НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Смартфоните Lenovo се завърнаха в България

Малко изненадващо, но смартфоните с марката Lenovo се завърнаха в България. Компанията показа два модела, които имат за цел да върнат позициите ѝ в страната. Това е флагманския Lenovo Z6 Pro и супер достъпния Lenovo K9. Марката се беше изтеглила от пазара, като стратегията на китайския гигант беше да разчита на по-разпознаваемия на Запад бранд Motorola. Той се развива доста добре в България особено в средния клас устройства. Но сред местните потребители има и доста такива, които все още помнят Lenovo, чиито смартфони по едно време бяха на челните места с близо 20% дял.

Новите модели са ситуирани в две диаметрално противоположни ценови класа – първият Lenovo Z6 Pro се намира при флагманите с цена от порядъка на 1 000 лева, докато втория Lenovo K9 е в един от най-ниските сегменти от под 250 лева.

Lenovo Z6 Pro

Lenovo Z6 Pro Infographic

Първият модел е във флагманския клас като хардуер, с доста достъпна цена. Макар и пуснат в продажба за първи път по света през април тази година, Lenovo Z6 Pro впечатлява с доста силни характеристики. Поне на хартия. Той разполага с 6.39-инчов Super AMOLED екран с Full HD резолюция (1080×2340) и поддържа видео стандарта HDR10. Под него е разположен и вграден сензор за пръстови отпечатъци.

Оборудван е с тазгодишния флагмански осемядрен процесор Qualcomm Snapdragon 855 със 7nm архитектура. В България се продава версията с 8GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение.

Lenovo Z6 Pro разполага с цели пет камери – четири основни на гърба и една предна за селфи. Задния клъстър е съставен от основен 48MP сензор, 16MP широкоъгълен, 8MP телефото и 2MP видео с оптична стабилизация. Предната камера е 32MP

На пръв поглед, Lenovo Z6 Pro изглежда по характеристики съпоставим с обявения преди по-малко от ден Samsung Galaxy Note 10. Той не разполага с толкова стилния дизайн на южнокорейския гигант, но като предимства има 3.5мм аудио жак за слушалки и по-голяма батерия – 4 000 mAh (спрямо базови модел). Цената на Lenovo Z6 Pro също е много по-достъпна – 999 лева на свободна продажба.

Смартфонът ще се продава само в магазините на Lenovo и може да се поръчва онлайн, като скоро се очаква да започне да се предлага и от други търговци, включително и евентуално от операторите.

Lenovo K9

Lenovo K9 Infographic

Lenovo K9 дебютира през есента на миналата година и има доста по-скромни технически възможности от Lenovo Z6 Pro. Екранът е 5.7-инчов LCD с едва 720p резолюция и дебели рамки. Процесорът е осемядрен, но е от значително достъпния модел Mediatek MT6762. Оперативната памет е едва 3GB RAM и мястото за съхранение е 32GB. Последното може да се увеличи чрез micro SD карта, която се поставя във втория слот за SIM карта. Lenovo K9 има четири камери – по две 13MP и 5MP отпред и отзад.

Истинското предимство на този модел е в цената – 249 лева на свободна продажба. Ако Lenovo K9 започне да се предлага от някой оператор с договор, тя може да падне дори до 150 лева. Което е много достъпна граница, предвид, че има не малко аксесоари за смартфони, които струват по-скъпо.

Завръщането на Lenovo на пазара е интересен ход, който ще видим дали ще даде резултат. Все пак, китайската компания се справя доста добре с агресивните действия на бранда Motorola, който разполага с отлични устройства в средния клас. Очаквайте скоро на TechTrends и ревюта на Lenovo Z6 Pro и Lenovo K9.

Свързани статии

Back to top button