НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola Razr представя различен поглед към сгъваемите смартфони

След месеци на очакване и дълги спекулации Motorola най-накрая представи своя поглед върху сгъваемите смартфони, като възроди легендарния модел Razr. Той се различава коренно от досегашните концепции и варианти предложени от Samsung и Huawei.

Ако при последните се използва стандартен размер смартфон, който се разгъва до компактен таблет, то при Razr идеята е обърната. Новият модел на Motorola разполага с нормален за умен телефон екран от 6.2-инча в разгънато състояние. В сгънато, той наподобява своя легендарен първоизточник – като се превръща в изключително компактно устройство дори за най-плитките джобове.

Класически дизайн с модерен привкус

Motorola-Razr-2019-Infographic-1

Motorola запазват доста от оригиналния дизайн на Razr, като например в сгънато състояние, горната част на екрана не обхваща изцяло долната, а се закача в удебелена рамка. В компактната си форма, новият модел прилича страшно много на сгъваемите мобилни телефони, които оригиналът от 2004 г. популяризира. Сгънат разполага и с малък екран от 2.7 ична, който да изведе най-важната информация за потребителя.

Когато обаче го отворите напълно, се вижда, че имате наистина модерно устройство. Старата физическа клавиатура и миниатюрния LCD екран са заменени от един пластмасов и огъваем 6.2-инчов OLED дисплей. Той е с прорез в горната част, където са разположени вътрешната камера и говорителят на слушалката. Удебелената рамка в основата приютява сензора за пръстови отпечатъци и USB Type-C порта за зареждане и пренос на данни.

Дизайнът на пантата е доста ключов при сгъваемите смартфони, както вече разбра по трудния начин Samsung. Поради тази причина, Motorola се обръща за помощ към компанията-майка Lenovo, които имат дългогодишен опит с подобни технологии покрай Yoga сериите лаптопи. Новият Razr е разработен така че да предпази максимално екрана от попадане на външни предмети под него през пантата. Затова и страничните рамки са малко по-дебели от последните традиционни флагмани. Те слушат за по-доброто капсулиране на пространството под дисплея.

Дългоочакваният флагман на компанията

motoroa-razr-2019-4

Motorola Razr не просто е първото устройство на популярния бранд в сферата на сгъваемите смартфони, но е и първият флагмански модел. Откакто, марката е част от Lenovo, тя се фокусира основно в средния клас, като не ѝ се случвало да пусне умен телефон за над 1 000 лева на свободна продажба. Motorola Razr слага край на тази тенденция, като той ще струва 1 499 долара без договор и ще започне да се предлага от януари догодина.

Срещу тази сума, потребителите ще получат доста добър хардуер, но не най-премиум такъв. Процесорът е осемядрен Qualcomm Snapdragon 710, уловката е, че това не е най-високия клас чипсети на щатския производител и е с 10nm архитектура. Оперативната памет е 6GB, която е сравнително достатъчна, а тази за съхранение на данни е 128GB.

Компромис има и с батерията, която за разлика от сгъваемите модели на Samsung и Huawei е само една с капацитет 2 510 mAh. Външната камера е единична 16MP с нощен режим, а вътрешната е 5MP.

Силата на бранда

motoroa-razr-2019-1

Финландците от HMD Global вече пуснаха няколко класически модела на Nokia в леко осъвременен вариант, които се радват на сравнително добър интерес. Motorola предприема съвсем различен ход. Възприема класическия дизайн на силния и успешен оригинален модел, като го интегрира  с модерна технология – сгъваемите екрани и създава флагман, който почитателите на бранда искат от близо две години.

Дали стратегията ще успее зависи от много фактори. Дали цялостният дизайн на Motorola Razr е достатъчно здрав, както беше с оригинала, тепърва ще разберем от тестове. Както и каква ще е обратната връзка на потребителите. Защото устройството е сравнително скъпи, по-евтино от традиционните сгъваеми смартфони, но над класическите премиум флагмани. В същото време, хардуерът не е най-големия връх на сладоледа, както и засега липсва версия за 5G мобилни мрежи.

Във всички случаи, Motorola Razr е едно много свежо нововъведение от гледна точка на скучните през последните години дизайни на смартфон пазара. Ще видим дали смелият ход на Motorola ще се отплати.

Тагове

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close