НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola Razr представя различен поглед към сгъваемите смартфони

След месеци на очакване и дълги спекулации Motorola най-накрая представи своя поглед върху сгъваемите смартфони, като възроди легендарния модел Razr. Той се различава коренно от досегашните концепции и варианти предложени от Samsung и Huawei.

Ако при последните се използва стандартен размер смартфон, който се разгъва до компактен таблет, то при Razr идеята е обърната. Новият модел на Motorola разполага с нормален за умен телефон екран от 6.2-инча в разгънато състояние. В сгънато, той наподобява своя легендарен първоизточник – като се превръща в изключително компактно устройство дори за най-плитките джобове.

Класически дизайн с модерен привкус

Motorola-Razr-2019-Infographic-1

Motorola запазват доста от оригиналния дизайн на Razr, като например в сгънато състояние, горната част на екрана не обхваща изцяло долната, а се закача в удебелена рамка. В компактната си форма, новият модел прилича страшно много на сгъваемите мобилни телефони, които оригиналът от 2004 г. популяризира. Сгънат разполага и с малък екран от 2.7 ична, който да изведе най-важната информация за потребителя.

Когато обаче го отворите напълно, се вижда, че имате наистина модерно устройство. Старата физическа клавиатура и миниатюрния LCD екран са заменени от един пластмасов и огъваем 6.2-инчов OLED дисплей. Той е с прорез в горната част, където са разположени вътрешната камера и говорителят на слушалката. Удебелената рамка в основата приютява сензора за пръстови отпечатъци и USB Type-C порта за зареждане и пренос на данни.

Дизайнът на пантата е доста ключов при сгъваемите смартфони, както вече разбра по трудния начин Samsung. Поради тази причина, Motorola се обръща за помощ към компанията-майка Lenovo, които имат дългогодишен опит с подобни технологии покрай Yoga сериите лаптопи. Новият Razr е разработен така че да предпази максимално екрана от попадане на външни предмети под него през пантата. Затова и страничните рамки са малко по-дебели от последните традиционни флагмани. Те слушат за по-доброто капсулиране на пространството под дисплея.

Дългоочакваният флагман на компанията

motoroa-razr-2019-4

Motorola Razr не просто е първото устройство на популярния бранд в сферата на сгъваемите смартфони, но е и първият флагмански модел. Откакто, марката е част от Lenovo, тя се фокусира основно в средния клас, като не ѝ се случвало да пусне умен телефон за над 1 000 лева на свободна продажба. Motorola Razr слага край на тази тенденция, като той ще струва 1 499 долара без договор и ще започне да се предлага от януари догодина.

Срещу тази сума, потребителите ще получат доста добър хардуер, но не най-премиум такъв. Процесорът е осемядрен Qualcomm Snapdragon 710, уловката е, че това не е най-високия клас чипсети на щатския производител и е с 10nm архитектура. Оперативната памет е 6GB, която е сравнително достатъчна, а тази за съхранение на данни е 128GB.

Компромис има и с батерията, която за разлика от сгъваемите модели на Samsung и Huawei е само една с капацитет 2 510 mAh. Външната камера е единична 16MP с нощен режим, а вътрешната е 5MP.

Силата на бранда

motoroa-razr-2019-1

Финландците от HMD Global вече пуснаха няколко класически модела на Nokia в леко осъвременен вариант, които се радват на сравнително добър интерес. Motorola предприема съвсем различен ход. Възприема класическия дизайн на силния и успешен оригинален модел, като го интегрира  с модерна технология – сгъваемите екрани и създава флагман, който почитателите на бранда искат от близо две години.

Дали стратегията ще успее зависи от много фактори. Дали цялостният дизайн на Motorola Razr е достатъчно здрав, както беше с оригинала, тепърва ще разберем от тестове. Както и каква ще е обратната връзка на потребителите. Защото устройството е сравнително скъпи, по-евтино от традиционните сгъваеми смартфони, но над класическите премиум флагмани. В същото време, хардуерът не е най-големия връх на сладоледа, както и засега липсва версия за 5G мобилни мрежи.

Във всички случаи, Motorola Razr е едно много свежо нововъведение от гледна точка на скучните през последните години дизайни на смартфон пазара. Ще видим дали смелият ход на Motorola ще се отплати.

Свързани статии

Back to top button