НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung отлага дебюта на своя сгъваем Galaxy Fold

Проблеми, дефектни бройки, счупени екрани и объркани ревюта. Така може да обобщим ситуацията с дългоочаквания сгъваем смартфон на Samsung Galaxy Fold. Южнокорейският гигант реши да вземе логичната мярка и да отмени предстоящата премиера на устройството.

Компанията беше планирала няколко събития в Шанхай и Хонконг в Китай, където се очакваше дебюта му на 26 април. Той трябваше да влезе в продажба в САЩ по същото време, а в Германия седмица по-късно. Проблемите с Galaxy Fold са накарали Samsung да преосмисли стратегията си за този сравнително ранен старт и да го отложи.

Сгъваемите смартфони

Без нова дата

По-важното е, че нова дата не е определена за дебюта на сгъваемия смартфон. Тя ще бъде обявена през „следващите седмици“, което индикира за забавяне от поне няколко месеца. Добрата новина за Samsung е, че високата цена (от около 1 980 долара) и новата категория, която Galaxy Fold и Huawei Mate X откриват, превръщат тези устройства в много нишови. Или поне за момента.

Южнокорейската компания надали е произвела милиони бройки, както обикновено се прави с флагманските модели. Отлагането с няколко месеца може да позволи на Samsung да определи конкретните мерки, които да вземе и ако се наложи дори да се произведат изцяло нови партиди. В случай, че част от проблемите с екрана са производствени или лесно поправими в дизайна на самото устройство.

Нишовото естество на Galaxy Fold му помага да избегне по-голям негативизъм, който Samsung събра покрай „запалимия“ и злополучен Galaxy Note 7. Ще следим как се развива ситуацията с новия сгъваем смартфон на компанията през следващите седмици.

Крехък екран

Началото на проблемите на новото хибридно устройство на Samsung беше положено миналата седмица. Големи онлайн инфлуенсъри и водещи технологични медии споделиха своите първи впечатления за Galaxy Fold. Почти всички изпитаха различни проблеми, основно със сгъваемия екран.

Повечето объркаха специалния защитен панел, който е залепен върху дисплея с предпазната опаковка, в която идват всички смартфони. Той има за цел да опази сгъваеми екран, тъй като няма как да бъде използвано удароустойчиво стъкло. Последното просто не може да се огъва и трябва да се намери друго решение за предпазване на най-важния компонент на устройството. Проблемът е, че този защитен панел е залепен доста силно към екрана. Всички опити за частично или пълно премахване водят до спиране на пълноценната работа на дисплея.

Galaxy Fold защитен панел
Снимка: MKBHD

От Samsung вече обявиха, че този панел не трябва да се премахва и при ранните тестови бройки, това не е било маркирано по разбираем начин. Донякъде, вина имат и самите ревюиращи, тъй като разликата между добре вграден защитен слой и предпазно опаковъчно фолио има значителна разлика.

Проблемите на Galaxy Fold не се изчерпват само с този казус. При тестване на част от останалите бройки се е получила деформация на екрана след многократно сгъване и разгъване. В един момент, тя довежда до частичното му разкъсване. Точната причина остава неизвестна, като най-вероятно става дума за проблем с механизма на разгъващата панта, който започва постепенно да „яде“ панела на дисплея.

Samsung предполагат, че това се е получило след удар в задната част, което е довело до тези последствия.

Gakaxy Fold Broken
Снимка: The Verge

Грешен подход?

Цялата стратегия на южнокорейския гигант за сгъваемия смартфон е изпълнена със странни решения. От самото начало, до съвсем скоро, компанията пазеше Galaxy Fold далеч от ръцете и очите на технологичните ентусиасти. По време на Световния мобилен конгрес в Барселона, устройството беше зад специална витрина. На същото събитие, Huawei показваше почти смело своя Mate X, като даваше кратко демо на редица журналисти, включително и доста български.

Следващото решение беше да се определи доста ранна дата за пускане в продажба. Докато Huawei Mate X е определен да излезе на пазара през юни, Samsung реши да направи това за своя Galaxy Fold повече от месец по-рано. Предвид факта, че не е събрала никакви, дори частични отзиви от тествали устройството през последните месеци. Докато, Huawei не само, че го предостави по-рано за преглед на конгреса, но и след това предостави такива бройки на определени инфлуенсъри и медии.

Затова, изкарването на Galaxy Fold директно към последните без контролирани тестове преди това беше грешка. За която сега Samsung ще трябва да плащат. Отвореността на Huawei им спечели точки, дори и ако имаха някакви проблеми. Такива не липсваха, като замръзвания на екраните и други дреболии при първоначалните тестове. Но, поне медиите бяха запознати с функциите и елементите на смартфона. Най-малкото щеше да се обясни и покаже специалния защитен панел. Който е основната причина за повечето проблеми на Galaxy Fold-а.

Крайният резултат от всичко това е, че поставя Huawei крачка напред в надпреварата за гъвкавите смартфони.

Свързани статии

Back to top button