ТЕХНОЛОГИИ

Samsung показа 108MP сензор за смартфон камери

Samsung определено не признава летните месеци за почивни. Южнокорейският гигант показа 108MP сензор, който може да се използва в смартфон камери. Според тях, това е първият такъв в света, който да е готов да се интегрира в умни телефони. Някои производители на фотоапарати планират пускането на 108MP сензори в своите специализирани устройства, но до момента поне не беше обявен такъв, който да е подходящ за смартфони.

Един с възможностите на няколко

samsung-108mp-ISOCELL-Bright-HMX-_1Така, ако миналата седмица, Lenovo се похвалиха с умен телефон – Z6 Pro, който има 106MP камери… общо, то сега Samsung надминават тази бройка с един-единствен сензор.

ISOCELL Bright HMX е продукт на тясно сътрудничество между южнокорейския гигант и Xiaomi. Новият 108MP сензор е първият мобилен такъв, който да надминава 100 млн. пиксела резолюция. Чрез него Samsung разширяват портфолиото си от оптични сензори с 0.8 µm, като вече разполагат с разделителни способности от 64MP до 108MP. Така, компанията поддържа паритет с производителите на DSLR фотоапарати, които започват също да увеличават размерите на своите оптични сензори.

Samsung добавя, че новата разработка предлага отлични възможности за снимане при много ниска осветеност. Това става с добре познатата технология за събиране на светлината от четири пиксела и трансформирането ѝ в един (т.нар. Quad Pixel). Което придава на сензора еквивалент от 27MP при ниска осветеност.

Новият 108MP сензор ще позволява снимане на видео в 6K резолюция или 6016×3384 точки при 30 кадъра в секунда. Това е доста впечатляваща възможност, ако бъде интегриран в смартфон.

Очакваният скок

Samsung-Galaxy-Note-10+-preview

Сътрудничеството между Samsung и Xiaomi означава, че този сензор ще присъства най-вероятно в портфолиото на двете компании. Масовото производство на ISOCELL Bright HMX ще започне след месец, което означава, че може да го видим в следващото поколение умни телефони, които ще бъдат представяни през пролетта на следващата година.

Новината е определено добра, предвид факта, че Samsung през цялата 2019 г. разчита на почти идентични камери за своите флагмани Galaxy S10+ и Galaxy Note 10+. Които, поне на първо четене не впечатляват достатъчно много, предвид високите стандарти, налагани от производители като Huawei и техния P30 Pro. Отделно, тази година наблюдаваме истински поток от смартфони с 48MP сензор, както във флагмански, така и в среден клас модели.

Свързани статии

Back to top button