НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy Note10 – Изкуствен интелект, умен стилус и добавена реалност

Фокус на Note серията на Samsung винаги е бил екранът. Исторически, това е един от първите масови фаблети – преходни устройства между таблет и смартфон. Южнокорейският гигант не изневерява на традицията с представянето на десетата версия на популярната и най-премиум серия на компанията. Късно сряда вечерта, Samsung представи два модела – Galaxy Note 10 и Note 10+. Ако първият е обновен Galaxy S10+ със стилус, то вторият влиза повече в категорията на компактните таблети, с размер на екрана от 6.8-инча.

Тази година, Samsung залага силно на няколко елемента, освен демонстрираните тенденции при S10 серията. Това са изкуствения интелект, умния стилус и добавената реалност (AR). TechTrends успя за кратко да разгледа двата модела, като първите ни впечатления можете да ги разгледате тук.

Дизайнът

Samsung Galaxy Note 10 bg price

Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ в повечето си елементи имат доста допирни точки. Те използват може би най-добрия AMOLED екран на компанията, който заема почти цялото пространство на предния панел. Страничните рамки са премахнати, благодарение на извивката на дисплея. Горната и долната са изпилени до максимум. Единственото чуждо на екрана тяло е вградената в него предна селфи камера, която е разположена в изрязана в панела дупка, подобно на S10 серията. Samsung са успели да намалят нейните размери и така тя не бие толкова на очи. Освен това е разположена централно в горната част, за разлика от S10.

Въпреки големите екрани, устройствата с сравнително тънки с дебелина от 7.9 мм, което е доста добро постижение за флагман от най-висок клас. Samsung Galaxy Note 10+ е малко по-тежък 196 грама срещу 168 грама спрямо обикновения Note 10, което е разбираемо заради по-големия дисплей и батерия.

Samsung Galaxy Note 10+ bg price

Корпусът е комбинация от удароустойчиво стъкло отпред и отзад и метална рамка отстрани. Тук новостите са при наличните цветове, които ако бяха доста ограничени при S10, при Galaxy Note 10 и Note 10+ са цели пет. Сред тях е и хамелонов такъв, който променя гамата си в зависимост от светлината.

Сега и една лоша новина – 35мм жак за слушалки е премахнат. Samsung искат да отворят повече място за батерия и така притежателите на новия Note 10 влизат в клуба на Apple с използването на преходници през USB-C порта. Друга липса, която е по-скоро е в положителна посока е премахването на физическия бутон за активиране на гласовия асистент Bixby. Вместо това изкуственият интелект (AI) на Samsung може да се пусне чрез дълго задържане на бутона за захранването.

Разликите между двата смартфона е основно в размерите – Galaxy Note 10 е по-малък с 6.3-инчовк екран, което е близък с този на Galaxy S10+. В същото време със своите 6.8 инча Galaxy Note 10+ почти влиза в категорията на компактните таблети. Той разполага и с по-голяма батерия от 4 300 mAh срещу 3 500 mAh на обикновения Note 10.

Камери и хардуер

galaxy-note10_camera_info

Samsung залагат на сходна конфигурация при камерите на Galaxy Note 10 и Note 10+ спрямо S10 серията. При двата най-нови смартфона те са три – една широкоъгълна за панорамни снимки, една телефото с двукратно приближение и една стандартна. Разликата между Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ е, че вторият разполага с Time of Flight (ToF) сензор, който помага при определянето на перспективата и дълбочината на обектите.

Двата смартфона разполагат с последни 7nm осемядрени процесори Exynos на Samsung и нова система за вътрешно охлаждане, която помага при по-големи натоварвания, като гейминг например.

Новата Galaxy Note 10 серия притежава вградения под екрана сензор за пръстови отпечатъци, който при S10 работеше повече от безупречно. Както и 45W супер бързо зареждане.

Умните функции

galaxy-note10_camera_3d_scanning

Умните функции са доста голяма част от новата серия Galaxy Note 10. Допълнителни възможности са вградени в различни базови приложения, като камерата например. Ефекти, като боке и голям набор филтри са налични вече не само за снимки, но и при снимане на видео. AI помага за значително подобрение на стабилизацията на камерата при динамични кадри. Софтуерът в комбинация с данните от жироскопа изчисляват колко бързо се движи устройството, каква е степента на трептения и на база на всичко това се опитва да компенсира тези фактори.

AI се използва и в приложението за водене на записки със стилуса, което е запазена марка на Samsung в техните таблети и Note смартфони. Сега можете да трансформирате своите ръкописни записки в дигитален текст. Поддръжката включва освен английски и още няколко езика, но ще видим как тази функция се справя с по-специфични почерци, като „лекарските“ например.

Изкуственият интелект помага значително и за работа с разширените възможности за добавена реалност (AR) на Samsung Galaxy Note 10+. Южнокорейският гигант хвърля ръкавицата към Apple и Google, които са сред лидерите в това отношение. Сега със смартфоните можете да интегрирате и рисувате различни дигитални обекти в реално време в пространството, което заснемате. AR функциите са налични само при по-големия смартфон, защото той е оборудван с ToF сензор за определяне на обектите в дълбочина. Той може да се използва и за пълно триизмерно сканиране на различни предмети и създаването на почти точно дигитално копие в 3D.

Новото дистанционно

galaxy-note10_spen_remote

Стилусът е другата запазена марка на Note серията. Samsung всяка година се опитва да подобри този неотменен аксесоар. Миналата година бяха представени няколко функции, които го превръщат в своеобразно дистанционно управление, като при Galaxy Note 10 те са разширени и са добавени възможността за контрол чрез жестове. Подобно на сензорния контролер на конзолата Nintendo Wii ще можете чрез стилуса да навигирате из менютата и приложенията.

При демонстрацията беше показано как може да се правят снимки и да се нагласят различни настройки в програмата за камерата от разстояние. Samsung ще пуснат софтуерният пакет с инструменти (SDK) за разработчиците и те ще могат да интегрират жестовите контроли в своите приложения. Освен с базовите такива, съвместимост при старта на Galaxy Note 10 и Note 10+ ще има и YouTube.

Стратегическото партньорство с Microsoft

Samsung Microsoft_Partnership

Samsung обяви и нещо интересно – задълбочено стратегическо партньорство с Microsoft. Като целта му е да позволи по-добра интеграция на мобилните устройства на южнокорейския гигант с платформата Windows на софтуерната компания. Стремежът е да може разривът между най-популярната операционна система за смартфони и тази за настолни и преносими компютри да бъде преодоляна.

Сътрудничеството ще позволи по-лесна синхронизация на действията между двете платформи и съответно между отделните устройства. Освен Windows, са включени някои от ключовите програми на Microsoft, като улеснена работа с имейл клиента Outlook, обланчата услуга OneDrive и др.

Свързани статии

Back to top button