НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Когато сгънеш неправилно Samsung Galaxy Fold

Samsung беше първият от водещите производители на смартфон, който показа модел със сгъваем екран. Няколко дни след тях, Huawei демонстрираха своя Mate X. Двата модела ще са основните представители на най-първото поколение от подобни хибридни устройства, които имат шанс да развият идеята за мобилните технологии.

Все повече започва да личи, че може би Huawei са с крачка напред в тази надпревара. Китайският гигант, макар и ограничено позволи на журналистите в Барселона да тестват новия сгъваем модел по време на Световния мобилен конгрес. Вярно, при доста контролирани условия. В същото време Samsung държа своя Galaxy Fold изолиран зад стъклена витрина.

Проблемите на ранните тестови бройки

Вече разбираме донякъде и защо. Samsung предостави на избрани световни журналисти и „инфлуенсъри“ новия модел за тестове и ревю. Оказа се, че Galaxy Fold, не оправдава много името си и не обича да го сгъват прекалено. След определена употреба, екранът започва да проявява признаци на деформация и дори да се разкъсва. Слабото място е сгъвката при пантата. Като последната може да има пряка вина за нараняването на OLED панела. Това показва статията на TheVerge по темата.

Samsung обявиха, че ще разследват отделните случаи и подчертаха, че все пак става дума за ранни бройки. Но предвид факта, че компанията планира да го пусне в продажба след няколко седмици, прозореца за отстраняване на потенциален производствен дефект е доста малък. Ситуацията може да се влоши драстично ако се окаже, че в основната стои дизайнерски проблем.

Galaxy Fold Infographic

Предпазен екран с двойно предназначение

Това не е единствената причина да се наранява екрана. Друга така се оказа скрита в специалния защитен протектор, който обгръща екрана. Неговата цел е да предпази дисплея от надрасквания, след като не може да се използва удароустойчиво стъкло, което няма гъвкави характеристики.

Оказва се, че журналистите и инфлуенсърите са тръгнали да го свалят, тъй като го възприемат за предпазно фолио, с което идват всички останали смартфони. Премахването му обаче директно уврежда OLED панела. Така едно от силните оръжия за предпазването на екрана води до неговото унищожение.

Ситуацията е доста парадоксална. От една страна, Samsung не са сложили предупредителни съобщения, че премахването на протектора може да доведе до сериозни поражения върху екрана. От друга, показва невниманието или стремежа на определени журналисти и инфлуенсъри да снимат максимално изчистено от различни елементи устройства. От трета, създава опасен прецедент, защото не всички потребители четат упътвания или обръщат внимание на подобни предупредителни съобщения.

Последствията за Samsung може да са доста големи. Ако става дума за производствен дефект, е хубаво, че беше забелязан при разпространението на ранни бройки с цел ексклузивитет на съответни журналисти и инфлуенсъри. Но, ако става дума за дизайнерски проблем, в който самия проект на конструкцията води до потенциални слаби места и постепенното деформиране на OLED панела, тогава компанията ще има сериозен проблем.

Във всички случаи, случката, която се разиграва с международните колеги, поставя Huawei с едни гърди напред в надпреварата за този нов клас устройства. За момента.

Свързани статии

Back to top button