите. Едновременно предимство и недостатък е минималистичния му интерфейс. Обикновените потребители ще са доволни, че нямат десетки опции, менюта и подменюта в които да се изгубят. Друго предимство е, че липсата на множество икони позволява на хората да се концентрират върху сцената, която снимат без да се разсейват с излишни елементи.

Недостатъкът е, в… липсата на достатъчно настройки. Ако искате да имате пълен контрол върху резолюция, размер на файлове и други, ще останете малко разочаровани. Някои функции ги има, но са без конкретика в повечето случаи само с възможност да ги включите или изключите, но без да ги настроите.

Наличните режими на приложението на камерата на Lenovo 9K са доста малко – основно боке, панорама, нормални снимки и видео. Първото не е толкова впечатляващо като аналозите от по-висок клас смартфони, но е полезна екстра в този доста бюджетен сегмент. Липсват и задълбочени софтуерни обработки на кадрите. Което може да се разгледа и като плюс, защото процесът на снимане е сравнително бърз.

Смартфонът разполага с най-необходимите елементи на мобилната фотография, което за по-претенциозните потребители може да се окаже проблем. За останалите, ще е доста добра сделка предвид цената от 250 лева.

Софтуер, батерия и линия под чертата

Lenovo-K9-6

Докато сме на темата за софтуера, Lenovo K9 използва сравнително изчистена версия на Android 8.1 Oreo. Устройството се справя без видими забавяния и достатъчно добре при браузване и работа с няколко приложения едновременно.

При първо стартиране на телефона, ще видите, че Lenovo са инсталирали по подразбиране доста софтуер. Сред тях са редица приложения, игри, като UC Browser, Asphalt и други, които надали ще са по вкуса на всеки потребител. За щастие повечето от тях могат да бъдат премахнати.

Батерията е 3 000 mAh, което се превежда като ден, ден и малко при нормално натоварване. USB Type-C позволява бързо зареждане, което с включеното зарядно в комплекта е 10 W.

Lenovo K9 е много добра сделка в класа до 250 лева. Ако не ви се дават повече от 300 лева, то ще задоволи всичките ви базови изисквания, които имате към смартфон. По-взискателните потребители или тези, които искат да имат по-голям контрол върху настройките ще трябва да заделят още около стотина лева. Казано с няколко думи – Lenovo K9 е почти премиум дизайн с доста бюджетен хардуер.


  • Красив стъклен дизайн
  • USB Type-C
  • Бързо зареждане
  • Почти за без пари
  • Доста слаб хардуер
  • Излишен преинсталиран софтуер
  • Само 3GB оперативна памет
  • Само 32GB място за съхранение

Lenovo K9

Дизайн - 8
Софтуер - 6.5
Хардуер - 5.5
Камери - 6
Батерия - 7
Цена-качество - 9.5

7.1

Приемлив

Lenovo K9 е смартфон с премиум дизайн, много бюджетен хардуер и цена от само 250 лева на свободна продажба.

User Rating: 2.65 ( 11 votes)

Свързани статии

Back to top button