НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Първи впечатления със Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+

Буквално часове след световната премиера в Ню Йорк, от Samsung дадоха възможност на журналисти да изпробват, макар и за кратко, новите премиум флагмани Galaxy Note 10 и Note 10+. В същото време трите водещи телекома в България – A1, „Теленор“ и „Виваком“ обявиха, че започват предварителните поръчки на двата модела. Официално те ще дебютират на 23 август, когато е и световната дата за наличност на смартфоните.

Цените за Samsung Galaxy Note 10+ (256GB версия) варират от 1 380 лева в комбинация с най-скъпите абонаментни планове до 2 150 лева без договор. Samsung Galaxy Note 10 върви в диапазона от 1 150 лева до 1 850 лева съответно. Трите оператора предлагат възможност за до 200 лева отстъпка, която се прави ако се върне стар смартфон при направена предварителна заявка. На свободна продажба в „Технолополис“ цените на предварителните поръчки на устройствата без договор са съответно 1 849 лева и 2 149 лева, като веригата магазини предлага същите условия за потенциална отстъпка при връщане на ползвано устройство.

Отличник в дизайна

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ показват доста по отношение на дизайна. Въпреки, че са по-големи от S10 серията, те изобщо не се усещат като такива в ръце. По-тънкото тяло допринася значително за това и ги прави по-елегантни и ефирни. Това е голяма стъпка в правилната посока, особено предвид колко дебели и обемни се чувства миналогодишната версия Note 9.

Ако преминем отвъд габаритите, самата изработка е почти идентична с тази на Galaxy S10. Предния и задния панел са изработени от удароустойчиво стъкло, а отстрани имаме метална рамка. Екранът е извит от лявата и дясната страна. Основните разлики в компановката на Samsung Galaxy Note 10 и 10+ са липсата на 3.5мм аудио жак за слушалки и бутон за Bixby асистента. Задните камери също са разположени вертикално, а не хоризонтално.

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

В България ще идва в три цвята – черно, бяло и сребърно сияние. Последният привлича вниманието, защото подобно на хамелеон отразява различни цветове в зависимост от околната светлина. Това качество го прави изключително труден за снимане от гледна точка на фокус и точни цветове, но от друга страна е доста красив, особено при определен тип осветеност.

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Дисплеят заема почти целия преден панел и липсата на видими рамки прави устройствата доста компактни в сравнение с по-стари модели, със същите размери екрани. Samsung Galaxy Note 10+ изобщо не се усеща или изглежда като смартфон с близо 7-инчов панел. По-малкият му събрат с 6.3-инчов дисплей като размер и габарити съвпада едно към едно с умните телефони от висок клас от преди две години (в моя случай с Nokia 8, която е с 5.3-инчов екран).

Samsung по традиция разполагат бутоните за управление на звука и за включване/изключване да са разположени от лявата страна, което в началото може да предизвика известен смут, ако сте свикнали да ги достигате с палеца си.

Бърз хардуер и подобрен софтуер

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Мощният хардуер на Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ предразполага към бърза и безпроблемна работа. Въпреки, че при краткия досег с тях, нямаше как да се отворят по-тежки приложения, действията на смартфоните бяха бързи, плавни и без никакво видимо забавяне.

Камерите на Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ са идентични с тези на Galaxy S10+, но истинското подобрение идва от софтуера и множеството нови функции. Приложението за снимане разполага с вграден едитор за снимки. Новите премиум флагмани на Samsung са запазили удобните бутони за превключване на различните типове камери, които са вече традиционни от Galaxy A9 насам.

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Като краен резултат без обработване на кадрите, очаквайте сходни и дори идентични с тези на S10+. Допълнителните възможности за обработка дават малко повече свобода за работа с тях.

Големият акцент идва при видеото и най-вече стабилизацията на картината, която използва и изкуствен интелект за допълнителна оптимизация. По-задълбочени тестове с камерите, както за снимки, така и за видео, ще направим, когато получим бройка за пълно ревю.

Разочароващата липса

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Най-впечатляващата част от презентацията на световната премиера на Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ беше възможността за триизмерно сканиране на обекти и създаването на техни дигитални копия. Тя е налична за по-големия модел, заради интегрирането на допълнителен сензор за определяне на дълбочината и разстоянието. Проблемът беше, че в показаните предварителни бройки, тази функция не беше на разположение. Причината за отсъствието е най-вероятно софтуерна, като все пак официално Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ навлизат на пазара след две седмици.

Друг, макар и очакван елемент е високата цена. На свободна продажба за Samsung Galaxy Note 10 тя е 1 849 лева, докато за Note 10+ е 2 149 лева. По-малкият модел е доста сходен с Galaxy S10+, който е със 100 лева по-евтин, като голямата разлика между тях е стилуса S Pen и леко по-компактния дизайн. Просто цените са прекалено високи, а подобренията не са толкова революционни, за да се налага задължителна смяна. Феновете на Note серията, които имат по-стари устройства, биха се чувствали в свои води, особено ако заменят телефон на две, три или повече години.

Но това са впечатления направени в рамките на прекарани около половин час общо с двата смартфона. По-крайни заключения може да направим след като получим Galaxy Note 10+ за по-дълго време. Което очакваме да се случи през следващия месец.

Свързани статии

Back to top button